Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024
ΕλλάδαΟ Καμίνης ακυρώνει την τοποθέτηση αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αθήνα

Ο Καμίνης ακυρώνει την τοποθέτηση αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αθήνα

Το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει την ακύρωση της τοποθέτησης ανδριάντα

Μια ύπουλη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων. Εν μέσω 121 διαδικαστικών θεμάτων έχει συμπεριληφθεί και η έγκριση για τη διάλυση της σύμβασης της εκτέλεσης του έργου «Εγκατάσταση αγάλματος Μεγάλου Αλεξάνδρου», χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες…

dimotikoagalma

Το θέμα αφορά την ακύρωση της τοποθέτησης του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο κέντρο της Αθήνας, σε μια συγκυρία που χαρακτηρίζεται από τις διαρκείς υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς έναντι των Σκοπίων, στον απόηχο της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το έργο του γλύπτη Γιάννη Παππά είχε αποφασιστεί από το δημοτικό συμβούλιο το 2015 να τοποθετηθεί στη νησίδα της συμβολής των λεωφόρων Βασιλίσσης Σοφίας και Βασιλίσσης Ολγας, κοντά στους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Η οδύσσεια για να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος είχε διαρκέσει 21 χρόνια, καθώς με διάφορα προσχήματα άλλαζε διαρκώς το σημείο τοποθέτησής του. Τον Σεπτέμβριο του 2017 ο Δήμος Αθηναίων ύστερα από αλλεπάλληλες αναβολές υποχρεώθηκε να προκηρύξει επιτέλους διαγωνισμό για την εγκατάσταση του αγάλματος του μεγάλου στρατηλάτη. Εναν και πλέον χρόνο μετά έρχεται όμως «στα μουλωχτά» η απόφαση ακύρωσης.

Ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Γ. Χ. Αποστολόπουλος, που είναι εισηγητής, όταν ρωτήθηκε από τη «δημοκρατία», είπε ότι ο διαγωνισμός ακυρώνεται για «διαδικαστικούς» λόγους και ότι «σύντομα» θα γίνει άλλος διαγωνισμός, χωρίς όμως να προσδιορίσει πότε. Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο η πρωτοβουλία για την ακύρωση της εγκατάστασης ελήφθη από τον Γ. Καμίνη προκειμένου να ικανοποιηθούν στην πραγματικότητα οι ανιστόρητες αξιώσεις των Σκοπίων για απόσυρση των υποτιθέμενων «αλυτρωτικών» συμβόλων και από ελληνικής πλευράς, όπως θεωρούν ότι είναι ο ανδριάντας του έφιππου στον Βουκεφάλα Αλεξάνδρου στο κέντρο της Αθήνας. Αλλωστε ο δήμαρχος της πρωτεύουσας συγκαταλέγεται στους υπέρμαχους της «ελληνοσκοπιανής φιλίας», αφού υποστηρίζει με φανατισμό μάλιστα τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αυτές τις ημέρες εκδηλώθηκε επίσης άλλη μια προκλητική απαίτηση διά στόματος της υπ. Αμυνας της ΠΓΔΜ Ραντμίλα Σεκερίνσκα, η οποία ζήτησε από τους Ελληνες να σταματήσουν να τραγουδούν στις παρελάσεις το «Μακεδονία ξακουστή»…

Πηγή: dimokratianews.gr

Τα πιο σημαντικά