Ο άντρας μου θέλει να χωρίσουμε και ψάχνει σπίτι. Μπορώ να του αλλάξω γνώμη;

17 Οκτωβρίου, 20223:48 ΠΜ
More videos

Είμαι παντρεμένη πέντε χρόνια και έχω δύο κόρες 2,5 ετών και 4,5 μηνών. Ο σύζυγος προ ημερών μου ανακοίνωσε ότι θέλει να χωρίσουμε γιατί έχει ξενερώσει και δεν του βγαίνει. Έχουμε να κάνουμε σεξ από όταν ήμουν έγκυος στη δεύτερη κόρη μας. Προσπαθώ να τον πλησιάσω αλλά είναι απόμακρος και ψυχρός. Επίσης προσπαθώ να τον πείσω να βγούμε οι δυο μας, αλλά λέει συνέχεια ότι είναι κουρασμένος. Δουλεύει πολλές ώρες και όταν έρχεται στο σπίτι λειτουργεί διεκπεραιωτικά. Τρίτο πρόσωπο δεν υπάρχει. Είναι ειλικρινής μαζί μου.

Τι με συμβουλεύετε να κάνω; Μπορεί να επανέλθει το ενδιαφέρον του; Τον αγαπάω και δεν θέλω να χωρίσουμε. Κι εκείνος λέει ότι με αγαπάει, αλλά επίσης λέει ότι ψάχνει να βρει σπίτι να νοικιάσει για να φύγει. Είμαι πολύ πιεσμένη ψυχολογικά γιατί νιώθω ότι οτιδήποτε και να κάνω δεν μπορώ να επηρεάσω αυτή την κατάσταση. Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Απαντά η ψυχολόγος κυρία Βίκυ Μιχελή

Αγαπητή φίλη,

καταλαβαίνω και νιώθω την αγωνία σου σε σχέση με την ανακοίνωση του συζύγου σου. Είναι σαφέστατα πολύ άβολο και αρκετά επιπόλαιο θα έλεγα. Επιπόλαιο γιατί το μικρό σας το κοριτσάκι είναι μόλις 4,5 χρόνων και υποθέτω πως οι ορμόνες σου ακόμα παίζουν παιχνίδια, ο ύπνος πρέπει να είναι αρκετά μακριά από την καθημερινότητά σου και με λίγα λόγια να το πω δεν έχετε βρει ακόμα τις ισορροπίες σας στη νέα σύνθεση της οικογένειας με το επιπλέον μέλος.

Συνήθως οι άνδρες προβαίνουν σε τέτοιες αποφάσεις όταν νιώθουν παραμελημένοι και κουρασμένοι. Εφόσον είσαι τόσο σίγουρη πως δεν υπάρχει τρίτο πρόσωπο, ίσως θα ήταν καλό να του ζητήσεις να μιλήσετε με κάποιον Ψυχολόγο προκειμένου να δείτε πώς είναι ο γάμος σας αυτή τη στιγμή, πού βρίσκεται. Τι τον έκανε να πάρει τη συγκεκριμένη απόφαση; Αλλά ακόμα κι αν κάνετε συνεδρίες με κάποιον συνάδελφο Ψυχολόγο και καταλήξετε στο θέμα του χωρισμού κι αυτό δεν θέλει την προετοιμασία του τόσο για εσάς όσο και για τα παιδιά;

Το να βρεθεί ένα σπίτι είναι εύκολο, το να επικοινωνήσεις και πόσω μάλλον στα παιδιά την αλλαγή μιας κατάστασης χρειάζεται δουλίτσα.

Θα ήθελα να σε βάλω λίγο να σκεφτείς κάτι: ο σύζυγός σου ήταν ανέκαθεν από τότε που τον γνώρισες λίγο “αδύναμος” ως προς το αντεπεξέρχεται σε δύσκολες καταστάσεις;

Επίσης, κάτι που θέλω να πω με αφορμή την υγειονομική κρίση που έχει περιέλθει ο πλανήτης είναι ότι αυτή τη στιγμή που επιβάλλεται να μείνουμε σπίτι, πολλοί Ψυχολόγοι αν όχι οι περισσότεροι παρέχουμε τις υπηρεσίες διαδικτυακά, το λέω αυτό και για να μείνεις σπίτι με τα παιδιά σου αλλά και να σκεφτεί ο σύζυγός σου τουλάχιστον σε αυτή την δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει μήπως δώσει μια αναβολή στα σχέδια του.

Ταυτόχρονα με την αναβολή μπορείτε να δουλεύετε τη σχέση σας από το σπίτι. Μπορείτε να κάνετε από ένα ραντεβού ξεχωριστά ο καθένας για να μπορείτε να εκφραστείτε ελεύθερα και μετά από κοινού!

Βίκυ Μιχελή
Ψυχολόγος Πανεπιστημίου Αθηνών

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News