Ο Κασιδιάρης χτύπησε τον Δένδια και αποβλήθηκε από τη Βουλή

15 Μαΐου, 2017 3:41 ΜΜ
More videos

Σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε στη Βουλή, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών, με πρωταγωνιστή τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος απώθησε βίαια τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ. Νίκο Δένδια, με αποτέλεσμα να προκληθεί σύρραξη.

Ο βουλευτής μιλούσε και άρχισε να φωνάζει, όταν πέρασε μπροστά του ο κ. Δένδιας. Αμέσως μετά, σύμφωνα με μαρτυρίες βουλευτών, χειροδίκησε.

Δείτε το βίντεο με την θερμή στιγμή:

Ο προεδρος της Επιτροπής Μάκης Μπαλαούρας ζήτησε από τον Κασιδιάρη να εγκαταλείψει τα έδρανα και να αποχωρήσει από την αίθουσα και κάλεσε και τη φρουρά της Βουλής, για να γίνει συντομότερα η αποβολή του από τη διαδικασία.

Μετά το επεισόδιο, ο βουλευτής της Χ.Α. φώναζε έξω από την αίθουσα με χυδαίες εκφράσεις για το πρόσωπο του κ. Δένδια.

Το περιστατικό σημειώθηκε εν μέσω της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο, στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης του προγράμματος, που προβλέπει μέτρα ύψους 5 δισ. ευρώ.

Ν. Δένδιας: Πρέπει να μαχόμαστε καθημερινά για τη Δημοκρατία

Την ελπίδα το επεισόδιο να χρησιμεύσει για να γίνει αντιληπτό ότι η Δημοκρατία δεν είναι δεδομένο πολίτευμα αλλά ένα πολίτευμα για το οποίο πρέπει να μαχόμαστε καθημερινά, εξέφρασε λίγη ώρα αργότερα ο κ. Δένδιας.

«Παρά την τεράστια προσβολή, θα ήθελα να ελπίζω ότι το εις βάρος μου επεισόδιο μπορεί να φανεί χρήσιμο στην κοινωνία», πρόσθεσε.

Ακόμη, ανέφερε δεν προξένησε κανένα επεισόδιο, αλλά το αδίκημά του ήταν να περάσει μπροστά από τον Ηλία Κασιδιάρη. «Η ΚΟ της ΧΑ είπε ότι έχει το δικαίωμα της χειροδικίας», συνέχισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ..

Δήλωση Δένδια μετά την επίθεση:

 Αποβολή της Κ.Ο. της Χρυσής Αυγής από όλες τις Επιτροπές εν όψει ψήφισης του πολυνομοσχεδίου

Μετά τα αιτήματα από πολλούς βουλευτές για αποβολή της Χρυσής Αυγής από τις Επιτροπές στις οποίες θα συζητηθεί το πολυνομοσχέδιο και αφού ο κ. Μπαλαούρας είχε πει ότι προετοιμάζεται να προτείνει μομφή σε όλη την ΚΟ του κόμματος, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης πήρε τον λόγο και δήλωσε ότι «οι κανονισμοί φτιάχτηκαν και εφαρμόζονται για την ομαλή λειτουργία του σώματος».

«Επί του προκειμένου και με όρους πολιτικούς, η παράταξη της Χρυσής Αυγής έχει συλλογική ευθύνη γι’ αυτήν τη συμπεριφορά», συμπλήρωσε και τόνισε ότι «κατόπιν αυτών είναι εντελώς απαραίτητο, πέραν της παραπομπής του κ. Κασιδιάρη στην Επιτροπή Δεοντολογίας, η ΚΟ της Χρυσής Αυγής να μη συμμετάσχει στις συνεδριάσεις των Επιτροπών για το πολυνομοσχέδιο».

Συνεχίζοντας ο κ. Βούτσης είπε πως «εδειξαν ότι είναι διατεθειμένοι δια της χειροδικίας να συμμετάσχουν σε αυτές τις διαδικασίες, άρα προληπτικά η θέση μας είναι ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει η Χρυσή Αυγή στις συνεδριάσεις των Επιτροπών για το νομοσχέδιο».

Λαγός: Στημένος ο Δένδιας προκάλεσε εσκεμμένα επεισόδιο:

Έντονες αντιδράσεις από όλες τις πτέρυγες της Βουλής

Μετά το περιστατικό και μέχρι να βγει από την αίθουσα ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής οι εργασίες της Επιτροπής διεκόπησαν για λίγη ώρα και όταν ξανάρχισαν ο τομεάρχης Εσωτερικών της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης ζήτησε την αποβολή ολόκληρης της Κ.Ο. της Χρυσής Αυγής από τη διαδικασία, αλλά και από το σύνολο των συνεδριάσεων των επιτροπών, γιατί -όπως είπε- «όλοι συμπεριφέρθηκαν με απαράδεκτο τρόπο».

«Αυτό», πρόσθεσε, «είναι το μήνυμα ότι το Κοινοβούλιο μπορεί να προστατέψει τις διαδικασίες».

«Ένας βουλευτής της ΧΑ χειροδικεί μέσα στο σώμα, συμπεριφορά απαράδεκτη στα κοινοβουλευτικά ήθη. Δεν αρκεί η μομφή. Η σημερινή ενέργεια εξευτελίζει το σώμα», ανέφερε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος και ζήτησε να εξειδικευθεί η μομφή γιατί δεν μπορεί ο Ηλίας Κασιδιάρης να συνεχίσει να μπαίνει στην αίθουσα.

Ακόμη, σχολίασε αμέσως μετά ότι «έχουμε συγκληθεί ως επιτροπές για να εξετάσουμε τις ρυθμίσεις του 4ου μνημονίου» και πρόσθεσε: «Τίποτα άλλο δεν χωράει σε αυτήν τη διαδικασία». «Βρίσκετε πολιτική ασπίδα να αλλαξουμε θέμα, να υπάρξει ένταση στο σώμα για άλλο θέμα», συνέχισε.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος έκανε λόγο για φασιστική και τραμπούκικη επίθεση και ζήτησε επίσης την αποβολή από την αίθουσα όλης της Κ.Ο. της Χρυσής Αυγής.

Ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι μίλησε για «εικόνες ντροπής» και χαρακτήρισε «λεκέ του κοινοβουλίου» τη χειροδικία. «Εδώ μιλάμε για κοινοβουλευτική δημοκρατία και όχι για φασιστικά καθεστώτα. Καλώ όλα τα κόμματα και τους βουλευτές που έχουν μυαλό να απομονώσουν τέτοιες αντιδημοκρατικές συμπεριφορές», πρόσθεσε.

«Ήταν ακραία η πράξη του κ. Κασιδιάρη, να είναι δραστική η απόφαση της Βουλής», είπε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους ΑΝΕΛ.

«Απερίφραστα πρέπει να καταδικάσει η βουλή την συμπεριφορά του κ. Κασιδιάρη», τόνισε ο Γιώργος Κατσιαντώνης εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων καλώντας το προεδρείο της Ολομέλειας να αναλάβει τις ευθύνες του, «να μην επιτρέψει ουδεμία άλλη τέτοια ενέργεια αλλά και να προστατεύσει την αξιοπρέπεια των βουλευτών».

Ο Γιάννης Λαγός ζήτησε το λόγο και δήλωσε ότι με ευθύνη του κ. Δένδια και του Χαράλαμπου Αθανασίου, ο Κασιδιάρης «είχε οδηγηθεί στη φυλακή με ψεύτικα στοιχεία».

Σχολιάζοντας το επεισόδιο, από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε ότι η Χρυσή Αυγή λειτουργεί ως σύμμαχος της κυβέρνησης, καθώς «σήμερα, που θα έπρεπε να μιλάμε για τον αντίκτυπο των μέτρων, θα καταλήξουμε να συζητάμε για το επεισόδιο με τον Κασιδιάρη».

«H XA λειτουργεί ως σύμμαχος της κυβέρνησης, της προσφέρει υπηρεσία. Πρόκειται για πάγια τακτική της στο κοινοβούλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

[naftemporiki]

Ακολουθήστε μας στο facebook: