Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΝησιά Φερόε: Πάνω από 500 νεκρά δελφίνια στην «παραδοσιακή» σφαγή

Νησιά Φερόε: Πάνω από 500 νεκρά δελφίνια στην «παραδοσιακή» σφαγή

Το «Grindadráp» αποτελεί ένα κυνήγι θαλάσσιων θηλαστικών που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα νησιά Φερόε

Περισσότερα από 500 δελφίνια σκοτώθηκαν για ακόμα μια χρονιά στα Νησιά Φερόε, λίγες εβδομάδες μετά το κυνήγι Grindadrap που άρχισε τον Μάιο.

https://www.youtube.com/watch?v=2-Ht9GlwWdM

Κατά τη διάρκεια του κυνηγιού τα δελφίνια παρασύρονται από μηχανοκίνητα σκάφη προς την ακτή και στη συνέχεια θανατώνονται από τους φαλαινοθήρες στις ακτές χρησιμοποιώντας καμάκια, ακόμη και τρυπάνια. Το Grindadrap θεωρείται παράδειγμα παραδοσιακής «φαλαινοθηρίας των αβορίγινων».

https://www.youtube.com/watch?v=x_yY9csg6Tc

https://www.youtube.com/watch?v=MLfGsO1lgEw

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε καλοκαίρι, οι εικόνες του αιματηρού κυνηγιού γίνονται πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο και προκαλούν οργή στους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των ζώων που το θεωρούν βάρβαρο. Το 2021 θανατώθηκαν τουλάχιστον 1.500 δελφίνια.

fyqabkpwwaevgkw fyqabkqwwaatktl

«Πόλεμος» ανάμεσα σε κατοίκους και ακτιβιστές για τη θανάτωση των δελφινιών

Η περιβαλλοντική ΜΚΟ Sea Shepherd, η οποία κατάφερε να διακόψει το κυνήγι του 2014 με τα σκάφη της, επέκρινε το γεγονός ότι τα σκάφη του δανικού πολεμικού ναυτικού είχαν άδεια να παρέμβουν και να εμποδίσουν την δράσουν τους, αφήνοντας το κυνήγι να συνεχιστεί.

Το κυνήγι εξακολουθεί να τυγχάνει ευρείας υποστήριξης στους νήσους Φερόε, όπου οι υποστηρικτές λένε ότι τα εν λόγω ζώα τάιζαν τον τοπικό πληθυσμό για αιώνες και κατηγορούν τα ΜΜΕ και τις ξένες ΜΚΟ για ασέβεια της τοπικής κουλτούρας και παραδόσεων.

Το 2022, η κυβέρνηση περιόρισε τον αριθμό των λευκών δελφινιών του Ατλαντικού που θα μπορούσαν να θανατωθούν ετησίως σε 500, μετά τις αντιδράσεις για τα 1.400 νεκρά δελφίνια.

To «Grindadráp» ως μέσο επιβίωσης

Τα ζώα αυτά συνέβαλαν καθοριστικά στην επιβίωση του λαού των Φερόε. Όντες σοβαρά απομονωμένοι στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, λόγω λιμού, αποτυχημένων συγκομιδών και ελλείψεων εφοδιασμού (για παράδειγμα, όταν τα πλοία εφοδιασμού της Δανίας αποτράπηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου), κάποτε, ήταν ζωτικής σημασίας οι κάτοικοι να μπορούν να βρίσκουν τη δική τους τροφή.

Τα Φερόε είναι σε μεγάλο βαθμό ακατάλληλα για γεωργία, και ως εκ τούτου, οι κάτοικοι του νησιού βασίζονταν αποκλειστικά στην αλιεία, την κτηνοτροφία, τις φάλαινες και τα δελφίνια.

Το «Grindadráp», αποτελεί ένα κυνήγι θαλάσσιων θηλαστικών, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα νησιά αυτά.

Είναι ένα μη εμπορικό κυνήγι, καθώς το κρέας δεν εξάγεται, αλλά φυλάσσεται και διανέμεται στην κοινότητα ως δωρεάν τροφή.

Ιστορικά, αυτό ήταν μια σημαντική οικονομική ανακούφιση για τα Φερόε, τα οποία βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις διεθνείς εισαγωγές λόγω της απομακρυσμένης θέσης τους.

Υποστηρίζεται, πως τα ζώα σκοτώνονται με ανώδυνο τρόπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το έθιμο είναι τόσο βαθιά ριζωμένο στην κοινωνία, που τα σχολεία εκπαιδεύουν τα παιδιά στην εν λόγω διαδικασία.

Μάλιστα, τα παιδιά μπορούν να φύσουν δικαιολογημένα από το σχολείο όταν πραγματοποιείται το «Grindadráp», ενώ οι άνδρες και οι γυναίκες μπορούν να εγκαταλείψουν τον χώρο εργασίας τους για να συμμετάσχουν.

Βέβαια, στη σύγχρονη εποχή η αναζήτηση τροφής καθίσταται πλέον ευκολότερη υπόθεση ακόμα και για αυτές τις απομακρυσμένες περιοχές.

Ειδικά για φέτος, ο αριθμός των ζώων που θανατώθηκαν είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που «χρειάζεται» για να τραφεί η κοινότητα.

Αυτό σημαίνει ότι πλήθος θηλαστικών οδηγήθηκε στη σφαγή χωρίς κανέναν απολύτως λόγο, αφού απλώς θα πεταχτούν…

Το φαινόμενο εγείρει ανησυχίες σε οργανώσεις και φορείς σχετικά με το περιβάλλον και τα ζώα.

Με πληροφορίες από Guardian

Τα πιο σημαντικά