Ο καλύτερος γύρος της καριέρας του θρύλου Αιρτον Σένα

2 Μαΐου, 2015 2:19 ΜΜ
More videos

Αυτό τον μήνα συμπληρώνονται 21 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαιότερου ίσως οδηγού όλων των εποχών, του θρυλικού Ayrton Senna, επιλέξαμε να σας θυμίσουμε σε ένα video, τις καλύτερες ίσως στιγμές του πίσω από το τιμόνι!

Η οδηγική ευφυΐα του Βραζιλιάνου περιελάμβανε πολλούς εξωπραγματικούς γύρους, πολλές εντυπωσιακές παραστάσεις. Ωστόσο, ο πρώτος γύρος σε βρεγμένο οδόστρωμα στο Grand Prix του Ντόνινγκτον Παρκ, το 1993, ίσως είναι ο πλέον αξιομνημόνευτός του. Η βροχή πάντα αναδεικνύει το φυσικό ταλέντο, επιτρέπει στους σπουδαίους οδηγούς να υπερκαλύπτουν τις αδυναμίες των μονοθεσίων τους. Αυτό ακριβώς συνέβη στο «βαφτισμένο» ως Ευρωπαϊκό Grand Prix που λάμβανε χώρα στη βρετανική πίστα. Η McLaren MP4/87 με τον V8 κινητήρα της Ford δεν αποτελούσε φόβητρο για τις διαστημικές Williams FW15C.

O Senna είχε σημειώσει τον τέταρτο καλύτερο χρόνο στις κατατακτήριες δοκιμές και στην εκκίνηση έχασε άλλη μία θέση από τη Sauber του Karl Wendlinger. Κάπου εκεί όμως, άρχισε το πάρτι στη βροχή. Στην πρώτη κιόλας στροφή, τη δεξιά «Redgate», προσπέρασε τη Benetton-Ford του Michael Schumacher. Δύο καμπές μετά, στις στροφές «Craner» πέρασε τον Wendlinger και στην έβδομη στροφή, έπιασε στον ύπνο και τον Damon Hill.

Σε δικό του ρυθμό, ο Senna συνέχισε να κινείται λες και οι άλλοι έτρεψαν σε βρεγμένο κι αυτός σε στενό οδόστρωμα. Ο επόμενος αντίπαλος, ήταν ο πιο δύσκολος. Ο μόνιμος «εχθρός» εντός πίστας, το αντίπαλο δέος, ο «Καθηγητής» Alain Prost, με την προηγμένη του Williams. Κι όμως, ο Βραζιλιάνος κατάφερε να περάσει και τον Γάλλο, πριν καν συμπληρωθεί ο πρώτος εκ των 76 γύρων του αγώνα. Η πέμπτη προσπέραση του πιο εντυπωσιακού πρώτου γύρου όλων των εποχών, ήρθε στη φουρκέτα της «Μελβούρνης».

Όταν έπεσε η καρό σημαία, ο Senna είχε «ρίξει γύρο» σε όλους πλην του Hill, με τον Βρετανό να υστερεί κατά σχεδόν ενάμιση λεπτό!

Αυτή ήταν η 38η από τις συνολικά 41 νίκες της καριέρας του θρυλικού Ayrton. Ίσως και η σπουδαιότερη. Κι επειδή σε τέτοιες περιπτώσεις, τα λόγια το μόνο που κάνουν είναι να ανοίγουν την όρεξη, πατήστε play για να δείτε την ιστορία σε εικόνα, σε ένα πολύ ενδιαφέρον video που περιλαμβάνει και on board πλάνα!

newsauto/Hervé Klein
Ακολουθήστε μας στο facebook: