Τετάρτη, 29 Μαΐου 2024
διεθνήΝότια Κορέα: Τον ακρωτηρίασαν για να σώσουν τη ζωή του μετά τη...

Νότια Κορέα: Τον ακρωτηρίασαν για να σώσουν τη ζωή του μετά τη μόλυνση από σούσι

Στον ακρωτηριασμό του αριστερού του χεριού υποχρεώθηκε άνδρας από τη Νότια Κορέα μετά την κατανάλωση ωμών θαλασσινών, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε στο πρόσφατο τεύχος της επιστημονικής επιθεώρησης New England Journal of Medicine.

Ο 71χρονος έπειτα από δύο ημέρες πυρετό και εξοντωτικό πόνο στο αριστερό του χέρι αποφάσισε να πάει σε ιατρείο έκτακτης ανάγκης στη Νότια Κορέα. Η αιτία; Μια σκούρα μοβ φουσκάλα που κάλυπτε μεγάλο μέρος της παλάμης του, με έντονο οίδημα και αποχρωματισμό στο πίσω μέρος του χεριού του. Δώδεκα ώρες προτού εμφανιστεί αυτή η μόλυνση είχε φάει ωμά θαλασσινά, όπως είπε στους γιατρούς.

592962 29d4afd416 aec282b28837303c

Όταν οι γιατροί πραγματοποίησαν χειρουργική επέμβαση στην φουσκάλα, διαπίστωσαν ότι ο ασθενής είχε μολυνθεί με το βακτήριο Vibrio vulnificus, που συνήθως προκαλεί συμπτώματα στο γαστρεντερικό σύστημα, όπως εμετό, διάρροια και πόνο στο στομάχι, αλλά μερικές φορές έχει χαρακτηριστεί και ως “σαρκοφάγο βακτήριο”.

Παρά τη θεραπεία που έλαβε με αντιβιοτικά, ο 71χρονος, ο οποίος είχε και ιστορικό με διαβήτη τύπου 2, υπέρταση και νεφρική νόσο, δεν βελτιωνόταν στην υγεία του. Το βακτήριο προκάλεσε “βαθιά νεκρωτικά έλκη”, σύμφωνα με την έκθεση, και 25 ημέρες μετά την πρώτη είσοδο στην Εντατική, οι γιατροί υποχρεώθηκαν να ακρωτηριάσουν το αριστερό του χέρι για να σώσουν την ζωή του.

592962 43f71fa381 86bd4e72f78bb71f

Οι συντάκτες της συγκεκριμένης έκθεσης προειδοποιούν ότι το βακτήριο V. vulnificus είναι γνωστός κίνδυνος στην κατανάλωση ωμών, ή μη ψημένων θαλασσινών. Μάλιστα, ένας άλλος 71χρονος άνδρας πέθανε από μια μόλυνση με παρόμοια βακτήρια, αφότου είχε φάει ωμά στρείδια.Περίπου 80.000 άνθρωποι αρρωσταίνουν με τέτοια βακτήρια κάθε χρόνο και περίπου 100 από αυτούς πεθαίνουν ,σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Περίπου 52.000 από τις ετήσιες περιπτώσεις προκαλούνται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων.

Η συνεχώς αυξανόμενη δημοτικότητα του σούσι και των ωμών θαλασσινών στις χώρες της Δύσης έχει οδηγήσει σε αύξηση της ασθένειας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι στην έκθεση BMJ Case Reports.

Πηγή: fox6now.com

Τα πιο σημαντικά