Καταξιωμένος Έλληνας κριτικός θεάτρου: «Ο Σεφερλής είναι ο τελευταίος των μεγάλων»

3 Δεκεμβρίου, 20186:18 ΜΜ
More videos

Τις τελευταίες ημέρες έχει ανοίξει μία διαμάχη ανάμεσα στην Έλενα Ακρίτα και τον Μάρκο Σεφερλή, με αφορμή τη ματαίωση της παράστασης, «Ζητείται Ψεύτης» στο Παλλάς. Η Ακρίτα μέσα από τη στήλη της σε καθημερινή εφημερίδα είχε κρίνει με αυστηρούς τόνους τη συγκεκριμένη συνεργασία και το γεγονός ότι ο Σεφερλής θα συνεργαζόταν με το Παλλάς.

Στη συνέχεια, ο ηθοποιός μέσα από την εκπομπή της Ελεονώρας Μελέτη, «Μετά τα Μεσάνυχτα» είχε αποκαλύψει ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον της Ακρίτα, για τα όσα είχε γράψει για εκείνον περί trash και φανερά συγκινημένος, είχε πει μεταξύ άλλων: «Δεν επιτρέπω σε κανέναν να πει ότι εγώ κουβαλάω το ήθος του trash ή ότι εγώ είμαι σκουπίδι».

Η κόντρα αυτή δεν έχει κοπάσει, αντίθετα υπήρξε ανταπάντηση από την Ακρίτα, η οποία απάντησε σε ερώτηση χρήστριας γιατί τα βάζει μαζί του: «Εμένα με προσβάλει όταν χλευάζονται άνθρωποι επειδή είναι παχύσαρκοι, γυναίκες, γκέι, αλλοδαποί, κοντοί, ψηλοί, ‘ασχημοι’ (ό,τι κι αν σημάνει αυτό). Γενικώς διαφορετικοί…».

Κι ενώ, έχει ανοίξει μία μεγάλη κουβέντα για το είδος που εκπροσωπεί ο Μάρκος Σεφερλής και αν είναι… trash (το είδος) ή όχι ή αν προσβάλλει κάποιες κοινωνικές ομάδες, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος εκφράζει τη δική του άποψη. Άλλωστε, ο σημαντικός συγγραφέας και κριτικός θεάτρου, στο παρελθόν είχε γράψει σχεδόν διθυραμβικές κριτικές για τον Σεφερλή και την καλλιτεχνική του αξία. Και το όνομα του έχει αναφερθεί στην κόντρα Σεφερλή-Ακρίτα.

Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος μιλάει στην Espresso και τον Νίκο Νικόλιζα για το θέμα που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες.

«Τον θεωρώ πολύ μεγάλο κωμικό, πολύ σπουδαίο κειμενογράφο, σπουδαίο λογοπλάστη. Να απαντήσω τι λέει η κυρία Ακρίτα; Όχι! Δεν τον έχει δει, όπως και κανένας από αυτούς που τον κρίνουν, σας πληροφορώ. Δεν έχουν πάει ποτέ στο Δελφινάριο.

Καταρχήν, ο άνθρωπος αυτός δεν βωμολοχεί. Αφήνει υπονοούμενα, υπαινιγμούς σεξουαλικούς. Και πού δεν γίνεται πλέον αυτό; Το κοινό του, εξάλλου, είναι γιαγιάδες και παιδιά. Είναι δυνατόν να είσαι πατέρας και να βωμολοχείς για να προκαλέσεις γέλιο; Εν κατακλείδι, νομίζω πως δεν ξέρουν τι σημαίνει trash και είμαι απολύτως βέβαιος ότι δεν τον έχουν δει στο θέατρο. Δεν θα ασχοληθώ άλλο με αυτά τα θέματα. Να πάνε να τον δουν και μετά να κρίνουν», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Όσο για το επίμαχο κείμενο της Έλενας Ακρίτα, που ξεκίνησε και η κόντρα, ο κριτικός θεάτρου λέει: «Όλο αυτό δεν είναι κριτική. Μην μπερδεύουμε την κριτική με οποιοδήποτε δημοσιογραφικό σχόλιο. Η κριτική έχει άλλου είδους διαδικασία. Έχει άλλο ύφος και είναι εντελώς διαφορετικό λογοτεχνικό είδος».

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News