Νίκος Φίλης: «Χωρίς κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είχαμε λεηλασία της χώρας»

10 Ιουλίου, 2017 4:44 ΠΜ
More videos

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι» και σχολιάζοντας ταυτόχρονα δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας για τη συνέχιση της εποπτείας και μετά το 2018, τόνισε ότι καταρχήν είναι θετική η λήξη του μνημονίου το 2018, και επισήμανε την σημασία του «τρόπου εξόδου» της χώρας από αυτό, αναφέροντας:

«Θα είναι εξασφαλισμένες οι εργασιακές σχέσεις, θα υπάρχει προστασία των φυσικών πόρων; θα είναι παραγωγικές οι επενδύσεις ή θα είναι “τοποθέτηση χρημάτων” στην Ελλάδα;».

«Στόχος είναι να κερδίσουν οι πολίτες. Χωρίς κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είχαμε λεηλασία της χώρας» πρόσθεσε.

Ο κ. Φίλης είπε ότι η υπόθεση του χρέους της χώρας δεν έχει τελειώσει, και εκτίμησε ότι μέσω του χρέους θα υπάρξουν προσπάθειες ελέγχου της οικονομικής και πολιτικής ζωής.

Σε ό,τι αφορά το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων είπε ότι αυτό θα είναι υπονομευτικό, ακόμα κι αν υπάρξει η όποια ανάπτυξη, σημειώνοντας, ταυτόχρονα ότι το ύψος τους θα εξαρτηθεί από τη ρύθμιση του χρέους.

Είπε ότι η κυβέρνηση κερδίζει χρόνο και διαπραγματεύεται, εκτίμησε ότι η ρύθμιση του χρέους είναι ζήτημα που, όπως ανέφερε, «μπορεί να παλευτεί», προσθέτοντας: «Γι’ αυτό επιμένω στην πολιτική σταθεροποίηση», ενώ υπάρχει μια κυβέρνηση που θέλει να διαπραγματευθεί και να προχωρήσει στην ανάπτυξη υπέρ όλων.

Νωρίτερα, ο κ. Φίλης είχε εκτιμήσει ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα πολιτικής σταθερότητας για την έξοδο από την κρίση και δεν διέκρινε την ύπαρξη ρεύματος ανατροπής της κυβέρνησης.

Στην παρατήρηση ότι με τη συνέντευξή του θέτει πολιτική ατζέντα και αποστέλλει μήνυμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ο κ. Φίλης είπε ότι «δεν στέλνω μηνύματα από την τηλεόραση, το πρόσημο της διακυβέρνησης είναι θετικό, βασικό ζήτημα για την έξοδο από την κρίση είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας».

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα ιδιωτικοποιήσει το νερό και έκανε λόγο για πιέσεις εκ μέρους των δανειστών ώστε το Δημόσιο να χάσει τον έλεγχο δημόσιων αγαθών, όπως το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα.

Χαρακτήρισε «βαρύ» το χρονικό διάστημα των 99 ετών της υπαγωγής δημόσιων αγαθών στο Υπερταμείο, επισημαίνοντας, παράλληλα πως «ό,τι μπαίνει εκεί πηγαίνει για να αξιοποιηθεί, όχι για να πωληθεί», ενώ έθεσε και το θέμα του ύψους της αμοιβής των στελεχών του Υπερταμείου, θέτοντας το ερώτημα: «Υπάρχει πλαφόν στους ανώτατους μισθούς;» και τασσόμενος σαφώς υπέρ της διευθέτησης του ζητήματος.

Ερωτηθείς για τον αντιπρόεδρο της Βουλής Δημ. Καμμένο είπε ότι «είναι ένα θέμα που με την ψήφο μου έκρινα στην βουλή».

Σε ό,τι αφορά τον Παν. Καμμένο είπε ότι το μείζον θέμα είναι το σε ποιόν ανήκει ένα τεράστιο φορτίο ναρκωτικών.

Εξέφρασε την άποψη ότι ο κ. Καμμένος δεν παραβίασε κάποια δεοντολογία, επέκρινε τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τη ΝΔ για προσπάθεια «καπελώματος» της όλης υπόθεσης, και τάχθηκε υπέρ της ολοκλήρωσης της δικαστικής έρευνας και «αν προκύψουν στοιχεία (για τον κ. Καμμένο) να τα δει η βουλή».

Ερωτηθείς για τον υπουργό αναπληρωτή Υγείας Π. Πολάκη και τη Δικαιοσύνη, καταρχήν ενέταξε στην «ατζέντα της αντιπολίτευσης» τους κκ Π. Καμμένο, Π. Πολάκη και Γ. Βαρουφάκη.

Ο κ. Φίλης είπε ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι διαπλεκόμενη, προσθέτοντας: «Βλέπω, όμως, ότι λαμβάνονται ορισμένες αποφάσεις που δεν νομολογούν, αλλά νομοθετούν εν τοις πράγμασι».

Αναφέρθηκε στις περιπτώσεις του χρονικού ορίου για τον έλεγχο φοροδιαφυγής, για την απόφαση ότι δεν είναι επί ζημία των εργαζομένων η καθυστέρηση στην καταβολή δεδουλευμένων, του Τ. Θεοφίλου και της Ηριάννας Β.Λ και έκανε λόγο για αποφάσεις που δεν δικάζουν πράξεις, αλλά το φρόνημα.

Είπε ακόμα ότι δεν εφαρμόζεται, με ευθύνη δικαστικών λειτουργών, ο νόμος που επιτρέπει σε παιδιά που είναι στη φυλακή, να παρακολουθήσουν τις σπουδές τους, σημειώνοντας ότι «δεν είναι θέμα υπουργού, ο νόμος να τηρηθεί χωρίς προφάσεις, μιλάω για όλα τα παιδιά, υπάρχουν τεχνικοί τρόποι ώστε να μην αποδράσει κανείς».

Αναφορικά με τον κ. Βαρουφάκη είπε ότι δεν ήταν εν γνώσει του ένα τέτοιο σχέδιο και δεν ήταν αναγκαίο να το γνωρίζει.
Είπε ότι θεωρεί λογική την εξέταση διαφόρων σεναρίων, ενώ αναφορικά με το αν η κυβέρνηση κάλυπτε ένα τέτοιο σχέδιο, είπε «δεν το εφαρμόσαμε».

Ανέφερε ότι ο κ. Βαρουφάκης έδωσε μια πνοή στην αρχή της διαπραγμάτευσης, ενώ στη συνέχεια κατέστη δέσμιος μιας αντίληψης που δεν βοηθούσε.

Ερωτηθείς για τη Σύνοδο του G20, είπε ότι έγιναν δύο Σύνοδοι, εκείνη των υπευθύνων για την κρίση και εκείνη των κινημάτων.

Ο κ. Φίλης εκτίμησε ως μείζον την κινητοποίηση 100.000 διαδηλωτών, είπε ότι «αν γινόταν στην Ελλάδα, η ΝΔ θα έλεγε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το έκανε “Εξαρχιστάν”», ενώ σε ό,τι αφορά εμπρησμούς αυτοκινήτων κλπ που σημειώθηκαν είπε: «Δεν μου αρέσει να καίω αυτοκίνητα, αυτό που συνέβη είναι μέρος της πραγματικότητας».

Πρόσθεσε ότι ορισμένοι εκ του G20 είναι υπεύθυνοι για τη συνεχώς διευρυνόμενη κοινωνική ανισότητα, καθώς υπάρχει ταξική πόλωση και διάλυση των μεσαίων τάξεων και εντός των ανεπτυγμένων κοινωνιών.

Τέλος, ερωτηθείς, για την κ. Γεννηματά, είπε ότι δεν απογαλακτίζεται από τον νεοφιλελευθερισμό, καταλήγοντας: «Θέλουμε συνεργασία, αλλά υπό άλλες προϋποθέσεις».

[efsyn]

Ακολουθήστε μας στο facebook: