Την απαγόρευση του νικάμπ στο Βέλγιο επικύρωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). H απόφαση αφορά στην προσφυγή δύο μουσουλμάνων γυναικών, κατά της απαγόρευσης της μαντίλας σε δημόσιους χώρους.
Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου επικύρωσε την απαγόρευση στους δημόσιους χώρους του νικαμπ, που αφήνει σε κοινή θέα μόνο τα μάτια, η οποία έχει θεσμοθετηθεί στο Βέλγιο από το 2011.
Κατά της απαγόρευσης είχαν προσφύγει δύο μουσουλμάνες, μία Βελγίδα και μία Μαροκινή, υποστηρίζοντας ότι συνιστά προσβολή της προσωπικότητά τους καθώς έτσι παραβιάζεται η ιδιωτική τους ζωή.
Οι δικαστές για να εκδώσουν την απόφασή τους εξέτασαν πρώτα την επιχειρηματολογία που είχε αναπτυχθεί στα εσωτερικά δικαστήρια του Βελγίου, όπου η απαγόρευση κρίθηκε νόμιμη.
Το ΕΔΑΔ υποστήριξε ότι η απόκρυψη του προσώπου στον δημόσιο χώρο είναι μια «μεικτή» παράβαση της βελγικής νομοθεσίας, η οποία υπόκειται στην ποινική διαδικασία και στη διοικητική δικαιοδοσία, επιτρέποντας στο βελγικό κράτος ένα ευρύ φάσμα προβλεπόμενων κυρώσεων οι οποίες δεν εφαρμόζονται αυτόματα, αλλά πράγματι μπορούν να φτάσουν σε περίπτωση υποτροπής μέχρι και την φυλάκιση 7 ημερών.
Με βάση και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που έχει αποδεχθεί αντίστοιχη απαγόρευση στην Γαλλία, οι δικαστές αποφάσισαν ότι ο σχετικός περιορισμός «αποσκοπεί να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις της κοινωνικής συμβίωσης ως στοιχείου προστασίας των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του άλλου» και κατά συνέπεια «μπορεί να θεωρηθεί απαραίτητος σε μια δημοκρατική κοινωνία».
[euronews]