Σάββατο, 13 Απριλίου 2024
διάφοραΝóσος Αλτσχάıμερ: Το χαρακτnριστικό της προσωπικότητας που προφuλάσσει τον εγκέφαλο

Νóσος Αλτσχάıμερ: Το χαρακτnριστικό της προσωπικότητας που προφuλάσσει τον εγκέφαλο

Βλέπετε το ποτήρι μισογεμάτο ή μισοάδειο; Η απάντησή σας μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την υγεία του εγκεφάλου σας στο μέλλον, σύμφωνα με νεότερη μελέτη

H λίστα με τα πράγματα που προστατεύουν τον εγκέφαλο από τη φθορά όλο και πληθαίνει, με τη σφραγίδα της επιστήμης. Εκτός όμως από συστάσεις σχετικά με την υιοθέτηση μιας ρουτίνας της άσκησης, ισορροπημένη διατροφή με πολύχρωμα φρούτα και ενίσχυση της κοινωνικής μας ζωής, μια νεότερη μελέτη επισημαίνει πως ακόμα και η στάση μας απέναντι στην ίδια τη ζωή μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Πιο συγκεκριμένα, όσοι διατηρούν μια θετική στάση ζωής, έχουν και τη «συνταγή» για την προστασία του εγκεφάλου από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Οι επιστήμονες από το Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνια και του Πανεπιστημίου Northwestern, που διενέργησαν την παρούσα μελέτη, ανέφεραν ότι οι άνθρωποι που παρουσιάζουν χαρακτηριστικά προσωπικότητας, όπως η ευσυνειδησία, η εξωστρέφεια και η θετικότητα έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια σε σύγκριση με άλλους που εμφανίζουν νευρωτισμό και αρνητικότητα.

Παράλληλα, οι χαρούμενοι άνθρωποι με θετική προδιάθεση έχουν υψηλά αποθέματα ενέργειας και ικανότητα συγκέντρωσης. Αντίθετα, τα άτομα με πιο αρνητική ενέργεια εμφανίζουν συνήθως σημάδια νευρικότητας, στενοχώριας και θυμού. Ο νευρωτισμός είναι ένα ακόμη θεμελιώδες χαρακτηριστικό της προσωπικότητας, που ορίζεται ως προδιάθεση προς το άγχος, την κατάθλιψη και την εγωπάθεια.

Παρόλα αυτά, οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι αυτές οι διαφορές μεταξύ των τύπων προσωπικότητας δεν έχουν σχέση με τις φυσικές βλάβες στον εγκεφαλικό ιστό που διαπιστώνονται στους ασθενείς με άνοια κατά την αυτοψία. Αντίθετα, τα ευρήματα είναι πιο πιθανό να έχουν σχέση με το πώς ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας βοηθούν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τις βλάβες που σχετίζονται με την άνοια.

Τα πιο σημαντικά