Νίκολα Ντιμιτρόφ: «Ήμασταν και θα είμαστε «Μακεδόνες»»

19 Ιανουαρίου, 2018 3:58 ΜΜ
More videos

Επιμένει ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, για το θέμα της ταυτότητας, σημειώνοντας ωστόσο ότι η χώρα του «δεν έχει την πολυτέλεια να απολέσει και αυτή την ευκαιρία για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας», καθώς, όπως υποστήριξε, η επίλυση του καυτού αυτού προβλήματος θα λειτουργήσει καταλυτικά προκειμένου τα Σκόπια να βγουν από την απομόνωση και να προσεγγίσει την ΕΕ όπως και να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ.

Η προώθηση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής των Σκοπίων, σύμφωνα με όσα είπε ο Ντιμιτρόφ, σημαίνει αυτομάτως πρόοδο και ευημερία για τη χώρα.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη του χθες το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών είναι αφοσιωμένες στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας και πρόσθεσε ότι οι συναντήσεις και η επικοινωνία που έχει αυτός με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά είναι ανοιχτές και ειλικρινείς.

Νίκολα Ντιμιτρόφ, ΥΠΕΞ Σκοπίων

Σχετικά με τις θέσεις στις οποίες προσέρχονται η Ελλάδα και τα Σκόπια στη διαπραγματευτική διαδικασία για το θέμα του ονόματος, ο Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι το «ενδιαφέρον της Ελλάδας εστιάζεται στο να υπάρχει όσο το δυνατό πιο σαφής διαχωρισμός μεταξύ της δικής της περιοχής της Μακεδονίας και της δικής μας», ενώ το ενδιαφέρον των Σκοπίων εστιάζεται «στη διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας», καθώς, όπως είπε, «ήμασταν και θα είμαστε “Μακεδόνες”».

Ivanov για ονοματολογικό: Χρειάζεται προσοχή – Δικαιούμαστε ένταξη στο ΝΑΤΟ

Χρειάζεται προσοχή, σεβασμός στη Χάρτα του ΟΗΕ, στα ψηφίσματα και στην ενδιάμεση συμφωνία όσον αφορά το ονοματολογικό τόνισε αργά το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκε Ίβανοβ παρεμβαίνοντας για το ονοματολογικό του σε συνέδριο που οργανώθηκε από το σκοπιανό διπλωματικό σώμα στη Γευγελή.

«Ως πρόεδρος της ‘’Μακεδονίας’’ θα συνεχίσω να συνεργάζομαι με την κυβέρνηση και θα υποστηρίξω μεταρρυθμίσεις οι οποίες προέρχονται από ανοιχτό διάλογο και από ευρεία συναίνεση» διεμήνυσε στη σκιά και του νόμου για τη διεύρυνση της αλβανικής γλώσσας στη χώρα που ανέπεμψε την Τετάρτη.

Πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκε Ίβανοβ

Όπως υποστήριξε, «αυτό το έτος προσφέρει στο ΝΑΤΟ την ευκαιρία να επανορθώσει την αδικία που έκανε στη ‘’Μακεδονία’’ το 2008 στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου και να προσκαλέσει τη χώρα μας να συμμετάσχει στη Συμμαχία».

«Αξίζουμε το καθεστώς ένταξης στο ΝΑΤΟ, όχι μόνο για την υιοθέτηση των αναγκαίων, και αρκετά σκληρών μεταρρυθμίσεων, αλλά και για τη συνεισφορά μας στην περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια με τη συμμετοχή μας σε σειρά ειρηνευτικών αποστολών» τόνισε ο πρόεδρος των Σκοπίων, και πρόσθεσε:

«Είμαστε ένα αξιόπιστο μέλος της διεθνούς κοινότητας, είμαστε έτοιμοι να γίνουμε το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ» υποστήριξε ο Ίβανοβ.

O πρόεδρος των Σκοπίων, άφησε αιχμές για την κυβέρνηση Ζάεβ για το νομοσχέδιο για την αλβανική γλώσσα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όταν βιαζόμαστε, λαμβάνονται αντιπαραγωγικές αποφάσεις, οι οποίες αντί για τη συνύπαρξη οδηγούν σε διαιρέσεις».

[liberal] [real]

Ακολουθήστε μας στο facebook: