Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024
ΕλλάδαΟ Μιχάλης Μανιάτης άφησε πίσω του τη ζωή στην Ελλάδα και άνοιξε...

Ο Μιχάλης Μανιάτης άφησε πίσω του τη ζωή στην Ελλάδα και άνοιξε εστιατόριο στην Κίνα

Τη μεγάλη απόφαση να φύγει από την Ελλάδα και να ξεκινήσει μία νέα ζωή, στα 66 του στην Κίνα πήρε ο Μιχάλης Μανιάτης.

Ο γνωστός ηθοποιός έδωσε μία συνέντευξη μιλώντας για τη ζωή εκεί και πώς αποφάσισε να φύγει από την Ελλάδα.

Η κρίση σε οδήγησε στην Κίνα;

Όχι, θα το έκανα έτσι κι αλλιώς, αλλά με βοήθησε να καταλάβω; γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που κάνω κάτι στο εξωτερικό ή εκτός Αθηνών. Έχουμε ευνουχιστεί ως λαός. Ο Έλληνας δεν είναι τεμπέλης, είναι έξυπνος, αλλά τον έχουν ευνουχίσει. Εμένα δεν με έχει ευνουχίσει κανένας. θέλεις επειδή μεγάλωσα σε μια ενδιαφέρουσα οικογένεια; Δεν συνέβη τίποτα στη ζωή μου που δεν είναι τυχαίο, άρα δεν αφήνουμε την τύχη μας να έρθει προς το μέρος μας. Μαγείρεψα για κάποιους φίλους μου μια Καθαρά Δευτέρα 25 διαφορετικά σαρακοστιανά πιάτα, δικής μου έμπνευσης, κάποιος φίλος που έφαγε εντυπωσιάστηκε πάρα πολύ και μετά από ένα μήνα μου είπε να πάω στην Κίνα.

5b9874eeed55ec2d609fa1531cd3303a

Μέσα σε μια βραδιά αποφάσισες να φύγεις;

Γιατί όχι; Μέσα σε μια βραδιά αποφάσισα να κάνω την ταινία «Άγγελος», δεν ήμουν ηθοποιός, δεν σπούδασα. Ό,τι έχω κάνει στη ζωή μου δεν το έχω σπουδάσει. Έχω σπουδάσει ψυχολογία, μουσική και οικονομικά, τα οποία δεν εξάσκησα ποτέ σαν επάγγελμα. Βλέπεις άλλους σεφ, μαγείρους, που τελειώνουν σχολές και σφιχταγκαλιάζονται με μία αχλή ναρκισσιστικής, στιγμιαίας δόξας και δεν δουλεύουν σωστά. Βρέθηκα στην Κίνα ως καλεσμένος, γιατί δεν έχω δικαίωμα να δουλέψω εκεί.

Για ποιο λόγο δεν έχεις δικαίωμα να δουλέψεις;

Λόγω ηλικίας, έχουν όριο τα 60 χρόνια (σ.σ είναι 66). Μπορείς να δουλέψεις σαν επιχειρηματίας, αλλά όχι ως υπάλληλος. Εκείνοι με φιλοξένησαν τέλεια και το αντάλλαγμα ήταν αντί να πληρωθώ, να κάνω πράγματα για το ξενοδοχείο «Poly Plaza» και παράλληλα να χτίσω ένα όνομα στην Κίνα. Για ό,τι έκανα ένα χρόνο εκεί δεν πληρώθηκα, αλλά τώρα είναι δική μου επιχείρηση. Στο ξενοδοχείο τους βοήθησα να αναμορφώσουν τους χώρους του και δημιουργήθηκε το ένα τους εστιατόριο σε ελληνικό, το «A taste of Greece». Όλο το ξενοδοχείο έγινε Ελλάδα για ένα χρόνο.

Το δέχτηκαν εύκολα;

Με ενθουσιασμό, τεράστια επιτυχία. Το εστιατόριο θεωρήθηκε ως ένα από τα τρία, καλύτερα του Πεκίνου. Είναι χαρά μου πού αυτοί οι άνθρωποι με φιλοξένησαν και μου έδωσαν ένα πάτημα. Έχουν ωφεληθεί τόσο πολύ από μένα, αλλά κι εγώ έχω ωφεληθεί από αυτή την απίστευτη φιλοξενία τους. Ό,τι γίνεται στην Κίνα έχει δυσφημιστεί πάρα πολύ στη Δύση. Οι Κινέζοι μας λένε «Ο άλλος πολιτισμός».

724b02af393ae04376574fe1d95defd7

Έχεις μάθει κινεζικά;

Έχω μάθει λίγα, κάθε μέρα κάνω on line μάθημα. Ο Καζαντζάκης είναι σχεδόν ο πιο σημαντικός δυτικός συγγραφέας για τους Κινέζους. Διδάσκεται ως ξεχωριστό μάθημα στα κινεζικά πανεπιστήμια.

e5490b5763a0705d35d38a30a402036f

Τι λένε για το ελληνικό φαγητό, ποιο είναι το αγαπημένο τους, εκείνο που ζητούν να τρώνε περισσότερο;

Στο εστιατόριο δεν έκανα μοντέρνα ελληνική κουζίνα, αλλά παραδοσιακή, από ντολμαδάκια και λαχανοντολμάδες, μέχρι τζατζίκι, κεφτέ με κόκκινη σάλτσα και μακαρόνια. Τα δέχονται με απίστευτη αγάπη. Όλα τα φαγητά μου είναι 60 πιάτα και… φεύγουν όλα. Γιουβέτσι, κόκορας κρασάτος…Όταν ήμουν μικρός, το όνειρο μου ήταν να γίνω μάγειρας στα καράβια. Ήθελα πάντα ταξίδια και να δημιουργώ. Το φαγητό για μένα είναι τέχνη.

Τα πιο σημαντικά