Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΝίκος Παππάς: «Επόμενο βήμα η Ελληνική Διαστημική Υπηρεσία»

Νίκος Παππάς: «Επόμενο βήμα η Ελληνική Διαστημική Υπηρεσία»

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ο οποίος παρακολούθησε την εκτόξευση που πραγματοποιήθηκε από το διαστημικό σταθμό της γαλλικής Γουιάνας, σημείωσε ότι «το πρώτο βήμα έγινε με την εκτόξευση του Hellas Sat 3 και το δεύτερο θα γίνει στο αμέσως επόμενο διάστημα με τη συγκρότηση της Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας, έτσι ώστε να αποκτήσει η χώρα στρατηγικό σχεδιασμό, να προσελκύσουμε ξανά τα λαμπρά ελληνικά μυαλά, τα οποία εργάζονται, δουλεύουν, ερευνούν και παράγουν στο εξωτερικό και να αποδώσουμε στην Ελλάδα αυτό που δικαιούται και αυτό που της αξίζει».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, ανέφερε πως «με την εκτόξευση του Hellas Sat 3 ανοίγει ένας νέος κύκλος για την ελληνική οικονομία, την επιχειρηματικότητα, την ερευνητική κοινότητα» και προσέθεσε: «Οι πολλαπλάσιες δυνατότητες που μας παρέχει ο νέος δορυφόρος αυξάνουν, μεταξύ άλλων, την επιχειρησιακή ικανότητα του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας.

Τα οφέλη είναι πολλαπλά και σκοπός μας είναι να διαχυθούν σε όλη την ελληνική κοινωνία. Με την εκτόξευση αυτή αποδείξαμε ότι όταν εργαζόμαστε ενωμένοι και συστηματικά μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα».

Η 7η εκτόξευση που πραγματοποιήθηκε από το διαστημικό σταθμό της γαλλικής Γουιάνας, στις εγκαταστάσεις της ArianeSpace το 2017 αφορούσε τη χθεσινή, επιτυχημένη εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat 3. Σημειώνεται ότι από την εν λόγω βάση έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 550 εκτοξεύσεις δορυφόρων στα σχεδόν 40 χρόνια λειτουργίας της.

O δορυφόρος Hellas Sat 3, ο οποίος φέρει τις σημαίες Ελλάδος και Κύπρου, κατασκευάστηκε με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, υψηλά στάνταρ και κορυφαία υλικά. Η πλευρά του δορυφόρου, που «κοιτά» προς τον Ήλιο (και τα αντίστοιχα φωτοβολταϊκά πλαίσια), αντέχει σε θερμοκρασίες της τάξης των 175ο C, ενώ στην αντίθετη πλευρά (προς το μέρος της Γης) επικρατούν θερμοκρασίες της τάξης των -75ο C.

Ο Hellas Sat 3 εκτοξεύτηκε μαζί με το όχημα εκτόξευσης Ariane 5 ECA (το όχημα είχε συνολικό ύψος 54,8 μέτρα και βάρος περί τους 780 τόνους), είναι ένας τελευταίας τεχνολογίας δορυφόρος της Thales Alenia Space. Σχεδιάστηκε για να καλύψει δορυφορικές υπηρεσίες για τις περιοχές της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, από την 39η Ανατολική τροχιακή θέση.

Το προσδόκιμο ζωής του δορυφόρου υπολογίζεται στα 15 χρόνια και, μεταξύ άλλων, θα προσφέρει και υπηρεσίες Τηλεπικοινωνιών και DTH (Direct To Home) για τη σχεδιαζόμενη περιοχή κάλυψής του, διατηρώντας, αλλά και διευρύνοντας τις δραστηριότητας των προηγούμενων δορυφόρων Hellas Sat.

Άλλωστε, ο Hellas Sat 3, διαθέτει μεγαλύτερη χωρητικότητα για την αποθήκευση δεδομένων (Back-Up), καθώς και δυνατότητα καταγραφής video σε High Definition ή ακόμα και σε Ultra High Definition. Στις περιοχές κάλυψής του εντάσσονται η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και οι υποσαχάριες χώρες, καλύπτοντας έτσι μια δορυφορική διασύνδεση Ευρώπης και Βορείου Αφρικής.

Ο δορυφόρος θα ελέγχεται από Έλληνες μηχανικούς στις εγκαταστάσεις της Hellas Sat στο Κορωπί και θα ενισχύσει την αξία της ελληνικής τροχιακής θέσης σε απόσταση 36.000 χιλιομέτρων από τη Γη.

Παράλληλα, ο δορυφόρος φέρει εξοπλισμό που αφορά τις κινητές δορυφορικές υπηρεσίες S Band της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την επονομασία EuropaSat, με σκοπό την παροχή δορυφορικών υπηρεσιών διασύνδεσης αεροπορικών επιβατών σε Πανευρωπαϊκή κάλυψη.

Έτσι, ο Hellas Sat 3 θα προσφέρει και μια νέα σημαντική υπηρεσία στους ταξιδιώτες, αφού θα είναι ο μοναδικός δορυφόρος που θα δίνει ίντερνετ στα αεροπλάνα στην Ευρώπη.

Η αρμόδια για την εκτόξευση εταιρεία παρέδωσε -πριν την εκτόξευση- στις ελληνικές αρχές ένα λεπτομερές χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία και τα διαφορετικά στάδια που θα λάμβαναν χώρα μέχρι ο Hellas Sat 3 να τεθεί στην τελική δορυφορική του τροχιά.

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτη 28 Ιουνίου (προς την Πέμπτη 29 Ιουνίου) και η διαδικασία διήρκεσε συνολικά 39 λεπτά. Στα 90 μέτρα από το έδαφος, ο πύραυλος ολοκλήρωσε την κατακόρυφη ανοδική του πορεία και άρχισε να παίρνει κλίση.

Αυτό συνέβη 13 δευτερόλεπτα μετά την πυροδότηση του βασικού κινητήρα του πυραύλου, με ταχύτητα 36,2 m/sec. Στα 320 μέτρα από το έδαφος, ο πύραυλος ξεκίνησε μια περιστροφική κίνηση, 17 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση.

Σχεδόν 2 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση, οι δύο υποστηρικτικοί πύραυλοι στερεού καυσίμου αποκολλήθηκαν από τον Ariane 5, σε ύψος 70 km, και ενώ αυτός ανυψωνόταν με ταχύτητα 2.020 m/sec. Τέλος, ο διαχωρισμός του Hellas Sat 3-IS από τον Ariane 5 έγινε στα 28 λεπτά και 17δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση, σε ύψος 640 km με ταχύτητα 9.400 m/sec.

Τα πιο σημαντικά