Σάββατο, 20 Ιουλίου 2024
ΕλλάδαΟ «Κήπος της Αναστασίας» είναι αφιερωμένος στους μικρούς μαχητές που παλεύουν γενναία...

Ο «Κήπος της Αναστασίας» είναι αφιερωμένος στους μικρούς μαχητές που παλεύουν γενναία με τον καρκίνο

Κανείς δεν ξεχνά την νεραιδούλα, την 7χρονη Αναστασία, το κορίτσι με το γλυκό χαμόγελο και τη φωτεινή ματιά που έδωσε γενναία μάχη με την πιο σπάνια μορφή παιδικού καρκίνου, το γλοίωμα του εγκεφαλικού στελέχους αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε.

Λίγο πριν η οικογένεια αποχαιρετήσει για τελευταία φορά το 7χρονο αγγελούδι έγινε γνωστή η επιθυμία να δημιουργηθεί ένας κήπος στη μνήμη της, o Kήπος της Αναστασίας.

khpos anastasias pinakida zoom

Όπως είχαν διευκρινίσει τότε « Επειδή όλοι συνδεθήκαμε με βαθιά αγάπη για αυτό το αγγελούδι, νιώσαμε η οικογένεια αντί για στεφάνι να της φτιάξουμε έναν κήπο που ο καθένας μας να της έχει προσφέρει ένα κομμάτι ζωντανό (ένα φυτό-λουλούδι -δεντράκι) που θα ριζώσει, που θα φυτευτεί εκεί και θα μεγαλώσει σε αυτόν τον κήπο και που θα έχει εκεί πάντα την αγάπη μας για αυτό το πλασματάκι που έφυγε νωρίς».

7xronh anastasia

Ο «ΚΗΠΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ» ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ

khpos anastasias pinakida

Ο κόσμος ανταποκρίθηκε θερμά στο κάλεσμα και όλοι έφεραν ένα φυτό στη μνήμη της 7χρονης.

Προς την κατεύθυνση αυτή συνέβαλε και ο Δήμος Καλαμάτας με την υπογραφή της σύμβασης  για την υλοποίηση του «Κήπου της Αναστασίας» που είναι αφιερωμένος στα παιδιά με νεοπλασματικές νόσους. Η μελέτη συντάχθηκε από τη Διεύθυνση Γεωτεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου και η υλοποίηση της έρχεται σε συνέχεια σχετικής δέσμευσης της Δημοτικής Αρχής.

khpos anastasias 6

Πλέον δίπλα στον Νέδοντα, στο ύψος της Λυκούργου, δημιουργήθηκε από την Γεωτεχνική Υπηρεσία του Δήμου ένας όμορφος κήπος, με νεαρά δέντρα, λουλούδια και θάμνους, αλλά και ένα μνημείο που συμβολίζει το πέρασμα από τη ζωή, στο θάνατο και στη μεταθανάτια ζωή. Με πολύ σεβασμό στη μνήμη του παιδιού, δούλεψαν οι υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας, υλοποιώντας την επιθυμία της οικογένειας, ενώ επιλέχθηκε το συγκεκριμένο σημείο στο πάρκο του Νέδοντα γιατί γειτνιάζει με το Σχολείο όπου φοιτούσε η μικρή Αναστασία.

khpos anastasias

Ο κήπος διαμορφώθηκε σε κοινόχρηστο χώρο του Δήμου, περίπου 500 τετραγωνικών μέτρων. Είναι ειδικά διαμορφωμένος για περίπατο, παιχνίδι και ψυχαγωγία. Ένας διάδρομος – μονοπάτι θα διαπερνάει το χώρο εισάγοντας τον επισκέπτη σ’ έναν φυτεμένο κήπο με δένδρα, θάμνους, ανθόφυτα με ξέφωτα και σκιερά, με καθιστικά και με στοιχείο νερού. Επειδή ο χώρος είναι παρακείμενος του Νέδοντα, η δυτική πλευρά του κήπου φυτεύτηκε με αναρριχώμενα ανθοφορούντα.

khpos anastasias 3

Όλα τα φυτά του κήπου ήταν δωρεά όσων βρέθηκαν στη κηδεία της Αναστασίας και φυλάσσονταν μέχρι πρότινος στο Δημοτικό Φυτώριο.

“ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟΝ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΟ ΚΟΣΜΟ”

khpos anastasias mnhmeio

Σε δηλώσεις του στο messinialive.gr ο Διευθυντής των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών το Δήμου Καλαμάτας, Γιάννης Λιοντήρης ανέφερε ότι “

“Στον επιλεγμένο χώρο να υπάρχει ένα σημείο ενδιαφέροντος αναφορά στην ιδέα του θεματικού κήπου. Επιλέχθηκε μια κατασκευή από πορόλιθους με μορφή κλιμακωτού τοίχου και στην κορυφή ένα παράθυρο. Η θέση του ακριβώς δίπλα στο έρεισμα του χειμμάρου Νέδοντα δίνει την δυνατότητα να είναι περίοπτος από τον κήπο ανατολικά και από την οδό Νέδοντος.

khpos anastasias 2

Το υλικό επιλέχθηκε να είναι φθαρτό όπως το σώμα μας και ο τοίχος ορίζει το όριο του φυσικού κόσμου και μόνο από το παράθυρο μπορεί κάποιος να δει και να φανταστεί τον μεταφυσικό κόσμο. Τον κήπο διατρέχει μονοπάτι πλάτους 1,20 μέτρου στρωμένο με στουρνάρι (και αυτό φυσικό υλικό).

Ένθεν και ένθεν του μονοπατιού φυτεύτηκαν οπωροφόρα δένδρα, τριανταφυλλιές, ιβίσκοι, ποώδη, αρωματικά, ανθοφόρα εποχικά, αναρριχώμενα στην ζώνη του ποταμού και σπάρθηκε χλοοτάπητας για να δημιουργεί την αισθητική αντίθεση με το κόκκινο στουρνάρι.”

ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΤΗΣ 7ΧΡΟΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ

Σε ανάρτησή της η μαμά της 7χρονης, Ξένια Πρεζεράκου, ευχαριστεί για την υλοποίηση του έργου και στέλνει το δικό της μήνυμα στους μικρούς μαχητές που παλεύουν καθημερινά με τις νεοπλασματικές ασθένειες.

Έτοιμος ο κήπος της Αναστασιας μας . Εμείς πηγαίνουμε κάθημερινα εκεί και ανακαλύπτουμε και πολλούς επισκέπτες που έρχονται να δουν τον χώρο της και να της αφήσουν ίσως ένα λουλουδάκι. Ευχαριστούμε ολοψυχα τον Δήμος Καλαμάτας – Municipality of Kalamata και ιδιαίτερα τον δήμαρχο Κο Αθανάσιο Βασιλόπουλο , καθώς και όσους εργάστηκαν με αγάπη και σεβασμό για την υλοποίηση του έργου. Ο κήπος είναι αφιερωμένος σε όλα τα παιδιά που πάλεψαν και παλεύουν σε έναν άνισο και αδικο αγώνα με τις νεοπλασματικές ασθένειες .Μόνο αγάπη και θαυμασμός προς όλους αυτούς τους μικρούς μαχητές 

Τα πιο σημαντικά