Η νέα χρονιά φέρνει νέα πλάνα για τον Ρώσο μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ και το νησί Σκορπιός, που αγόρασε από την Αθηνά Ωνάση.
Την ώρα που η πρώτη φάση των έργων βρίσκεται σε εξέλιξη, ώστε να μετατραπεί το παραδεισένιο νησί σε τουριστικό προορισμό για κροίσους, ο ιδιοκτήτης αλλάζει ρότα σε σχέση με το αρχικό πρότζεκτ. Μέσα στο 2022 θα κατατεθεί αίτηση για τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά τα έργα, καθώς πρόθεση της οικογένειας είναι να αυξηθεί ο συντελεστής δόμησης κατά 50% και να υπάρξουν καλλιτεχνικές παρεμβάσεις που θα μετατρέψουν τον Σκορπιό σε νησί τέχνης (art island).
Το νησάκι Οξυά
Η πρώτη φορά που ακούστηκε στην Ελλάδα τέτοιο σχέδιο ήταν πριν από 9 χρόνια, όταν ο τότε εμίρης του Κατάρ, Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θανί, αγόρασε το νησάκι Οξυά στο σύμπλεγμα των Εχινάδων στο Ιόνιο Πέλαγος με σκοπό η φιλότεχνη κόρη του, Μαγιάσα, που διαθέτει μία από τις πλουσιότερες συλλογές έργων τέχνης στον πλανήτη, να το μετατρέψει σε καλλιτεχνικό προορισμό. Τα σχέδια του εμίρη ναυάγησαν λόγω πολεοδομικών και γραφειοκρατικών προβλημάτων, ωστόσο φαίνεται πως είναι θέμα χρόνου η Ελλάδα και συγκεκριμένα το Ιόνιο να αποκτήσει το δικό του νησί τέχνης.
Πηγές κοντά στην οικογένεια Ριμπολόβλεφ αναφέρουν ότι ο επιχειρηματίας έχει ήδη έρθει σε επαφή με κορυφαίους γλύπτες και αρχιτέκτονες από όλο τον κόσμο προκειμένου να βάλουν τη δική τους πινελιά στον τόπο όπου έζησαν ο Αριστοτέλης Ωνάσης, η Τζάκι Κένεντι και η Μαρία Κάλλας. Στόχος είναι να γίνει το νησί μοναδικό σε όλο τον κόσμο συνδυάζοντας το απαράμιλλο φυσικό κάλλος με έργα τέχνης απόλυτα εναρμονισμένα σε αυτό. Προς το παρόν, δεν έχει γίνει κάποια επαφή με Ελληνα καλλιτέχνη, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται αυτό το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα νέα σχέδια θα… απογειώσουν το ύψος της επένδυσης, λόγω, κυρίως, των υψηλών αμοιβών των καλλιτεχνών, οι οποίοι, προς το παρόν, παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό. Ετσι, το έργο αναμένεται να ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ. Η κατάθεση αίτησης και η έκδοση νέου Προεδρικού Διατάγματος είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το 2023. Μέχρι τότε, ωστόσο, τα έργα θα συνεχίζονται κανονικά προκειμένου να κατασκευαστούν το βασικό κτιριακό συγκρότημα (main complex), οι βίλες και οι αθλητικοί χώροι που είχαν αρχικά σχεδιαστεί. Στη συνέχεια θα προστεθούν τα έργα τέχνης, η πλειονότητα των οποίων θα τοποθετηθεί σε εξωτερικούς χώρους, ενώ θα παραμείνει στο σχέδιο και το Μουσείο Ωνάση, όπου θα εκτίθενται προσωπικά αντικείμενα του δαιμόνιου Ελληνα επιχειρηματία που σώζονται μέχρι σήμερα στον Σκορπιό.
Στο Περιγιάλι
Εχει ήδη παραχωρηθεί στον επενδυτή ένα μικρό λιμάνι στη Λευκάδα προκειμένου να μεταφέρονται τα υλικά για τα έργα. «Γνωρίζαμε από την αρχή ότι πρόκειται για ένα δύσκολο πρότζεκτ, καθώς αφορά νησί και δεν είναι απλή υπόθεση η μεταφορά των υλικών», λέει ο εκπρόσωπος του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, Σεργκέι Τσερνίτσιν, προσθέτοντας: «Στόχος μας ήταν να υπάρχει η μικρότερη δυνατή ενόχληση στην τοπική κοινωνία, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο που είναι αυξημένη η τουριστική κίνηση. Ετσι, με τη σημαντική συμβολή του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και του υπουργού Γιάννη Πλακιωτάκη καταλήξαμε στη λύση ενός μικρού λιμανιού στο Περιγιάλι, απέναντι από τον Σκορπιό, όπου μπορούν τα φεριμπότ να κινούνται για τη μεταφορά υλικών χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στους ντόπιους». Η εταιρία που υλοποιεί το έργο έχει ενοικιάσει τον χώρο του μικρού λιμανιού και έχει τοποθετήσει ειδική κατασκευή για τον ελλιμενισμό των φεριμπότ.
Μέχρι τώρα στον Σκορπιό έχουν πραγματοποιηθεί εκτεταμένες εκσκαφές και έχουν πέσει μπετά για τα νέα κτίσματα που πρόκειται να ανεγερθούν, χωρίς, σύμφωνα με την πλευρά των επενδυτών, να γκρεμιστεί τίποτα από την εποχή του Ωνάση, ενώ δεν έχει προβλεφθεί καμία παρέμβαση στο σημείο όπου βρίσκεται το εκκλησάκι με τους τάφους της οικογένειας. Μέχρι τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, για τη φιλόδοξη επένδυση έχει δαπανηθεί ποσό κοντά στα 30 εκατ. ευρώ. Πρόσφατα, πάντως, προκάλεσε αίσθηση η είδηση ότι η επένδυση του Ρώσου δισεκατομμυριούχου -που έχει ενταχθεί στη Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης- επιχορηγήθηκε από το ελληνικό κράτος με ποσό ύψους 4,3 εκατ. ευρώ, χωρίς να έχει διευκρινιστεί εάν πρόκειται να επιχορηγηθεί ξανά στο μέλλον.