Σε «Β-» από «CCC» προηγουμένως, αναβάθμισε ο οίκος Fitch Ratings την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, με θετική προοπτική (outlook).
Ειδικότερα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης:
- Αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο ξένου νομίσματος σε «Β-» από «CCC». Outlook θετικό.
- Αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο τοπικού νομίσματος σε «Β-» από «CCC». Outlook θετικό.
- Αναβάθμισε το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο ξένου νομίσματος σε «Β» από «C».
- Αναβάθμισε το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο τοπικού νομίσματος σε «Β» από «C».
- Αναθεώρησε το ανώτατο όριο της χώρας σε «Β» από «Β-».
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Fitch, εκτιμά ότι η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους θα βελτιωθεί σταθερά, στη βάση της συνεχούς συμμόρφωσης της Αθήνας με το πρόγραμμα του ESM, του μειωμένου πολιτικού κινδύνου, της αύξησης του ΑΕΠ και των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων που θα θεσπιστούν μέχρι το 2020.
Κατά τον Fitch, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μείωσε τον κίνδυνο για υπονόμευση της οικονομικής ανάκαμψης εξαιτίας πλήγματος στην εμπιστοσύνη ή αδυναμίας του Δημοσίου να τακτοποιήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς τους ιδιώτες.
Το θετικό outlook, σύμφωνα με τον οίκο, αντανακλά την προσδοκία του ότι η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα ολοκληρωθεί χωρίς να δημιουργηθεί αστάθεια και το Eurogroup θα χορηγήσει σημαντική ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα το 2018.
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης σημειώνει ότι η οικονομία ανακάμπτει σταδιακά και τα δημόσια οικονομικά βελτιώνονται. Εκτιμά επίσης ότι οι πολιτικοί κίνδυνοι έχουν μειωθεί εν μέρει, ενώ δεν «βλέπει» τη διενέργεια εκλογών σύντομα.
Κατά τον Fitch, δεν προβλέπονται επί του παρόντος εξελίξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο προειδοποιεί πως θα δεν πρέπει να υπάρξει παρέκκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους ή κάποιο «ρήγμα» στις σχέσεις Αθήνας – πιστωτών, που θα μείωνε την προοπτική λήψης μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.