Ένας τελειόφοιτος Θεολογίας ΕΚΠΑ γράφει απο καρδιάς στο «THE PRESIDENT» τις πρώτες εντυπώσεις του απο την ταινία «Ο Άνθρωπος του Θεού» που πραγματεύεται τον Βίο του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως.
«Συνίσταται ανεπιφύλακτα για κάποιον που πιστεύει και επιθυμεί να δει τον βίο του Αγίου να ζωντανεύει μέσω της έβδομης τέχνης, αλλά μπορεί κάλλιστα να την παρακολουθήσει και ένας ενδιαφερόμενος σχετικά με μια προσωπικότητα σαν αυτή που σίγουρα δεν πέρασε απαρατήρητη» αναφέρει με ενθουσιασμό. «Χωρίς να αναλώνεται με flashbacks και αναίτια μπρος – πίσω που θα μπέρδευαν παρά την διάρκεια του, ο «Άνθρωπος του Θεού» δεν κουράζει τον θεατή με την σκηνοθεσία της Γέλενα Πόποβιτς να καταφέρνει να κάνει το έργο αρκετά ευχάριστο στην παρακολούθηση, αλλά και να συγκινήσει».
Μιας και το καλοκαίρι φτάνει στο τέλος αποφάσισα να παρακολουθήσω σε θερινό κινηματογράφο την νέα ταινία που κυκλοφορεί με θέμα την ζωή του Αγίου Νεκταρίου, «Ο άνθρωπος του Θεού».
Η ταινία αυτή φέρνει κάτι καινούριο στα ελληνικά δεδομένα καθώς παρά την μεγάλη απήχηση που έχει στον κόσμο η Ορθοδοξία στην χώρα μας δεν υπάρχει ανάλογη μεταφορά στην μεγάλη οθόνη με ταινίες χριστιανικού περιεχομένου κάτι που γίνεται εδώ και χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ρωσία.
Του Νικόλα Γιάννου
Η ταινία ξεκινά στην Αλεξάνδρεια το 1890 με εκεί ιεράρχες να συνωμοτούν για την συκοφαντία του Νεκτάριου ο οποίος τότε ήταν Μητροπολίτης Πενταπόλεως και λογικός διάδοχος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας. Εν συνεχεία η πλοκή ακολουθεί την πορεία του βίου του Αγίου Νεκταρίου με την εξορία του από την Αίγυπτο, τον ερχομό του στην Ελλάδα, την αναζήτηση ποιμνίου, την δράση του στην Ριζάρειο Σχολή και τέλος το έργο του στην Αίγινα μέχρι και την κοίμηση του.
Χωρίς να αναλώνεται με flashbacks και αναίτια μπρος – πίσω που θα μπέρδευαν παρά την διάρκεια του, ο «Άνθρωπος του Θεού» δεν κουράζει τον θεατή με την σκηνοθεσία της Γέλενα Πόποβιτς να καταφέρνει να κάνει το έργο αρκετά ευχάριστο στην παρακολούθηση αλλά και να συγκινήσει.
Ο πρωταγωνιστής Άρης Σερβετάλης ενσαρκώνει άψογα τον Άγιο όπως τον έχουμε στο μυαλό μας ενώ το παίξιμο των υπολοίπων ηθοποιών μπορεί να χαρακτηριστεί περισσότερο θεατρικό παρά ρεαλιστικό. Αυτό είναι κάτι όμως που δεν είναι κατ’ ανάγκην και πάντα κακό αλλά πολλές φορές γίνεται επίτηδες από τον σκηνοθέτη. Η μεταφορά ενός συναξαριού επί της ουσίας στην μεγάλη οθόνη δεν απαιτεί διαλόγους μιας ταινίας δράσης.
Μέσα από την ταινία αυτή μαθαίνουμε για αρκετά περιστατικά από τον βίο του Αγίου, θαύματα, άδικες κατηγορίες ενώ μεγάλη έμφαση δίνεται στην ταπείνωση που έδειξε παρά τις κακουχίες. Εάν κάποιος δεν επιθυμεί να παρακολουθήσει μια… αγιογραφία του Αγίου χάνει το όλο νόημα της ταινίας που είναι ακριβώς αυτό.
Συνίσταται ανεπιφύλακτα για κάποιον που πιστεύει και επιθυμεί να δει τον βίο του Αγίου να ζωντανεύει μέσω της έβδομης τέχνης αλλά μπορεί κάλλιστα να την παρακολουθήσει και ένας ενδιαφερόμενος σχετικά με μια προσωπικότητα σαν αυτή που σίγουρα δεν πέρασε απαρατήρητη.
Σερβετάλης για το Man of God: «Ίσως απαλύνει το φόβο»
Για την νέα ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί, με τίτλο «Ο άνθρωπος του Θεού» (Man of God), μίλησε στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 ο Άρης Σερβετάλης.
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:
Ο πρωταγωνιστής της ταινίας αναφέρθηκε στη σχέση που είχε ο Άγιος Νεκτάριος με τον Θεό και το πώς αυτή τον οδήγησε στην αγιοσύνη, ενώ χαρακτήρισε παράδειγμα προς μίμηση τόσο την ζωή του Αγίου Νεκταρίου όσο και όλων των αγίων.
Ακολούθως, εξήγησε από πού πιάνει το νήμα της ζωής του Αγίου Νεκταρίου η ταινία και μίλησε για το πόσο επίκαιρη είναι.
Η ταινία έχει κερδίσει τα βραβεία αλλά και τις εντυπώσεις του κοινού, καθώς, όπως λέει ο πρωταγωνιστής της, υπάρχει «μεγάλη ανταπόκριση», κάτι που χαρακτηρίζει «συγκινητικό».
«Είναι μια ταινία που ίσως απαλύνει κάπως όλο αυτό τον φόβο που επικρατεί στις μέρες μας. Χρειάζεται πίστη, για να κρατηθούμε σε αυτές τις δυσκολίες που ζούμε», καταλήγει ο γνωστός ηθοποιός.
Ο άγιος Νεκτάριος, για όσους δεν γνωρίζουν, είχε κατασυκοφαντηθεί από φθονερούς ανθρώπους της εποχής του, οι οποίοι ζήλευαν τη μεγάλη αγάπη που του είχαν οι χριστιανοί, και είχε κυνηγηθεί με βάναυσο και εξοντωτικό τρόπο.
Ο ίδιος όμως, ως άγιος άνθρωπος που ήταν και με το ιδιαίτερο χριστιανικό ήθος που τον χαρακτήριζε, αντιμετώπισε στωικά αυτές τις επιθέσεις και με αξιοθαύμαστη υπομονή συνέχιζε τον φτωχικό του βίο με κάθε δυνατή προσπάθεια, χωρίς ποτέ να τα παρατήσει ή να απηυδήσει. Δεν θέλω όμως να σταθώ στην υπέροχη και άκρως συγκινητική ταινία, την οποία συνιστώ ανεπιφύλακτα σε κάθε Ελληνα να σπεύσει να δει με την οικογένειά του.
Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση από την οικογενειακή μας έξοδο και ήθελα να καταγράψω, να μοιραστώ μαζί σας και να αναλύσω ήταν το ασφυκτικά γεμάτο από κόσμο σινεμά που είδα. Πάμε συχνά σε αυτόν τον συνοικιακό κινηματογράφο, και ποτέ άλλοτε δεν παρατήρησα να έχει τόσο κόσμο και να στήνονται ουρές έξω, στο ταμείο, για την έκδοση του εισιτηρίου. Μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση αυτή η κοσμοσυρροή. Με λίγη αναζήτηση που έκανα, διαπίστωσα ότι, κόντρα σε κάποιες υποβολιμαίες και κακόβουλα ακυρωτικές κριτικές του έργου από άθεους και αριστερόστροφους αντικληρικαλιστές κριτικούς κινηματογράφου, το έργο είναι τεράστια εμπορική επιτυχία στην Ελλάδα, με πλήθος κόσμου να συρρέει για να το παρακολουθήσει.
Για ποιον λόγο έχει τόση απήχηση η ζωή του αγίου Νεκταρίου; Είμαι σίγουρος ότι κάθε Ελληνας ταυτίστηκε με τον μαρτυρικό βίο του αγίου στη δεδομένη στιγμή που ζούμε ως έθνος. Υστερα από μια μεγαλύτερη της δεκαετίας οικονομική κρίση, που ανάγκασε τους περισσότερους από εμάς να ζήσουμε λιτά και πολλούς νέους να μεταναστεύσουν σε άλλη χώρα ώστε να έχουν κάποιο μέλλον, ακολούθησε η καταστροφική πανδημία του κορονοϊού.
Ο λαός μας έχει μάθει με ατελείωτη δύναμη να υπομένει στωικά, όπως ακριβώς και ο άγιος Νεκτάριος, όλα τα πάθη και τις άδικες καταστροφές που έρχονται στο διάβα του. Η ταύτιση που νιώσαμε βλέποντας την ταινία ήταν άμεση. Άγιε Νεκτάριε, πρέσβευε υπέρ ημών.