Ο δήμος Αθηναίων αφαίρεσε τα βαγόνια από τη Ρόδα στο Σύνταγμα.

29 Δεκεμβρίου, 2016 1:25 ΠΜ
More videos

Δείτε στο τέλος του άρθρου το βίντεο με την αποσυναρμολόγησή της.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα δεν θα γυρίσει τελικά η Ρόδα στο Σύνταγμα καθώς οι εργαζόμενοι στον δήμο Αθηναίων αφαίρεσαν ένα – ένα τα βαγόνια της, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να πλήξουν την Αττική.

Λίγες ώρες μετά την αποσυναρμολόγησή της ο δήμος Αθηναίων ζητά και την απομάκρυνση της Ρόδας Παρατήρησης από την πλατεία Συντάγματος.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του «ακολουθώντας την αρνητική γνωμοδότηση της Επιτροπής Θεαμάτων, ο δήμος Αθηναίων απορρίπτει το αίτημα της επιχείρησης που διαχειρίζεται τη Ρόδα Παρατήρησης στην πλατεία Συντάγματος να παραταθεί η παραμονή της έως ότου προσκομιστούν τα απαιτούμενα συμπληρωματικά στοιχεία».

Λίγες ώρες νωρίτερα, συνεργάτες του δημάρχου Αθηναίων είχαν πάντως διαβεβαιώσει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η ρόδα θα λειτουργήσει «χωρίς καμία έκπτωση στην ασφάλεια, όσο μεγάλη κι αν είναι η πίεση, απ’ οπουδήποτε». Απέδιδαν μάλιστα την καθυστέρηση στην προσκόμιση των απαραίτητων στοιχείων στις αργίες των γιορτών: «ανακαλούνται άδειες των ειδικών μελετητών της εταιρείας έτσι ώστε σήμερα, ή τα επόμενα 24ωρα να δοθούν τα χαρτιά και να γίνουν οι παρεμβάσεις για να λειτουργήσει η ρόδα». Παράλληλα, υποστήριξαν ότι  «οι μέρες για δωρεάν χρήση της ρόδας, που χάθηκαν από την περίοδο των γιορτών, θα μεταφερθούν μέσα στον Ιανουάριο».

Στο μεταξύ έρευνα από τη δικαιοσύνη διενεργείται με αφορμή μηνυτήρια αναφορά εταιρίας αλλά και δημοσιεύματα του Τύπου που καθιστούν επισφαλή την χρήση της ρόδας που τοποθετήθηκε στο Σύνταγμα για τις μέρες των γιορτών.

Στο πλαίσιο της έρευνας θα διαπιστωθεί εάν υπάρχει θέμα παραβίασης πολεοδομικών όρων που μπορούν να προκαλέσουν έκθεση σε κίνδυνο, καθώς και της παράβασης καθήκοντος, αφού η ρόδα στήθηκε χωρίς να πάρει την απαραίτητη πιστοποίηση ασφάλειας από την εταιρία.

Η σύντομη ιστορία της…

  • Η ρόδα ταξίδεψε από τη Σεβίλλη, όπου αγκαλιάστηκε θερμά από το ισπανικό κοινό και έφτασε στην Αθήνα. Τοποθετήθηκε στην πλατεία Συντάγματος και παραμένει ακίνητη, από τις 22 Δεκεμβρίου.
  • Η ιδέα της ρόδας ανήκει σε ιδιώτη, ο οποίος την πρότεινε στον Δήμο Αθηναίων και ο ΟΠΑΝΔΑ δέχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, με ενθουσιασμό. Η εγκατάσταση της ρόδας πέρασε από ένα θυελλώδες δημοτικό συμβούλιο, το οποίο έδωσε μεν την έγκρισή του.
  • Οπως αναφέρει η εταιρεία που ανέλαβε το στήσιμο της μηχανικής εγκατάστασης υπολόγισε τα πράγματα χωρίς τον ξενοδόχο, που δεν είναι άλλος από την εταιρεία που ειδικεύεται σε αξιολογήσεις ασφάλειας και στατικότητας τέτοιων εγκαταστάσεων, η TUV. Στον τελικό έλεγχο, ο οποίος ήταν δυνατόν να γίνει μόνον εφόσον η ρόδα είχε στηθεί –στον αρχικό σχεδιασμό, που δεν καρποφόρησε λόγω αντιδράσεων, προτεινόμενος χώρος ήταν το Ζάππειο–, η TUV έκρινε ότι η εγκατάσταση δεν είχε συμμορφωθεί με τους κανόνες ασφαλείας, και τούτο διότι οι μηχανικοί της δεν είχαν λάβει υπ’ όψιν τους τις ιδιαιτερότητες της πλατείας Συντάγματος, όσον αφορά το στήσιμο της ρόδας.

Δείτε το βίντεο να βγάζουν τα βαγόνια.

[tanea]

Ακολουθήστε μας στο facebook: