Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΟ εφıάλτης επέστρεψε: Το 1ο μέτρο κατά του κορωνοϊού που «κλεıδώνει» το...

Ο εφıάλτης επέστρεψε: Το 1ο μέτρο κατά του κορωνοϊού που «κλεıδώνει» το 2024 μετά την «έκρnξη» κροuσμάτων

Καθολική χρήση μάσκας, σε Μονάδες Υγείας, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και χώρους φιλοξενίας ευπαθών ατόμων, συστήνει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που συνεδρίασε προ ημερών, εξαιτίας της αύξησης κρουσμάτων κορονοϊού και γρίπης, τις τελευταίες εβδομάδες.

Στόχος του μέτρου, φυσικά, είναι το μη διασπαρεί κι άλλο η JN.1, η οποία είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή και βάζει δύσκολα στο σύνολο της κοινωνίας.

Εξίσου σημαντική για τη διαχείριση της τεράστιας διασποράς του κορωνοϊού είναι η τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας. Οι ειδικοί συστήνουν τη διενέργεια self test πριν από συγκεντρώσεις, όπως είναι τα γιορτινά τραπέζια, ειδικά εάν σε αυτά συμμετέχουν άνθρωποι ευάλωτοι να νοσήσουν βαριά.

Επιπλέον, συμβουλεύουν όσους παρουσιάζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (συνάχι, πονόλαιμο και πυρετό) να μένουν μακριά από τέτοιες γιορτινές συγκεντρώσεις, ειδικά αν πρόκειται σε αυτές να συμμετάσχουν ηλικιωμένοι. Στους υπερηλίκους συστήνεται η χρήση μάσκας όταν βγαίνουν από το σπίτι για να κάνουν ψώνια ή να βρεθούν με άλλους.




Αν κάποιος έχει συμπτώματα COVID-19 και βγαίνει αρνητικός είναι μεταδοτικός;

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται αυξημένη κυκλοφορία του ιού SARS COV-2 καθώς και άλλων ιών του αναπνευστικού (γρίπη, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός-RSV), τονίζει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας.

Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στην κορύφωση της έξαρσης του κορονοϊού που ξεκίνησε στα μέσα Νοεμβρίου και αναμένεται να συνεχιστεί έως το τέλος Ιανουαρίου και σύμφωνα με όσα λένε οι ειδικοί δεν φαίνεται ότι θα πιέσει σημαντικά το σύστημα υγείας.

Βέβαια, το ότι ο εμβολιασμός με το νέο ενισχυμένο εμβόλιο έχει υποτιμηθεί, αποτυπώνεται στην αύξηση των νοσηλειών. Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για το διάστημα 18-24 Δεκεμβρίου, 1.496 ασθενείς με COVID-19 νοσηλεύονται σε απλές κλίνες. Ο αριθμός των εισαγωγών παρουσίασε αύξηση 37% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες και ήταν υψηλότερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022. Οι διασωληνώσεις παρουσίασαν μικρή μείωση, ενώ οι θάνατοι κατέγραψαν αύξηση, φτάνοντας τους 62.

Σαφώς, η τήρηση των μέτρων προστασίας όπως η χρήση μάσκας από τις ευπαθείς ομάδες, θεωρείται αναγκαία. Η σύσταση για χρήση μάσκας δεν είναι οριζόντια και δεν αφορά το γενικό πληθυσμό.

Πού οφείλεται η έξαρση των κρουσμάτων – Ο ρόλος της υποπαραλλαγής JN.1

Σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, επίκουρο καθηγητή υγιεινής και επιδημιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), η υπο-παραλλαγή JN.1 της ΒΑ.2.86, 12 που έχει αναγνωριστεί από τον ΠΟΥ ως υπο-παραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος, εξαιτίας της μεγάλης μεταδοτικότητάς της, παίζει ρόλο στην αύξηση των κρουσμάτων. Στην Ελλάδα έχουν ανιχνευθεί 102 κρούσματα.

Επίσης, οι αυξημένες συναναστροφές λόγω των εορτών, η μη τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, συνέβαλλαν στη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Συμπτώματα και μεταδοτικότητα

Ποια είναι τα συμπτώματα που θα μας θέσουν σε επιφυλακή; Συμπτώματα σημαίνει ένα συνάχι, μπούκωμα/πονόλαιμος, πυρετός. Δεν είναι μόνο ο Covid, υπάρχει ο RSV, η γρίπη. Αν είμαστε ευάλωτοι να φοράμε μάσκα οπουδήποτε μετακινούμαστε. Επίσης οι ευάλωτοι να κάνουν τεστ με τα πρώτα συμπτώματα κι αν βγει θετικό, αμέσως να μιλήσουν με τον γιατρό τους να τους εξετάσει, μήπως μπορέσουν και πάρουν την αντιική θεραπεία. Ευάλωτος σημαίνει άνω των 65 ετών με υποκείμενο νόσημα, οι μικρότερες ηλικίες, οι καρκινοπαθείς, ανοσοκατεσταλμένοι, νεφροπαθείς, διαβητικοί, είναι μία μεγάλη λίστα.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, “αν κάποιος έχει συμπτώματα Covid-19 και είναι αρνητικός, λογικά δεν μεταδίδει εκείνη τη στιγμή. Αυτή την στιγμή έχουμε και γρίπη και RSV και κορωνοϊό και άλλους ιούς. Από τον Νοέμβριο και μετά έχουμε πάντα αναπνευστικές λοιμώξεις. Όποιος δεν έχει εμβολιαστεί είτε για τη γρίπη είτε για covid μπορεί να πάει να εμβολιαστεί. Εάν έχει νοσήσει θα πρέπει να περιμένει 3 μήνες όχι γιατί θα πάθει κάτι, αλλά γιατί έχει μία ανοσία. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε το μέτρο της πενθήμερης απομόνωσης και την έγκαιρη χορήγηση αντιικής θεραπείας στα άτομα υψηλού κινδύνου”.

Τα πιο σημαντικά