Ντροπή στην Καμπούλ: Ολλανδοί και Σουηδοί διπλωμάτες εγκατέλειψαν τους Αφγανούς συνεργάτες τους

17 Αυγούστου, 2021 4:52 ΜΜ
More videos

Οι Ολλανδοί και οι Σουηδοί διπλωμάτες στην Καμπούλ καταγγέλλονται ότι εγκατέλειψαν τους Αφγανούς συνεργάτες τους. Η γνωστή δημοσιογράφος και πολεμική ανταποκρίτρια Τζενάν Μουσά έγραψε στο Twitter:

«Ω ΘΕΕ ΜΟΥ. Όταν το προσωπικό Αφγανών που εργαζόταν στην ολλανδική πρεσβεία στην Καμπούλ έκανε check -in για δουλειά την Κυριακή, διαπίστωσε με δυσπιστία ότι το γραφείο ήταν έρημο.

»Χωρίς να ενημερώσουν τους 37 Αφγανούς συναδέλφους τους, όλο το προσωπικό της ολλανδικής πρεσβείας μετακόμισε ήδη σε ασφαλέστερη τοποθεσία. Αφγανοί γύρισαν στα σπίτια τους».

Ακόμα πιο απαράδεκτη και ντροπιαστική είναι η συμπεριφορά των Σουηδών διπλωματών. Γράφει η Μουσά:

«Η σουηδική πρεσβεία στην Καμπούλ έκανε παρόμοιο πράγμα.

»Το προσωπικό της σουηδικής πρεσβείας εγκατέλειψε τους Αφγανούς συναδέλφους τους.

»Όταν οι Αφγανοί ρώτησαν τι συνέβαινε, οι Σουηδοί αρνήθηκαν να απαντήσουν στα τηλέφωνα και μπλόκαραν επίσης τους επίσημους λογαριασμούς email τους».

Όπως αποκαλύπτει η βραβευμένη πολεμική ανταποκρίτρια Μάγδα Γκαντ στο Twitter, οι εργαζόμενοι στη σουηδική πρεσβεία εγκαταλείφθηκαν.

«Δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει και μας άφησαν στο γραφείο όταν εργαζόμασταν.

»Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους αλλά δεν απαντούν στις κλήσεις μας και έχουν αποκλείσει τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας», έγραψε και συνέχισε.

Ακολουθήσαμε το σχέδιο εκκένωσης, λέει η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Άνν Λίντε.

Ε Δεν υπήρχε λοιπόν, σχολιάζει η Μάγδα Γκαντ, γιατί όλοι οι διερμηνείς και το τοπικό προσωπικό πάγωσαν όταν οι Σουηδοί πήγαν στο Κατάρ.

Έτσι συμπεριφέρονται οι «πολιτισμένοι» Ευρωπαίοι στους Αφγανούς συνεργάτες τους.