Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024
Ελλάδα«Ο εγγονός μου ήταν έξι μηνών. Πέθανε στα χέρια της κόρης μου»

«Ο εγγονός μου ήταν έξι μηνών. Πέθανε στα χέρια της κόρης μου»

Ενώ ο αριθμός των νεκρών εξακολουθεί να ανεβαίνει, τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές, για τον άγνωστο μέχρι στιγμής αριθμό των αγνοουμένων.

Δραματικές είναι οι περιγραφές των επιζώντων που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της Αθήνας και αποκαλύπτουν τα όσα έζησαν τις δραματικές εκείνες ώρες στο Μάτι, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian.

«Ο πόνος, ο πόνος… Όλοι πονάμε, αλλά κανείς δεν θα το μάθει ποτέ», σημείωσε η 67χρονη Μαρία Διονυσιώτη.

Σε μόλις 48 ώρες, η κα Διονυσιώτη έχασε το έξι μηνών εγγόνι της, δύο από τα ξαδέρφια της, τα παιδιά τους και όλη της την περιουσία, ενώ την ίδια στιγμή η κόρη της Μαργαρίτα μάχεται για τη ζωή της.

d6e0d79f34b36348cee9e297e56ea7ba

«Ο εγγονός μου ήταν έξι μηνών. Πέθανε στα χέρια της Μαργαρίτας και τώρα αυτή βρίσκεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας», είπε περιτριγυρισμένη από συγγενείς και φίλους στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

«Τους βρήκαμε και τους δύο μέσα στη θάλασσα περίπου πέντε ώρες μετά που κατέβηκε η πυρκαγιά στο Μάτι», επεσήμανε.

«Ο Θεός δεν μπορεί να μας δώσει τις λέξεις να περιγράψουμε αυτά τα πράγματα» ανέφερε η κα Διανυσιώτη, που επέζησε από την πυρκαγιά επειδή έφυγε ώστε να πάει με τον άντρα της στο γιατρό στην Αθήνα.

«Το σπίτι μου κάηκε, το σπίτι της κόρης μου επίσης έγινε στάχτη, όμως ειλικρινά αυτό δεν είναι τίποτα» συμπληρώνει.

532eb8b35b3956229146115876870751

«Η κόρη του ξαδέρφου μου Γρηγόρη, ήταν 13 χρονών και πήδηξε από το γκρεμό. Ο άλλος μου ξάδερφος, ο Μιχάλης, πέθανε στο αυτοκίνητό του με τη γυναίκα του και την κόρη του. Αρκετά μέλη της οικογένειάς μου αγνοούνται. Πείτε μου εσείς: Υπάρχουν λόγια να το περιγράψουν αυτό; Μπορεί η ανθρώπινη ψυχή να αντέξει τέτοια πράγματα;» ανέφερε συντετριμμένη.

Όπως επισημαίνει η Guardian, πολλοί κάτοικοι δήλωσαν πως δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά των καθαρισμό των περιουσιών τους από ξερά κλαδιά και κουκουνάρια, τα οποία τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να αποτελέσουν την αιτία δασικές περιοχές να μετατραπούν σε προσάναμμα.

«Αυτή είναι η Ελλάδα της λιτότητας» τόνισε μία άλλη γυναίκα, η Κλεοπάτρα Φωτοπούλου, που πήγε στον Ευαγγελισμό για να στηρίξει την κα Διονυσιώτη.

«Γνωρίζω τόσους ανθρώπους οι οποίοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και δεν έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν καθαρά από κλαδιά και χόρτα τα ακίνητά τους και υποψιάζομαι ότι και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους χάθηκαν» σημείωσε.

5c13c537fbbf6e2de086607c6b956fee

Η κα Φωτοπούλου, πρώην γραφίστρια, ανέφερε ότι συμμετείχε σε μία ομάδα περιφρούρησης για δασικές πυρκαγιές στο δικό της χωριό, όχι μακριά από το Μάτι, το οποίο από θαύμα κατάφερε να γλιτώσει από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

«Πως γίνεται σε μία τόσο μικρή πόλη, να χαθούν τόσοι πολλοί άνθρωποι;» διερωτάται ένας γιατρός που ζει στο Μάτι σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. «Κάτι πήγε πολύ λάθος», δήλωσε.

Η Guardian επιπλέον αναφέρθηκε και στην δραματική περιγραφή μίας γυναίκας περιγράφει τον πανικό και τον τρόμο που έζησαν οι άνθρωποι στο Μάτι, ενώ καταγγέλλει ολιγωρία των αρχών και πολύ κακό συντονισμό.

«Μας άφησαν να καούμε σαν τα ποντίκια» δήλωσε χαρακτηριστικά η γυναίκα.

Τα πιο σημαντικά