Τρίτη, 16 Απριλίου 2024
ΕλλάδαΝτόρα Μπακογιάννη για τη Μαρίκα Μητσοτάκη: «Της έλεγαν μην φοράει εξώπλατα…κι εκείνη...

Ντόρα Μπακογιάννη για τη Μαρίκα Μητσοτάκη: «Της έλεγαν μην φοράει εξώπλατα…κι εκείνη φορούσε μόνο εξώπλατα»

Για την Μαρίκα Μητσοτάκη μίλησαν σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη, η κόρη της και βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, η διευθύντρια του “Sylvia Ioannou Foundation” Άρτεμις Σκούταρη, η διευθύντρια επικοινωνίας του πρωθυπουργού Κύρα Κάπη, ο σεφ Άκης Πετρετζίκης και ο Θάνος Ψυχογιός εκ μέρους των εκδόσεων Ψυχογιός, που έχουν επιμεληθεί το βιβλίο της “Συνταγές με ιστορία”.

“Είναι δύσκολο και μοιάζει κάπως άτοπο να μιλήσεις για την πολύ οικεία σχέση με τη μάνα σου”, παρατήρησε η Ντ. Μπακογιάννη. “Όλοι πάντως τη θυμούνται για τον δυναμικό χαρακτήρα και τη μεγάλη καρδιά της”.

Ήταν κόρη μεγαλοαστικής υποοικογένειας και τα είχε όλα μπροστά της όταν τη βρήκε η πολιομυελίτιδα. “Της είπαν να μην περπατήσει και περπάτησε”, συνέχισε η Ντ. Μπακογιάννη, “της είπαν να μην κάνει παιδιά και έκανε τέσσερα.

Η μητέρα της της έλεγε λόγω της πολιομυελίτιδας, να μην βάζει εξώπλατα φορέματα γιατί θα φαίνεται η ουλή και εκείνη έβαζε μόνο εξώπλατα. Υπήρξε πάντοτε γενναία και αποφασιστική. Κέρδισε όλους τους Κρητικούς, που έσπευσαν να την κάνουν δική τους. Υπήρξε το απόλυτο στήριγμα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αντιμετώπισε γενναία την εξορία στο Παρίσι, δεν παραπονέθηκε ποτέ και ήξερε πώς να ευχαριστεί τους πάντες, μαγειρεύοντας μπακαλιάρο σκορδαλιά, ταραμοσαλάτα και παστίτσιο. Τα φαγητά της εκπροσωπούσαν τον τρόπο της φιλοξενίας της, όπως τόνισε και η Μπάρμπαρα Μπους. Έστησε τις βάσεις για την οργάνωση γυναικών της ΝΔ και ο κόσμος την αγάπησε βαθιά γιατί ήταν μπροστά από την εποχή της, σταθερά προοδευτική και ανυποχώρητα φιλελεύθερη, η πραγματική δύναμη πίσω από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη”.

211129181203 10

Τα πιο σημαντικά