Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης «λύγισε» για τις κατάρες που δέχεται και μίλησε ανοιχτά για όλα

19 Φεβρουαρίου, 2021 12:16 ΜΜ
More videos

O Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, του οποίου το όνομα έγινε αποδέκτης αρνητικών σχολίων τις τελευταίες μέρες λόγω καταγγελιών για φιλικό του πρόσωπο και συνεργάτη, μίλησε για όλα το πρωί της Παρασκευής, στην εκπομπή Πάμε Δανάη. Με αφοπλιστική ειλικρίνεια, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης αναφέρθηκε σε όσα γνώριζε αλλά και σε όσα δεν γνώριζε, ενώ κατά τη διάρκεια της κουβέντας δάκρυα άρχισαν να τρέχουν από τα μάτια του, καθώς ο ίδιος και η οικογένειά του δέχονται αυτό το διάστημα κατάρες!

Αρχικά, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης είπε μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Προσπαθώ να σκέφτομαι όσο πιο καθαρά γίνεται όλο αυτό που συμβαίνει με το #metoo.
Το θέατρο έχει αναστατωθεί από την όλη κατάσταση αλλά θα έρθει μια καινούρια εποχή. Στην εποχή που ελπίζω πως θα έρθει, οι άνθρωποι δεν θα φοβούνται.
Αυτό που συνέβαινε δεν γινόταν να αντιμετωπιστεί από την κοινωνία. Πρέπει να ξέρουμε πως το θέατρο δεν είναι μόνο έτσι. Το θέατρο δυστυχώς είναι και έτσι, όμως υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που είναι υπέροχοι.
Στον λόγο της τιμής μου, δεν θέλω να καλύψω κανέναν ούτε τον εαυτό μου.
Δεν μπορώ να πω ότι λέγονται ψέματα, δεν είμαι αυτός που θα το κρίνει».

«Είναι απολύτως θεμιτή η αγωνία του κόσμου που λέει «μα καλά δεν ήξεραν»; Eγώ προσωπικά για κάποιες ιστορίες δεν έπεσα από τα σύννεφα, έπεσα όμως για κάποιες άλλες. Μου έτυχε περίπτωση μιας συμπεριφοράς κακοποιητικής -όχι σεξουαλικού χαρακτήρα- σε φιλικό μου πρόσωπο. Ζήτησα να παρέμβω, αλλά μου είπε το φιλικό μου πρόσωπο να μην το κάνω. Δε πρόκειται να αποκρύψω τίποτα.

Έχουμε δυο είδους συμπεριφορές. Έχουμε κακοποιητικές συμπεριφορές που συμβαίνουν στα πλαίσια της πρόβας και έχουν να κάνουν με λεκτική και ψυχική βία. Το άλλο είδος έχει να κάνει με κακοποιητικές συμπεριφορές γενετήσιου τύπου. Το ένα κομμάτι είναι κάτι που μπορεί κανείς να το νιώσει σε μια πρόβα. Το άλλο κομμάτι που έχει να κάνει με παρενοχλήσεις σεξουαλικού χαρακτήρα γίνεται πάντα εν κρυπτώ, Δεν τα κάνουμε παρουσία τρίτου, στο φως του ήλιου ούτε καν εν γνώσει των πιο κοντινών μας», σημείωσε ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και συνέχισε:

«Δεν έχω υπάρξει φίλος και συνεργάτης μόνο με ένα από τα πρόσωπα που καταγγέλλονται αλλά έχω υπάρξει στενός συνεργάτης και φίλος με τουλάχιστον δυο πρόσωπα από αυτά που καταγγέλλονται. Οι πράξεις σεξουαλικού χαρακτήρα γίνονται εν κρυπτώ. Με κανέναν από τους ανθρώπους αυτούς δεν κάναμε παρέα μιας καθημερινότητας, αλλά και πάλι δε μπορείς να γνωρίζεις τι κάνει ο άλλος όταν γυρίζει σπίτι του».

«Γνωρίζω γιατί υπάρχει αυτή η επίθεση στο πρόσωπό μου και δεν έχει να κάνει μόνο με τη φιλική και επαγγελματική μου σχέση με αυτούς τους ανθρώπους» ανέφερε ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και τόνισε: «Είναι απολύτως ψευδές, δεν είμαι το είδος του ανθρώπου που θα έκανε κάτι τέτοιο όπως και κανένας από το περιβάλλον μου. Δεν έχω εμπλακεί ποτέ ούτε εγώ ούτε κανείς από το περιβάλλον μου σε κανενός είδους συγκάλυψη. Δεν είμαι σε θέση να υπερασπιστώ κανέναν. Είναι πολύ σημαντικά πολλά από αυτά που λέγονται, μερικά μου έχουν σηκώσει την τρίχα κάγκελο. Για κάποια είχαμε ακούσει όμως μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι μπροστά μου δεν συνέβη ποτέ κάτι κακοποιητικό αν είχε συμβεί κάτι θα είχα πάρει θέση».

«Δεν θα είμαι ποτέ ο επόμενος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου», ξεκαθάρισε ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.

Αναφερόμενος σε όσους του στέλνουν κατάρες να πάθει καρκίνο, ο ηθοποιός λύγισε…

«Δεν αισθάνομαι να λερώνομαι από όλα αυτά που με αφορούν που συμβαίνουν. Πρώτον γιατί γνωρίζω ποιος είμαι, γνωρίζω ότι οι άνθρωποι γνωρίζουν ποιος είμαι και δεύτερον γιατί επειδή βάλλομαι για θέσεις που έχω πολιτικού χαρακτήρα από το 2008 και μετά. Αυτές οι θέσεις μπορεί να είναι για κάποιους απολύτως λάθος, μισητές και αντιπαθείς, παρ’ όλα αυτά τις έχω πάντα εκφράσει με ψυχραιμία και έχω εκφράσει τη θέση μου. Γι’ αυτές έχω ακούσει όλα αυτά τα χρόνια χιλιάδες πράγματα και έχω αντέξει. Για κανέναν δεν είναι ευχάριστο να του γράφουν “να πάθεις καρκίνο”», είπε ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης με δάκρυα στα μάτια και συνέχισε:

«Έχω να σας πω και κάτι άλλο που με κάνει και απορώ. Όταν υποτίθεται ανοίγει μια συζήτηση για τις κακοποιητικές συμπεριφορές, μια πολύ σοβαρή συζήτηση και ο τρόπος με τον οποίο το αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος, υπερασπιζόμενος αυτή τη σπουδαία κίνηση του metoo, αντιμετωπίζει αυτή τη κίνηση κακοποιώντας με τέτοιες φράσεις ανθρώπους ανωνύμως στα κοινωνικά δίκτυα, σας ρωτάω, τι ακριβώς έχει καταλάβει αυτός ο άνθρωπος για το τι σημαίνει κακοποίηση; Πώς μπορεί να μιλήσει ένας άνθρωπος για κακοποίηση και να τον πιστέψω ότι το εννοεί ότι θέλει να τελειώνουμε με αυτό; Όταν την ίδια στιγμή ένας τέτοιος άνθρωπος μπορεί και γράφει “να πάθεις καρκίνο, σκρόφα”. Εγώ αυτό δεν μπορώ να το διατυπώσω στο χειρότερο εχθρό μου και θέλω να σας εξηγήσω πως δεν είναι κάτι που πρέπει να υπάρχει στο δημόσιο διάλογο για κανέναν άνθρωπο και για κανένα θέμα».

Στη συνέχεια, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης πρόσθεσε συγκινημένος: «Και αν πρέπει να ανοίξει μια άλλη συζήτηση και είναι σοβαρή γιατί δημιουργείται κάτι πολύ παρελκυστικό αυτή τη στιγμή σε κάτι πολύ σημαντικό που συμβαίνει είναι ότι δεν είναι δυνατόν να ζούμε σε αυτή τη χώρα με αυτόν τον βαθμό μισαλλοδοξίας. Να μην μπορεί κανείς να αρθρώσει οτιδήποτε, να μην μπορεί να μιλήσει κανείς για το οτιδήποτε, προφανώς να μη μπορεί να βρεθεί σε θέση καταγγελλόμενου για τόσο αποτρόπαια πράγματα και η τάση των ανθρώπων να είναι να σου βγάλουν τα μάτια. Δεν είναι τρόπος αυτός για να υπερασπιστείς το κίνημα me too, λυπάμαι που το λέω, λυπάμαι που πρέπει να φτάσω σε αυτό το σημείο έλλειψης ψυχραιμίας γιατί δεν είμαι ο άνθρωπος που χάνει την ψυχραιμία του. Πρέπει να μείνουμε ψύχραιμοι, ενωμένοι, είμαστε συνάδελφοι, ένας κλάδος, είμαστε άνθρωποι που γίνονται αδέλφια όταν κάνουν παραστάσεις μαζί».