Οι δημιουργίες των νικητών των παγκόσμιων βραβείων σχεδιασμού είναι καταπληκτικές

26 Απριλίου, 2017 3:35 ΜΜ
More videos

Το Βραβείο Σχεδιασμού & Ανταγωνισμού, είναι ένας μαγνήτης δημιουργικότητας, που κάθε χρόνο προσελκύει στοχαστές και εφευρέτες από όλο τον κόσμο. Οι νικητές της περιόδου 2016-2017 μόλις ανακοινώθηκαν και οι καινοτομίες τους μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο όπως τον ξέραμε ή τουλάχιστον να τον κάνουν πιο λειτουργικό.

Τα βραβεία απονεμήθηκαν σε πάνω από 1.200 έργα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα κατηγοριών, συμπεριλαμβανομένων των επίπλων, των συσκευασιών, των γραφικών και της αρχιτεκτονικής. Τα σχέδια μοιράζονται κοινά θέματα πρακτικότητας, μοντέρνας μορφής και αποτελεσματικής χρήσης του χώρου και των υλικών.

Αυτός ο διαγωνισμός είναι μια μοναδική ιδέα στον ανταγωνιστικό κόσμο. Προσφέρει στους νικητές το βραβείο της μαζικής δημοσιότητας και χρήματα, δίνοντας στους σχεδιαστές τα βασικά στοιχεία για να επιτύχουν τους στόχους τους, όπως οι ίδιοι θέλουν.

Δείτε παρακάτω μερικές από τις χρήσιμες δημιουργίες από διάφορες κατηγορίες. Κέρδισαν στον διαγωνισμό με την αξία τους και αξίζουν συγχαρητήρια.

Νικητές βραβείου σχεδιασμού συσκευασίας:

Μικρή Τσέπη

Dong Jiang

Είναι ένα κουτί για τηγανιτές πατάτες, με μικρή τσέπη στο μπροστινό μέρος, ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να συνδυάσει τις γεύσεις χωρίς να απλώσει την κέτσαπ παντού ή να χρειαστεί και άλλο πιάτο. Προσφέρει υγιεινή, προστασία στο περιβάλλον και έναν καλύτερο τρόπο να φάει κάποιος.

Μαραίς Πιάνο – Συσκευασία κέικ

Kazuaki Kawahara

Kazuaki Kawahara

Kazuaki Kawahara

Η έμπνευση για αυτό το σχέδιο συσκευασία-πιάνο, είναι η δημιουργία όμορφων αρμονιών από τον κάθε ξεχωριστό ήχο. Θα μπορούσε κανείς να πει πως η κοινωνία είναι έτσι. Δημιουργήσαμε, γνωρίζοντας πως οι πελάτες θα δώσουν το δώρο σε σημαντικούς ανθρώπους και γι’ αυτό φτιάχτηκε με προσοχή. Έχουμε κάνει κάθε ένα από τα κουτιά δώρων μας, με τη σκέψη στις ανάγκες των πελατών μας. Με κάθε πλήκτρο-κουτιού δώρων, τα συναισθήματά σας είναι βέβαιο ότι θα ακουστούν. Όλα τα ιαπωνικά πιάνα κατασκευάζονται εδώ στο νομό Σιζουόκα. Στην Ιαπωνία, το πιάνο θεωρείται επίσης ένα ιδιαίτερο σύμβολο κομψότητας και μεγαλοπρέπειας.

Σχέδιο συσκευασίας μελιού: Funny Honey

Lu Zhao, Jian Zhang, Lin Huang, Tingyue Yan

Lu Zhao, Jian Zhang, Lin Huang, Tingyue Yan

Αυτή η φαινομενικά κυψελοειδής δομή, με την αναδίπλωση και την αναστροφή, μπορεί να γίνει μια σκακιέρα με γεύση μελιού, αλλά και να βιώσει τη διασκέδαση της ζωής. Μειώστε την υπερβολική σπατάλη των συσκευασιών και αυξήστε τη διασκεδαστική και διαδραστική εμπειρία.

Μιάου – Διατροφή για αδέσποτες γάτες

Bahar Bostancı, Evrim Uvacin Isik

Bahar Bostancı, Evrim Uvacin Isik

Στην Τουρκία, υπάρχουν πολλές αδέσποτες γάτες στους δρόμους, ενώ έχουν δημιουργηθεί ακόμη και ντοκιμαντέρ γι’ αυτές. Όταν ένας φιλόζωος συναντά ένα πεινασμένο πλάσμα στους δρόμους, είναι δύσκολο να μην κάνει κάτι. Νοιαζόμαστε γι’ αυτά και πολλοί άνθρωποι κουβαλούν μαζί τους τροφή για γάτες. Το πιο δύσκολο δεν είναι η σίτιση, αλλά να βρούμε ένα δοχείο για να τους δώσουμε νερό και τροφή. Η ιδέα του Μιάου είναι να προμηθεύσει σε μια συσκευασία, τροφή και καθαρό νερό για τις γάτες.

Κουτί συσκευασίας νουντλς

Cao Weizhi, Ding Jian, Chen Yuru

Cao Weizhi, Ding Jian, Chen Yuru

Αυτή η συσκευασία, διαφέρει από τις υπόλοιπες που περιέχουν νουντλς. Αρχικά, όταν δεν χρησιμοποιείται, το μέγεθός της γίνεται μικρότερο, αλλά κατά τη χρήση γίνεται μεγαλύτερο. Επιπλέον, οι πελάτες μπορούν να κρατήσουν και να διατηρήσουν τα καπάκια καθαρά, όπως και το πιρούνι. Η αύξηση στο μέγεθος του μπολ, μπορεί να αυξήσει την αίσθηση άνεσης για καλύτερη χρήση και πιο απολαυστική εμπειρία από τον πελάτη.

Σχεδιασμός συσκευασίας για σοκολατάκια

Lu Zhao, Jian Zhang, Chaoyi Wang

Αυτό το κουτί με τα σοκολατάκια, ανοίγει, ξεδιπλώνεται και γίνεται βάση για σκάκι. Μέσα σε κάθε ατομική συσκευασία υπάρχει σοκολάτα και μετά την αναδίπλωση, μπορεί να γίνει πιόνι σκακιού. Περιλαμβάνει ψυχαγωγία και νοστιμιά μαζί.

Συσκευασία ζυμαρικών Νικήτα

Nikita Konkin

Nikita Konkin

Χρησιμοποιώ τα προϊόντα και τα σχήματα των ζυμαρικών για να δημιουργήσω μια ενδιαφέρουσα σειρά συσκευασιών που τραβούν την προσοχή στα ράφια. Οι συσκευασίες τονίζουν την υψηλή ποιότητα και την φυσικότητα των ζυμαρικών. Φυσικά θα πρέπει να συνδυάζεται η καλή διάθεση με το καλό γούστο για τους ανθρώπους.

Νικητές βραβείων σχεδιασμού μόδας, ένδυσης και ρουχισμού:

Αντικλεπτικό σουτιέν για ταξίδια και άνεση

Dr Annie Holden and Brenda Barnett

Dr Annie Holden and Brenda Barnett

Dr Annie Holden and Brenda Barnett

Αυτό το σουτιέν διαθέτει τσέπες που τεντώνονται, ώστε να αποθηκεύσετε μετρητά, χαρτιά ή άλλα μικροαντικείμενα. Όταν δεν το χρησιμοποιείτε, μπορεί να αναδιπλωθεί. Περιέχει μια πλευρική θήκη για να τοποθετήσετε την πιστωτική κάρτα ή το κλειδί από το δωμάτιο του ξενοδοχείου. Στους ώμους, υπάρχουν μίνι τσέπες για κοσμήματα ή κάρτες σάρωσης, όπως και θέσεις για να τοποθετήσετε περισσότερα μετρητά. Επιπλέον, υπάρχει μια έκδοση που περιλαμβάνει θήκη για κραγιόν. Το συγκεκριμένο εσώρουχο δεν περιέχει μπαλένα, δεν συγκρατεί οσμές και είναι εξαιρετικά μαλακό.

Νικητές σκευών ψησίματος, ποτών, μαγειρικής και επιτραπέζιων σκευών:

Εγχυτήρας τσαγιού Teanochio

Soroush Vahidian, Mohammad Afkhami

Soroush Vahidian, Mohammad Afkhami

Soroush Vahidian, Mohammad Afkhami

Το Teanocchio προέρχεται από το κουκλοθέατρο, στοχεύει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ετοιμάζετε το τσάι σας και θέλει να κάνει πιο ευχάριστη την ώρα προετοιμασίας. Προσθέτει διασκέδαση και λίγη νοσταλγία σχετικά με τα παλιά παιχνίδια, ενώ κάνει την προετοιμασία του τσαγιού, μια ευχάριστη εμπειρία. Ο χρήσης νιώθει σαν να επαναφέρει στη ζωή τον χαρακτήρα.

Κύπελλο καφέ που δείχνει την θερμοκρασία

Yi Teng Shih, Rengrui Xiang, Yuting Chen

Σήμερα, οι περισσότεροι άνθρωποι πίνουν καφέ ενώ είναι στον δρόμο για τη δουλειά τους. Αν γνωρίζουν τη θερμοκρασία του καφέ τους, θα τον απολαύσουν περισσότερο και θα αποφύγουν το κάψιμο στα χείλη και τη γλώσσα. Έτσι, αυτή η δημιουργία είναι κατάλληλη ειδικά για τους λάτρεις του καφέ που θα μπορούν να απολαύσουν το ρόφημά τους με την κατάλληλη θερμοκρασία, με αυτό τον ενδεικτικό σχεδιασμό.

Νικητές βραβείων σχεδίασης επίπλων, διακοσμητικών ειδών και οικιακών σκευών:

Θήκη κλειδιών Keymotif

Vassilis Mylonadis

Η ιδέα ότι η απουσία ενός ατόμου από το σπίτι ή το γραφείο, θα μπορούσε να μετατραπεί σε χρωματικό αποτύπωμα αφαιρώντας ένα βασικό τμήμα από τη βάση του, ήταν πολύ ενδιαφέρουσα.

Πολυλειτουργική καρέκλα

Yong Zhang,Ya-nan Shi

Yong Zhang,Ya-nan Shi

Η ταχεία ανάπτυξη των παιδιών μειώνει τη ζωή των παιδικών προϊόντων, με αποτέλεσμα τη σπατάλη πόρων. Η παιδική καρέκλα έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι κάθισμα διπλής χρήσης με αντίστροφο τρόπο, για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής της. Από παιδική καρέκλα θα μετατραπεί σε καρέκλα ενηλίκων.

Διακοσμητικό έπιπλο και τραπεζάκι του καφέ Feather

Apiwat Chitapanya-Asia Collection

Υπάρχει μια ομορφιά στις στρώσεις των φτερών και αυτή η δημιουργία ανήκει στη συλλογή Feather. Αποτελείται από ένα διακοσμητικό τραπεζάκι και τραπεζάκι του καφέ. Και τα δύο έχουν χειροποίητη συγκολλημένη βάση ανείδωτου χάλυβα με κοπή λέιζερ και ξύλινη κορυφή. Δίνει την εντύπωση πως είναι τόσο ελαφρύ, που μπορεί να πετάξει.

Σκαμπό φάλαινα

Farzaneh Biazaran

Farzaneh Biazaran

Στόχος μου ήταν να συνδέσω την καθημερινή ζωή με τη μακρινή φύση. Ήθελα να δημιουργήσω κάτι απλό και μοντέρνο με την ουρά μιας φάλαινας, ώστε να κάνει το έπιπλο άνετο και να βοηθήσει να ξεπεραστεί η κούραση της ημέρας από την καθιστική στάση. Πρόκειται για ένα σκαμπό με μια βάση δύο καλουπιών. Τα κάτω μέρη κατασκευάστηκαν από βαριά υλικά, ενώ τα επάνω, από ελαφρά και ανθεκτικά.

Πολυλειτουργική καρέκλα

Yi-An Hung, Yestudio

Yi-An Hung, Yestudio

Yi-An Hung, Yestudio

Μια καρέκλα που θα μπορούσε να τροποποιηθεί ανάλογα με το περιβάλλον. Τα τμήματά της είναι 4 και μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα. Η σύνθεση αλλάζει ανάλογα με το περιβάλλον. Θα χωρέσει σε οποιοδήποτε χώρο και θα δημιουργήσει μια ενδιαφέρουσα χωρική εμπειρία για τους ανθρώπους που θα την χρησιμοποιήσουν.

Νικητές βραβείων σχεδίασης οχημάτων, κινητικότητας και μεταφοράς:

Γκίτα το ρομποτικό όχημα

Greg Lynn
Greg Lynn

Η Γκίτα είναι ένα έξυπνο, ρομποτικό όχημα, που επεκτείνει τις ικανότητες μεταφοράς ενός ατόμου. Αυτό που είναι μοναδικό για το σχεδιασμό, είναι η ενσωμάτωση της μηχανικής και της απόδοσης σε μια κομψή μορφή. Η μητρική εταιρεία είναι ο κατασκευαστής της θρυλικής Βέσπα. Η Γκίτα εμπνεύστηκε από αυτή την κληρονομιά, με ένα προσιτό, αναγνωρίσιμο και ελκυστικό σχέδιο.

Νικητές βραβείου κοινωνικού σχεδιασμού:

UltraDry στεγνωτήρας στη στάση του λεωφορείου

National Taipei University of Technology

National Taipei University of Technology

National Taipei University of Technology

Υπάρχουν πολύ λίγα πράγματα να κάνετε ενώ περιμένετε το λεωφορείο. Προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη δημιουργία για να βεβαιωθείτε ότι οι ομπρέλες είναι σωστά στεγνές πριν επιβιβαστείτε. Με το UltraDry μπορούμε να αποθηκεύουμε με ασφάλεια τις στεγνές ομπρέλες και να εξασφαλίζουμε ένα στεγνό πάτωμα στο λεωφορείο, μειώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες ολίσθησης ή πτώσης. Τοποθετώντας τη δράση στον πιο λογικό χώρο, μπορούμε να βελτιώσουμε την εμπειρία των δημόσιων ταξιδιών.

Βιβλιοθήκη-Τουαλέτα

Yongwook Seong

Yongwook Seong

Yongwook Seong

Αυτό το ιδιαίτερο μέρος, βρίσκεται στο Garden City Lands, στο Ρίτσμοντ του Καναδά. Δεδομένου ότι η χρήση των φυσικών βιβλίων βρίσκεται σε πτώση λόγω της ψηφιακής εποχής, το έργο αυτό είναι η αρχιτεκτονική προσπάθεια ανακύκλωσης ή επανακυκλοφορίας φυσικών βιβλίων για το κοινό. Μια κενή τουαλέτα τοποθετήθηκε στο κέντρο. Τα ξύλινα ράφια υπάρχουν ώστε να τοποθετηθούν τα βιβλία και να γίνουν «τοίχοι». Ανάλογα με τους τύπους των βιβλίων ή των υλικών που χρησιμοποιούνται, το πρόγραμμα του σημείου μπορεί να μεταβληθεί ποικιλοτρόπως. Για παράδειγμα, μπορεί να μετατραπεί σε παρεκκλήσι, καταφύγιο διαλογισμού, χώρο αποθήκευσης DVD, κατάστημα για ανακυκλωμένα ρούχα ή ένα σπίτι λούτρινων παιχνιδιών και άλλα.

Νικητές σχεδιασμού αθλητικού εξοπλισμού, ψυχαγωγίας και αναψυχής:

Λύση αποθήκευσης ποδηλάτων VELO SOCK

Gvido Bajars

Gvido Bajars

Η ποδηλασία στις πόλεις αυξάνεται και περισσότεροι άνθρωποι τοποθετούν τα ποδήλατα στα διαμερίσματά τους. Η ιδέα είναι να δημιουργήσουμε μια λύση που θα βοηθά στην εσωτερική αποθήκευση, με σκοπό να διατηρηθούν το πάτωμα και οι τοίχοι καθαροί από βρωμιά, λάσπη, άμμο ή άλλα στοιχεία που κολλούν στις ρόδες του ποδηλάτου μετά από τη βόλτα.

Νικητές βραβείων σχεδιασμού για έπιπλα μπάνιου και σκεύη υγιεινής:

Τζαζ ντους

Vlad Mititelu

Vlad Mititelu

Το Τζαζ είναι ένα καλλιτεχνικό και πλούσιο σχέδιο, που στοχεύει να αμφισβητήσει την αντίληψή μας για το πώς φανταζόμαστε ένα ντους. Έχει σχεδιαστεί να είναι το καλλιτεχνικό αντικείμενο που εκπληρώνει την εμφάνιση ενός σύγχρονου χώρου μπάνιου, δημιουργώντας μια μοναδική εμπειρία μέσω σχήματος τρομπέτας που βγάζει νερό αντί για ήχο. Οι ιδανικές διαστάσεις του το καθιστούν εξαιρετικά πρακτικό σε κάθε σπίτι, ακόμη και αν ο χώρος είναι περιορισμένος.

Νικητές σχεδιασμού διαστημικού χώρου, λιανικής πώλησης και εκθεσιακού χώρου:

Κινηματογράφος RECRYSTALLIZATION

YANG WANG & HAO NIU

YANG WANG & HAO NIU

Αρχικά σκεφτήκαμε τα βουνά, καθώς η τοπική φυσική γεωγραφία χαρακτηρίζεται από ορεινό και τραχύ έδαφος. Για να αναζωογονηθεί η φυσική και ψυχική απόλαυση των επισκεπτών από τα βουνά, υιοθετήθηκαν τα χαρακτηριστικά τους που είναι ψηλά, καταπληκτικά και τραχιά, για να δώσουν μια διαφορετική όψη. Υπάρχουν πολλές φυσικές σπηλιές και σχηματισμένος κρύσταλλος. Ο στρογγυλός σταλακτίτης και οι φυσικοί κρύσταλλοι συνδυάζονται για να καταπλήξουν τους θεατές.

Βιβλιοπωλείο Χανγκτσόου Ζονγκσουγκ

Li Xiang

Li Xiang

Li Xiang

Με αυτή την έκθεση στο δάσος των βιβλίων, θέλουμε να δώσουμε στους αναγνώστες την γνώση πως η μάθηση είναι απαραίτητη, όπως το οξυγόνο από τα δέντρα είναι απαραίτητο για τη ζωή μας. Οι κολόνες μοιάζουν με δέντρα και εκπέμπουν το φως της γνώσης, για να απορροφήσουν κάθε ζωή που έρχεται εδώ. Η οροφή είναι διακοσμημένη με μικρά φώτα που χορεύουν χαρούμενα, καθώς τα ξωτικά φρουρούν το δάσος. Τα γραφεία αναμειγνύονται με το δάσος με ευελιξία, για να επιτρέπουν στους ανθρώπους να διαβάζουν ενώ κάθονται ή στέκονται.

Παρεκκλήσι του Ωκεανού

Atsuhiko Sugiyama

Atsuhiko Sugiyama

Η ιδέα ενός χώρου που λειτουργεί ως αίθουσα γάμου για να περάσετε μια εξαιρετική στιγμή μια φορά στη ζωή σας, βρίσκεται σε ένα χώρο που δίνει ένα αίσθημα πλευστότητας, απαλλαγμένο από τη βαρύτητα. Σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούμε να αισθανόμαστε σαν να στεκόμαστε στο βάθος του ωκεανού, όταν κοιτάζουμε προς τα πάνω. Υπάρχει μια ψευδαίσθηση ότι αναρροφάται μέχρι την επιφάνεια της θάλασσας. Ο ωκεανός είναι το γενικό θέμα αυτού του τόπου.

Εγκατάσταση έκθεσης σύγχρονης βιβλιοθήκης

studio 8 1/2

studio 8 1/2

studio 8 1/2

Η αρχιτεκτονική εγκατάσταση αντιπροσωπεύει μια σύγχρονη βιβλιοθήκη, που περιέχει αποκλειστικά βιβλία σύγχρονης τέχνης. Παρέχει πολλά άνετα μέρη για να καθίσετε ή να ξαπλώσετε, βιβλιοθήκες, ράφια περιοδικών και εφημερίδων, καθώς και υπολογιστή με πολύ πλούσια και λεπτομερή πολυμέσα και βίντεο αρχείων των σύγχρονων καλλιτεχνών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για παρουσιάσεις σύγχρονων καλλιτεχνικών παραστάσεων.

Νικητές βραβείων αρχιτεκτονικής, κατασκευής και δομής:

Βιολογικό σπίτι

Javier Senosiain, Daniel Arredondo

Javier Senosiain, Daniel Arredondo

Javier Senosiain, Daniel Arredondo

Javier Senosiain, Daniel Arredondo

Javier Senosiain, Daniel Arredondo

Το βιολογικό σπίτι γεννήθηκε με την ιδέα να δημιουργηθεί μια περιοχή προσαρμοσμένη στον άνθρωπο, σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές, φυσικές και ψυχολογικές του ανάγκες. Η προέλευσή του είναι στη φύση, επειδή αναζητά περιοχές παρόμοιες με αυτή, με τα καταφύγια των ζώων, εκείνα του ανθρώπου, εκείνα τα σπήλαια, χωρίς να αλλάξει το περιβάλλον.

Ξενοδοχείο και διαμερίσματα Ρόουζμοντ

ZAS Architects in association with K&P

ZAS Architects in association with K&P

ZAS Architects in association with K&P

Αναπαριστά ένα κέλυφος και ένα μαργαριτάρι. Τα κινούμενα φώτα, φωταγωγούν τον πύργο με τους 53 ορόφους και την σουίτα των 5 αστέρων. Με τον σχεδιασμό και τον φωτισμό του, αποκτά μια δυναμική μορφή.

Το άλλο κτήριο είναι εμπνευσμένο από τα στοιχεία του νερού, έχει 55 ορόφους και θεωρείται ρέοντας ποταμός. Ο δυναμικός φωτισμός της πρόσοψης ενισχύει την τολμηρή αρχιτεκτονική του.

Κεντρικά γραφεία Punjab Kesari

Amit Gupta: Britta Knobel Gupta

Amit Gupta: Britta Knobel Gupta

Amit Gupta: Britta Knobel Gupta

Η έμπνευση είναι να μετατραπεί ένα παραδοσιακό μοτίβο πρόσοψης της Ινδίας, χρησιμοποιώντας ψηφιακές προσομοιώσεις για να δημιουργηθεί μια προσαρμοσμένη χτισμένη μορφή. Η παραδοσιακή οθόνη «Jali», δημιουργεί μια πολιτισμική αίσθηση. Η αειφορία είναι στο επίκεντρο του έργου που ενσωματώνεται με τη μορφή, τον βελτιστοποιημένο φυσικό φωτισμό, τον εγκάρσιο εξαερισμό και τη μείωση του θερμικού κέρδους. Δημιουργείται ένα αστικό λόμπι, όπου το τοπίο ρέει μέσα στο κτίριο και δημιουργεί μια ομαλή πορεία κίνησης.

[A’ Design Award & Competition]