Είδηση σε όλο τον κόσμο έγινε πριν από μερικά 24ωρα η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς γουρουνιού σε άνθρωπο που πραγματοποίησαν χειρουργοί του University of Maryland Medical Center.
Στην περίπτωση που η επέμβαση οργάνου από γενετικά τροποποιημένο ζώο, κριθεί επιτυχημένη, δηλαδή ο ασθενής επιβιώσει θα ανοίξει ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία των μεταμοσχεύσεων ικανό να σώσει εκατομμύρια ζωές.
Οι ελλείψεις ανθρώπινων οργάνων γι’ αυτό επιστήμονες προσπαθούν εδώ και δεκαετίες να λύσουν τον γόρδιο δεσμό με τη χρήση οργάνων από ζώα. Μόνο την περσινή χρονιά έγιναν στις ΗΠΑ 3.800 μεταμοσχεύσεις καρδιάς, με περισσότερους από 110.000 ανθρώπους να είναι στην εθνική λίστα αναμονής για μοσχεύματα. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία 17 ασθενείς πεθαίνουν κάθε μέρα, γιατί δε βρίσκουν το όργανο που χρειάζονται. Ανάλογη είναι και η κατάσταση στη Μεγάλη Βρετανία όπου η λίστα αναμονής αριθμεί 6.000 άτομα εκ των οποίων τα 200 είναι παιδιά.
Πρώην κατάδικος ο λήπτης του μοσχεύματος
Στην ιστορική μεταμόσχευση ο ασθενής που υποβλήθηκε στο χειρουργείο ονομάζεται Ντέιβιντ Μπένετ, είναι 57 χρόνων.
Ο λήπτης του μοσχεύματος κλινήρης για 6 εβδομάδες και όπως είπε ο ίδιος, είχε αρχίσει να βλέπει το σκοτάδι. Δεν πληρούσε τα κριτήρια για να μπει στη λίστα μεταμοσχεύσεων και είχε κριθεί ως ακατάλληλος για τεχνητή αντλία στην καρδιά λόγω αρρυθμίας.
Προκειμένου να γίνει το χειρουργείο, χρειάστηκε να δώσει την έγκριση ο ασθενής, αλλά και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), καθώς θα χρησιμοποιείτο πειραματικό ιατρικό προϊόν. Τελικά, ως λύση έκτακτης ανάγκης η έγκριση δόθηκε παραμονή Πρωτοχρονιάς.
Σύμφωνα με την Washington Post, ο Μπένετ είχε καταδικαστεί το 1998 για επίθεση κατά του Έντουαρντ Σουμέικερ. Τον είχε μαχαιρώσει επτά φορές και τον άφησε παράλυτο. Το θύμα πέρασε τα 19 επόμενα χρόνια, σε αμαξίδιο, πριν πάθει το 2005 εγκεφαλικό και πεθάνει δυο χρόνια αργότερα πριν τα 41 του έτη.
Ο Μπένετ είχε δει την τότε σύζυγο του, Νόρμαν Τζιν να κάθεται στα πόδια του Σουμέικερ, σε μια έξοδο για ποτό. Τότε του προκάλεσε χτυπήματα στην πλάτη, την κοιλιακή χώρα και το στήθος. Ο δράστης, ο οποίος ήταν 23 χρόνων τότε συνελήφθη και καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια φυλάκισης. Ο Μπένετ δεν εξέτισε ολόκληρη την ποινή του.
Την Παρασκευή 7/1, ο πρώην κατάδικος, ο οποίος είχε διαγνωστεί με καταληκτική καρδιακή ανεπάρκεια δέχθηκε να γίνει ο εθελοντής στην πειραματική επέμβαση, που διήρκεσε εννέα ώρες. Ο επικεφαλής χειρουργός, Δρ. Μπάρλεϊ Γκρίφιθ είπε στη USA Today ότι «το μόσχευμα έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μας». Η οικογένεια του Σουμέικερ, που ενημερώθηκε για την εξέλιξη από τα μέσα ενημέρωσης δε συμμερίζεται τον ενθουσιασμό των υπολοίπων. Δήλωσε ότι ο Μπένετ δεν άξιζε αυτήν την καινοτόμο ιατρική περίθαλψη, που θα ήταν χρήσιμο να ζήσει κάποιος άλλος.
Τι απαντά το University of Maryland Medical Center
Το University of Maryland Medical Center δεν δέχθηκε να απαντήσει στην ερώτηση αν γνώριζε το ιστορικό του ασθενούς. Εξήγησε ότι «όταν ήλθε στην κλινική, είχε τεράστια ανάγκη τη φροντίδα» και η επιλογή του έγινε μόνο βάσει «του ιατρικού του φακέλου»
Σε σχέση, τέλος, με την ιστορική επέμβαση, πριν χαρακτηριστεί ως επιτυχημένη, ο Μπένετ θα πρέπει να παρακολουθηθεί για εβδομάδες. Πάντως, ήδη αναπνέει χωρίς τη βοήθεια μηχανημάτων.