Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024
PlusΟ Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος κρατείται για 8 μέρες λόγω τεράστιας απάτης

Ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος κρατείται για 8 μέρες λόγω τεράστιας απάτης

Το αδήλωτο ποσό των €1,33 εκατ. από τις πωλήσεις του ζαχαροπλαστείου της Μονής Αββακούμ – Στις 80 οι καταθέσεις μέχρι στιγμής αναμένονται ακόμα 63

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε πριν λίγο διάταγμα οκταήμερης κράτησης εναντίον του εν αργία Αρχιμανδρίτη και Ηγούμενου της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ, Νεκταρίου, ο οποίος συνελήφθη το πρωί σε σχέση με την υπόθεση του χρηματοκιβωτίου, που εντοπίστηκε στους χώρους του Μοναστηριού και περιείχε το χρηματικό ποσό των €807.000.

Στην απόφασή του, το δικαστήριο ανέφερε ότι πρόκειται για μια «τεραστίων διαστάσεων» υπόθεση, με ιδιαίτερη πολυπλοκότητα και περιπλοκότητα και απέρριψε την θέση των δικηγόρων του Αρχιμανδρίτη ότι η αστυνομία λειτούργησε καταχρηστικά έχοντας αλλότρια κίνητρα.

Κατά το Δικαστήριο η μαρτυρία έχει αποκαλύψει την ύπαρξη εύλογης υπόνοιας για διάπραξη αδικημάτων, για τα οποία ζητείται η κράτηση, σημειώνοντας ότι δεν χρειάζεται σε αυτή τη φάση να αποδειχθεί η διάπραξη των αδικημάτων.

Είπε ακόμα ότι το ανακριτικό έργο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και ότι η Αστυνομία έχει λάβει μέχρι στιγμής 80 καταθέσεις και αναμένεται να ληφθούν ακόμα 63 καταθέσεις, ενώ θα προβεί και σε άλλες ενέργειες.

«Έχω ικανοποιηθεί ότι η κράτηση του υπόπτου είναι αναγκαία για την ολοκλήρωση του ανακριτικού έργου και ότι στην περίπτωση απόλυσης του μπορεί να επηρεάσει μάρτυρες», σημείωσε, ο δικαστής, αναφέροντας ότι το ανακριτικό έργο που υπολείπεται δικαιολογεί την κράτηση για 8 μέρες.

Για τι κατηγορείται ο Αρχιμανδρίτης 

Ο εν αργία Αρχιμανδρίτης κατηγορείται για αδικήματα που έχουν σχέση με συνομωσία για καταδολίευση, κλοπή από αντιπρόσωπο, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, εξασφάλιση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, πλαστογραφία, κλοπή, ψευδή φορολογική δήλωση, φορολογικά αδικήματα και άλλα.
Συνελήφθη το πρωί και η Αστυνομία ζήτησε την προσωποκράτησή του για 8 ημέρες, για διευκόλυνση της ολοκλήρωσης του ανακριτικού έργου.

Το αίτημα προσωποκράτησης υποβλήθηκε από την ανακριτική ομάδα που διερευνά τις καταγγελίες του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα και βασίστηκε στον ισχυρισμό ότι ο ύποπτος είναι επιρρεπής σε επηρεασμό μαρτύρων.

Επιπλέον, αιτιολογήθηκε η χρονική συγκυρία του αιτήματος, από το γεγονός ότι προέκυψαν νέα στοιχεία μετά την παραλαβή της έκθεσης από την Εφορία την Παρασκευή, η οποία μελετήθηκε το Σαββατοκύριακο από την Αστυνομία, με αποτέλεσμα να ζητηθεί ένταλμα σύλληψης τη Δευτέρα και να συλληφθεί ο ύποπτος σήμερα.

Ο αστυνομικός ανακριτής στην κατάθεση του στο Δικαστήριο ανέφερε πως τις τελευταίες μέρες προέκυψαν νέα στοιχεία και δεδομένα, ενώ την Παρασκευή παραλήφθηκε και η έκθεση του Τμήματος Φορολογίας για την υπόθεση. Σημείωσε ότι ενόψει των πιο πάνω και του γεγονότος ότι έχουν προκύψει νέα στοιχεία για άλλα αδικήματα, για τα οποία θα ανακριθούν άλλα πρόσωπα, τα οποία ο ύποπτος θα επηρεάσει, ζητείται η προσωποκράτηση του υπόπτου.

Τα πιο σημαντικά