Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024
Ελλάδα«Ο γείτονας ήρθε ξαφνικά ένα βράδυ για βοήθεια» – Τούρκικη ευγνωμοσύνη για...

«Ο γείτονας ήρθε ξαφνικά ένα βράδυ για βοήθεια» – Τούρκικη ευγνωμοσύνη για την ελληνική αποστολή

Την ευγνωμοσύνη τους για την ελληνική απόστολή εκφράζουν μέσω twitter τούρκοι πολίτες ανεβάζοντας παράλληλα και φωτογραφίες από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των διασωστών της ΕΜΑΚ από τα χαλάσματα που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός.

Οι έλληνες διασώστες ανέσυραν ζωντανό ένα ακόμα παιδί, περίπου 15 ετών από τα ερείπια κτιρίου στην πόλη Χατάι της Τουρκίας, ανεβάζοντας τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν διασώσει μέχρι στιγμής στους τέσσερις, ενώ και δεύτερη ομάδα της ΕΜΑΚ αναχώρησε σήμερα από την Θεσσαλονίκη, για να βοηθήσει στις έρευνες για επιζώντες.

Το παιδί ανασύρθηκε ζωντανό από ένα από τα κτίρια που έχουν καταρρεύσει από τον φοβερό σεισμό, γύρω στις 5 τα ξημερώματα, ενώ οι Έλληνες διασώστες δυστυχώς ανέσυραν και άλλα δύο άτομα χωρίς τις αισθήσεις τους. Πρόκειται για έναν νεαρό περίπου 17 ετών και έναν άνδρα περίπου 40 ετών.

Έτσι ο απολογισμός της τρομερής προσπάθειας που καταβάλλουν τα μέλη της ελληνικής αποστολής μέχρις στιγμής είναι τέσσερις ζωντανοί και τρεις νεκροί.

«Ευχαριστώ Ελλάδα»

Τα συγκινητικά «ευχαριστώ» των Τούρκων για την πολύτιμη συμβολή των μελών της ελληνικής αποστολής κατέκλυσαν το Twitter.

Μερικές από τις αναρτήσεις στο Twitter Τούρκων πολιτών με ελληνική μετάφραση:

«Ελλάδα ο γείτονάς μας που ήρθε ξαφνικά ένα βράδυ να βοηθήσει»

«Καλοί άνθρωποι, χαίρομαι που υπάρχουν, ευχαριστώ»

https://twitter.com/melek_ozat/status/1623210720719474689

«Ευχαριστούμε Ελλάδα, ευχαριστούμε γείτονα»

«Ευχαριστώ, εκατό χρόνια γείτονες. Έλληνας διασώστης κουβαλάει φορείο μαζί με τούρκο στρατιώτη»

«Όσοι έλεγαν πως θα μπουν στην Αθήνα σε μια νύχτα, δεν πήγαν κάτω από τα ερείπια για να σώσουν έναν πολίτη. Οι Έλληνες ωστόσο που θεωρούσαν εχθρό, το έκαναν»

«Θα σε θυμάμαι με αυτή τη φωτογραφία. Όχι με τον πόλεμο που έγινε πριν από εκατοντάδες χρόνια. Ευχαριστώ Ελλάδα»

«Ήρθαν ξαφνικά ένα βράδυ. Ευχαριστώ»

https://twitter.com/darknestolight1/status/1623214835763642368

«Ευχαριστώ Ελλάδα…»

«Η ευγένεια δεν έχει εθνικότητα Γείτονά μου, φίλε μου, αδερφέ μου, σε αγκαλιάζω όπως αγκάλιασες τον φίλο σου με χαρά όταν έσωσες ένα 6χρονο παιδί»

«Η ελληνική ομάδα διάσωσης και άνδρες του τουρκικού στρατού κουβαλούν φορείο μαζί. Ευχαριστώ Ελλάδα»

«Ευχαριστώ Ελλάδα Δεν είμαστε ο εχθρός. Οι πολιτικοί μας κάνουν να μοιάζουμε με εχθρούς. Η χαρά σου όταν σώζεις το 6χρονο παιδί είναι το σημάδι αυτής της φιλίας».

https://twitter.com/satilmiskulupGs/status/1623192497278140417

«Μισώ την πολιτική, δείχνουν τα έθνη ως εχθρούς μεταξύ τους, αν και όλοι είμαστε άνθρωποι, ζούμε στον ίδιο τόπο Η ζωή δεν έχει γλώσσα, θρησκεία, ευχαριστώ Ελλάδα»

Ενισχύεται η ελληνική απόστολή

Η δεύτερη αποστολή που θα ενισχύσει τις επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης για την ανεύρεση ζωντανών στην ισοπεδωμένη πόλη Χατάι από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ αναχώρησε με στρατιωτικό αεροσκάφος C- 130 από το στρατιωτικό αεροδρόμιο ΣΕΔΕΣ της Θεσσαλονίκης και αποτελείται από 15 μέλη της Β’ ΕΜΑΚ με έναν διασωστικό σκύλο και δύο οχήματα.

Την ομάδα θα συνοδεύσουν επιπλέον ένας αξιωματικός-μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, καθώς και τρεις γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ.

Με την νέα ομάδα που θα επιχειρήσει επίσης στην πόλη Χατάι, η ελληνική αποστολή αποτελείται πλέον από συνολικά 36 μέλη της ΕΜΑΚ με τρεις σκύλους, 8 ιατρούς και διασώστες του ΕΚΑΒ, δύο αξιωματικούς- μηχανικούς του ΠΣ και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα.
Τα πιο σημαντικά