Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2024
ΕλλάδαΝτόρα Μπακογιάννη: «Δεν υπάρχουν βουλευτές της ΝΔ που είναι τενεκέδες»

Ντόρα Μπακογιάννη: «Δεν υπάρχουν βουλευτές της ΝΔ που είναι τενεκέδες»

“Δεν υπάρχουν βουλευτές της ΝΔ που είναι τενεκέδες”, τονίζει η Ντόρα Μπακογιάννη.

Η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της μίλησε για τον επερχόμενο ανασχηματισμό, για τη λεγόμενη “λαική δεξιά” και το εάν χρειάζεται να την προσέξει περισσότερο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και την απαξιωτική φράση του Γιάννη Λοβέρδου, ο οποίος μίλησε για “τενεκέδες”.

Ξεκινώντας τη συνέντευξή της στα Παραπολιτικά 90,1, η γαλάζια βουλευτής μίλησε για το σημερινό υπουργικό συμβούλιο εν όψει του ανασχηματισμού:

“Η δουλειά συνεχίζεται, δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσει κάποιος να δουλεύει επειδή ενδεχομένως μπορεί να αλλάξει ο υπουργός. Υπάρχει ένας προγραμματισμός, υπάρχει μια δουλειά, η οποία πρέπει να γίνει, ήδη με την προεκλογική περίοδο σίγουρα κάποια πράγματα μείνανε πίσω άρα αφού ο πρωθυπουργός έβγαλε το συμπέρασμα ότι πρέπει να τρέξουμε γρηγορότερα, δεν θα χάσουμε και τις μέρες”.

Στη συνέχεια απαντώντας στην ερώτηση εάν θα φύγουν από την κυβέρνηση οι “καλαμοκαβαλάρηδες”, η κ. Μπακογιάννη απάντησε λακωνικά “υποθέτω”.

“Δεν υπάρχουν βουλευτές της ΝΔ που είναι τενεκέδες”

“Δεν θεωρώ ότι υπάρχουν βουλευτές της ΝΔ που είναι τενεκέδες. Υπάρχει πάντοτε μια κακή άποψη γενικώς για τους πολιτικούς, τους βουλευτές κλπ η οποία έχει καλλιεργηθεί πάρα πολλά χρόνια τώρα, είναι μια άποψη που πολλές φορές αδικεί κατάφορα τους ανθρώπους αυτούς διότι για να εκλεγείς βουλευτής δεν είναι τόσο απλό. Εκλέγεσαι από τον λαό, είσαι πάντοτε ένα κομμάτι του λαού γιατί η Βουλή αντιπροσωπεύει τον ελληνικό λαό έτσι όπως είναι. Για να φτάσεις να γίνεις βουλευτής, τενεκές δεν είσαι“, τόνισε η κ. Μπακογιάννη.

Ερωτηθείσα ποιο μήνυμα πήρε η κυβέρνηση από τις εκλογές , η βουλευτής της ΝΔ ανέφερε πως “το μήνυμα είναι πολυπαραγοντικό. Ο πρώτος παράγοντας είναι το θέμα της ακρίβειας άρα πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα πράγματα ακόμα για την πάταξη της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας. Η στήριξη του ανταγωνισμού. Είπε χθες ο Στουρνάρας το 80% είναι εισαγόμενο το 20% οφείλεται στις εσωτερικές αδυναμίες, από την ώρα που το 20% οφείλεται στις εσωτερικές αδυναμίες εμείς πρέπει να κάνουμε τα πάντα έτσι ώστε αυτές οι εσωτερικές αδυναμίες να εξαλειφθούν.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι το θέμα του κράτους. Το μεγάλο πρόβλημα είναι το κράτος και η λειτουργία του κράτους. Το κράτος αυτό καθυστερεί για τα πάντα, υπάρχουν περιπτώσεις που έχει δύο μήνες χαρτιά, τα οποία στέκονται σε κάποιο γραφείο ανυπόγραφα, αυτά τα χαρτιά μπορεί να αφορούν πχ την πρόσληψη δασοπυροσβεστών. Είναι αδιανόητο το ΑΣΕΠ να θέλει δύο χρόνια για να μπορέσει να προσληφθούν επιτέλους οι νοσηλευτές, να προσληφθούν οι γιατροί. Αυτά είναι δομικές αδυναμίες στις οποίες η κυβέρνηση πρέπει να πέσει απάνω και πρέπει να πέσει απάνω τώρα.

Δεχόμενη την ερώτηση εάν συμφωνεί με τις απόψεις ότι πρέπει ο κ.Μητσοτάκης να προσέξει περισσότερο τη Λαϊκή Δεξιά, η Ντόρα Μπακογιάννη απάντησε:

“Όχι. Συμφωνώ με το ότι πρέπει να προσέξει την ΚΟ βεβαίως γιατί είναι δουλειά του να την προσέξει και διότι αυτή ΚΟ στηρίζει τις πολιτικές της ΝΔ από εκεί και πέρα οι όποιες αξιολογήσεις κάνει από την ΚΟ το κριτήριό του πρέπει να είναι οι δυνατότητες και οι αποτελεσματικότητες των ανθρώπων να προσφέρουν. Δεν είναι επειδή έχω μια ταμπέλα η οποία με λεει Λαϊκή Δεξιά ή με λέει Κέντρο ότι αυτό είναι επαρκές κριτήριο για να χρησιμοποιηθώ αύριο. Αυτό που χρειάζεται σήμερα η χώρα δεν είναι ταμπέλες είναι αποτελεσματικότητα”.

“Το όνειρο του κ. Κασσελάκη είναι να δει τον Μητσοτάκη να φεύγει αλλά δεν θα του κάνει τη χάρη”

Στη συνέχεια σχολίασε τη δήλωση του κ. Κασσελάκη, ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα φτάσει στις εκλογές:

“Ο κ. Κασσελάκης θα πρέπει να αποκτήσει μια αίσθηση της χώρας στην οποία πολιτεύεται πριν αποφασίσει τι θα κάνει ο Μητσοτάκης και αν θα μείνει ή θα φύγει. Αντιλαμβάνομαι ότι το όνειρο του κ. Κασσελάκη είναι να δει τον Μητσοτάκη να φεύγει αλλά ο Μητσοτάκης δεν θα του κάνει αυτή τη χάρη. Θα μείνει εδώ και όπως ήταν και πριν από τον Κασσελάκη, θα είναι και μετά τον Κασσελάκη.

Με τη διάλυση που βλέπω να υπάρχει μέσα στο μαγαζί έχω την εντύπωση ότι ο Μητσοτάκης θα είναι πιο πολλά χρόνια μετά τον Κασσελάκη. Αλλά επί της ουσίας το πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή και τα δύο κόμματα είναι σε αναζήτηση ταυτότητας και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Η Αριστερά πανευρωπαϊκά έχει καταποντιστεί, η Αριστερά σήμερα στην Ελλάδα έχει κυβερνήσει, ο κ. Κασσελάκης έρχεται χωρίς να εχει απόλυτη αίσθηση σε ποιο κόμμα έχει μπει. Προσπαθεί να προσωποποιήσει το κόμμα του και να το αποιδεολογικοποιήσει ουσιαστικά. Δεν βλέπω μεγάλο ενθουσιασμό στα στελέχη. Εύχομαι τα κόμματα αυτά να βρουν ένα βηματισμό γιατί βεβαίως η δημοκρατία θέλει ισορροπία, βεβαίως η δημοκρατία θέλει υγιή κριτική, βεβαίως η δημοκρατία θέλει εναλλακτικές λύσεις και εναλλακτικές προτάσεις και η συζήτηση που θα κάνουμε για το σύνταγμα θα είναι καθοριστική σε αυτό το θέμα”.

Για το ΠΑΣΟΚ σημείωσε:

“Εγώ μεγάλωσα πολιτικά έχοντας αντίπαλο το ΠΑΣΟΚ, ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο και ως κόμμα γιατί δεν θέλω να μηδενίζω, έχει προσφέρει στη χώρα και από την άλλη μεριά έχει κάνει μεγάλη ζημιά αλλά επί της ουσίας σήμερα έτσι όπως εμφανίζεται, εγώ τους ονόμασα χθες Δελφινάριο και έγινε μεγάλο θέμα αλλά αν δείτε την εικόνα αυτή τη στιγμή του ΠΑΣΟΚ, μόνο Δελφινάριο είναι. Δηλαδή βλέπεις τους δελφίνους οι οποίοι είναι περισσότεροι σχεδόν από τα μέλη της ΚΟ, οι οποίοι εμφανίζονται για να διεκδικήσουν τη θέση του κ. Ανδρουλάκη. Δεν είναι δικό μου θέμα ποιος θα είναι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αλλά δικό μου θέμα για τη λειτουργία της δημοκρατίας είναι να υπάρξει επιτέλους ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο να έχει μια άποψη, κατά προτίμηση να είναι πλειοψηφική, αν δεν είναι ενιαία, με την οποία θα μπορούμε αύριο να συζητήσουμε θέματα, όπως τα θέματα του συντάγματος.

Δεν περάσανε οι προτάσεις ούτε του ΠΑΣΟΚ ούτε του Κασσελάκη, γιατί απλούστατα κανείς δεν τις πίστεψε για αυτό ο κόσμος έμεινε σπίτι του”.

Τέλος, ερωτηθείσα η κ. Μπακογιάννη εάν θα προταθεί η κα Σακελλαροπούλου για νέα θητεία, απάντησε:

“Δεν έχω ιδέα. Δεν είναι δική μου απόφαση αυτή. Αυτή είναι απόφαση την οποία θα πάρει κάποια στιγμή ο πρόεδρος με τα συντεταγμένα όργανα του κόμματος και θα μας την ανακοινώσει”.

Τα πιο σημαντικά