Νίμιτς: «Μη ρεαλιστική λύση ονομασία χωρίς τον όρο «Μακεδονία»»

17 Ιανουαρίου, 2018 9:30 ΜΜ
More videos

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση στη Νέα Υόρκη του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και των Σκοπίων, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι, για το ζήτημα του όνοματος των Σκοπίων.

Όπως ανέφερε ο Νίμιτς παρουσίασε τις προτάσεις του και στις δύο πλευρές για να τις μεταφέρουν στις κυβερνήσεις τους και να τις μελετήσουν με την ελπίδα να βρεθεί μια λύση, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες επί των προτάσεων παρά τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για το γεγονός ότι η διαδικασία πηγαίνει προς μια θετική κατεύθυνση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νίμιτς κάνοντας λόγο για θετικό κλίμα κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος δήλωσε ότι μια λύση δίχως το όνομα «Μακεδονία» δεν είναι ρεαλιστική. «Υπάρχει δέσμη προτάσεων στο τραπέζι», σχολίασε χαρακτηριστικά, ενώ επανέλαβε ότι «όταν συζητάς για ένα θέμα επί 25 χρόνια, είναι εξαιρετικά απίθανο να προκύψει κάτι εντελώς καινούργιο». «Πρόκειται για ένα δύσκολο ζήτημα, για το οποίο συζητάμε επί 25 χρόνια, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ισχυρές θέσεις και αισθήματα και στις δύο χώρες, αλλά επίσης υπάρχει θέληση και στις δύο χώρες να βρεθεί μία λύση σε αυτή την διένεξη», είπε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ.

«Ελπίζω ότι οι προτάσεις μου θα οδηγήσουν αμφότερες της κυβερνήσεις να σκεφτούν δημιουργικά για μία λύση», υπογράμμισε, ενώ έκανε λόγο για εποικοδομητική στάση που έχουν ακολουθήσει οι ηγέτες της αντιπολίτευσης και των δύο χωρών.

[kathimerini]