Νίκη Σερέτη: «Μαύρη για τους Λευκούς και Λευκή για τους Μαύρους»

22 Μαΐου, 2018 9:27 ΜΜ
More videos

Την έκρηξη της Νίκης Σερέτη προκάλεσε μια ερώτηση που έκανε δημοσιογράφος σε συνάδερφό της, με την ηθοποιό να κάνει λόγο δημόσια για ρατσισμό.

Συγκεκριμένα η ερώτηση που εξόργισε τη Νίκη Σερέτη ήταν: «Στην παράσταση και στο ελληνικό θέατρο γενικότερα συμμετέχουν μαζί σου και έγχρωμοι ηθοποιοί όπως και πέρυσι. Πιστεύεις το κοινό μπορεί να τους αντιμετωπίζει απλά ως ηθοποιούς ή ψάχνει να βρει ακόμα συμβολισμούς, που έχουν σχέση με τη διαφορετικότητά τους;».

Η Νίκη Σερέτη απάντησε στην παραπάνω ερώτηση, μέσω Facebook, γράφοντας:

«Η απάντηση μου μέσω fb στην ερώτηση που τέθηκε σε αγαπημένο συνάδελφο σε κάποιο θεατρικό site με αφορμή την παράσταση Οιδίπους Τύραννος σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη. ..

“Με τον συγκεκριμένο κύριο που υπογράφει την επιμέλεια της συνέντευξης έτυχε να συνεργαστούμε πέρυσι στον Αίαντα μιας και έκανε την προώθηση της παράστασης. Προφανώς δεν τον έπεισα για την καλλιτεχνική μου οντότητα παρά τις θετικές κριτικές που απέσπασα για την ερμηνεία μου. Αφού είναι μαύρη… θα είπε!

Ίσως βέβαια να μην γνωρίζει ότι είμαι ενεργά στο χώρο από το 1996 που τελείωσα την σχολή. Και ότι κατά κάποιο τρόπο έχω δώσει το προσωπικό μου στίγμα στο κοινό αποφεύγοντας τις Σειρήνες και τις εύπεπτες επιλογές. Αλλά και πάλι.. αφού είναι μαύρη θα έλεγε! Γιατί ως καλός πατριώτης έμαθε μόνο την παροιμία “τον αράπη κι αν τον πλένεις το σαπούνι σου χαλάς”.

Δεν ξέρω τι επιχειρεί να μας πει ο συγκεκριμένος κύριος όπως και τόσοι άλλοι που μένουν προσκολλημένοι αυτιστικά σε τίτλους που αφορούν μόνο στο χρώμα! Είμαι σίγουρη οτι αν ήσασταν σκηνοθέτης θα μου προτείνατε ευφάνταστους ρόλους όπως μια μαύρη γάτα, την μαύρη μοίρα, τον Χάρο, τον αράπη του Ζαμπέτα κ.α.

Η ερώτηση σας είναι εύκολη και επικίνδυνη αγαπητέ μου. Είναι η συνομωσία των απαίδευτων! Αυτών με τα τσιμπλιασμένα μάτια που δεν βλέπουν πέρα από την μύτη τους. Είναι ο ίδιος ο φασισμός! Ο ρατσισμός!
Και πόσο κρίμα που σε αυτή τη ζωή ήρθα μιγάδα και όχι μαύρη! Είμαι σίγουρη ότι φοράμε τον ίδιο δείκτη αντηλιακού το καλοκαίρι. Παρόλα αυτά πάντα θα είμαι κάπου στο ενδιάμεσο. Μαύρη για τους Λευκούς και Λευκή για τους Μαύρους. Δεν πειράζει, αυτό είναι και το βραβείο μου! Η ελευθερία μου!

Μέσα από μια πορεία γεμάτη από πτώσεις, νίκες και πίστη σε αυτά που αγαπάω κατάφερα να είμαι η πρώτη μαύρη ηθοποιός στην Ελλάδα που όπως έλεγε και ο Χατζιδάκις “η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει άρα και ποτέ δεν θα αναστηθεί”. Δεν το λες και λίγο αγαπητέ theatreman! Σας χαιρετώ
Νίκη Σερέτη».

Η Νίκη Σερέτη γεννήθηκε στο Βελγικό Κονγκό, από πατέρα Μυτιληνιό μετανάστη και μητέρα αυτόχθονα. Όταν ήταν ενός μηνός εγκαταστάθηκαν οικογενειακώς στην Ελλάδα. Λίγο καιρό αργότερα όμως και συγκεκριμένα όταν εκείνη ήταν 18 μηνών, λόγω οικονομικής αδυναμίας των γονέων της, υιοθετήθηκε από ένα άτεκνο ζευγάρι.

Αυτοί την μεγάλωσαν με τον δίδυμο αδελφό της. Η ίδια όμως διατήρησε σχέσεις με την βιολογική της οικογένεια.

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετώπισε από μικρή, ήταν ο ρατσισμός. Η ηθοποιός όμως κατάφερε να τον αντιμετωπίσει. Σύντομα μάλιστα ήρθε και ο πρώτος της ρόλος. Ο Γιάννης Μπέζος της ζήτησε να παίξει στη σειρά «Εκείνες κι εγώ», όμως η ίδια δίσταζε, επειδή ήταν άπειρη και δεν είχα καν τελειώσει την υποκριτική σχολή στην οποία φοιτούσε. Εκείνος όμως της είπε: «Εάν δεν δεχθείς, δεν κάνω τη σειρά».

Τελικά είπε το ναι και το σίριαλ χτύπησε κόκκινο στους πίνακες τηλεθέασης, με την ίδια να γνωρίζει αμέσως την απόλυτη επιτυχία. Συμμετείχε και σε άλλες δουλειές στην τηλεόραση, όμως η μεγάλη αγάπη της ήταν πάντα το θέατρο, παίζοντας σε έργα που μιλούσαν στην ψυχή της, αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας Secret.

Ακολουθήστε μας στο facebook: