Νίκος Φίλης: «Όχι στην στράτευση στα 18»

23 Σεπτεμβρίου, 2020 8:26 ΠΜ
More videos

Στην ολόπλευρη επίθεση που η ΝΔ έχει εξαπολύσει εναντίον της νεολαίας, καταπατώντας, τα εργασιακά και τα μορφωτικά της δικαιώματα ή επιρρίπτοντας στους νέους τις ευθύνες για την καλοκαιρινή έξαρση του κορωνοϊού, ο κ. Μητσοτάκης προσθέτει και τις προτάσεις του για στράτευση στα 18 και για αύξηση της θητείας.

Είναι μια παλιά συζήτηση που από καιρό σε καιρό επανέρχεται από τους θιασώτες της αντίληψης ότι πρέπει να γίνουμε σε ό, τι αφορά στο βαθμό στρατιωτικοποίησης της κοινωνίας, Κύπρος ή Ισραήλ. Με το μιλιταριστικό πνεύμα της υποταγής και της καταπίεσης να διαποτίζει κάθε πτυχή της καθημερινότητας των πολιτών. Ειδικά η στράτευση στα 18, πρόκειται, για μέτρο αυταρχικό, ανελεύθερο και ακραία ταξικό , που παρ` ό,τι παρουσιάζεται με τη μορφή της «ισότητας», στρέφεται εναντίον των παιδιών από τα πιο φτωχά κοινωνικά στρώματα.

Γιατί, βέβαια, όλη η στρατιωτική μηχανή θα καταρρεύσει, χωρίς τους χιλιάδες πτυχιούχους γιατρούς, υγειονομικούς, πληροφορικούς, μηχανικούς κ.λπ. που υπηρετούν τη θητεία τους, πλαισιώνοντας τις αντίστοιχες στρατιωτικές υπηρεσίες.

Όλες αυτές οι κατηγορίες αποκλείεται να συμπεριληφθούν στη στράτευση στα 18. Ενώ, όπως έχει δείξει η εμπειρία της Κύπρου, οι γόνοι των πλούσιων οικογενειών (π.χ. των εφοπλιστών) έχουν διαμορφώσει ειδικό προνομιακό καθεστώς, για να αποφεύγουν τη στράτευση στα 18.