Ο Έλληνας που αρνήθηκε να συμμετάσχει στους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας και έγινε γκράφιτι στην Σερβία

24 Μαρτίου, 202211:56 ΠΜ
More videos

Ο Μαρίνος Ριτσούδης αρνήθηκε να συμμετάσχει στους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία που ξεκίνησαν σαν σήμερα το 1999, με αποτέλεσμα να περάσει ναυτοδικείο.

Μαύρη μέρα η σημερινή για την Γιουγκοσλαβία και για τον κόσμο γενικότερα, καθώς σαν σήμερα το 1999, είχαν ξεκινήσει οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ εναντίον της, κατά διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο.

Αιτία, για την πρώτη επιχείρηση της Συμμαχίας εναντίον κυρίαρχου κράτους, με την κωδική ονομασία «Operation Allied Force», ήταν η άρνηση της να υπογράψει την συμφωνία για το μέλλον της συγκεκριμένης περιοχής.

Ήταν λοιπόν 24 Μαρτίου του 1999 στις 19:45, όταν οι εκτοξεύτηκαν οι πρώτοι πύραυλοι από την Αδριατική και έπληξαν συστήματα αεράμυνας, στο Κόσοβο, το Μαυροβούνιο και τη δυτική Σερβία. Κάτι που συνεχίστηκε για 78 ημέρες μέχρι να φτάσουμε στις 10 Ιουνίου που η επιχείρηση έλαβε τέλος.

Ο τραγικός απολογισμός

Στο διάστημα αυτό πραγματοποιήθηκαν 2300 αεροπορικές επιδρομές, χρησιμοποιήθηκαν 1130 πολεμικά αεροσκάφη και εκτοξεύτηκαν συνολικά 420.000 βλήματα, πύραυλοι και βόμβες. Από τα πλοία στην Αδριατική, όπως αναφέρει η Καθημερινή, εκτοξεύτηκαν 1300 πύραυλοι τύπου Cruise, ενώ το ΝΑΤΟ έριξε 37.000 βόμβες διασποράς που ευθύνονται για τον θάνατο πολλών αμάχων.

Πόσοι ήταν οι άμαχοι και γενικότερα οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν στο διάστημα αυτό; Επίσημος απολογισμός δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής, όμως η κυβέρνηση της χώρας υπολογίζει ότι συνολικά σκοτώθηκαν 2500 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 1008 ήταν ένστολοι, αστυνομικοί και στρατιωτικοί. Παράλληλα υπήρξαν 12.500 τραυματίες, μεταξύ των οποίων 2700 παιδιά.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο στην Σερβία, έχουν εντοπιστεί 14 σημεία που χτυπήθηκαν από βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου και έχουν καθαριστεί από το Ινστιτούτο πυρηνικής ενέργειας του Βελιγραδίου.

Εκτός από το παραπάνω, όταν τελείωσε η στρατιωτική επιχείρηση, η Σερβία ουσιαστικά ήταν μία κατεστραμμένη χώρα, καθώς οι βομβαρδισμοί την είχε πληγώσει σε μεγάλο βαθμό σε υποδομές.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News