Τον “εφιάλτη” ζουν ξανά στην Τουρκία. Οι απανωτές σεισμικές δονήσεις της Δευτέρας (20/2) με κυριότερη τα 6,4 Ρίχτερ, έσπειραν τον πανικό και πάλι στους ανθρώπους στο Χατάι και στις γύρω περιοχές. Οι μαρτυρίες τους αποτυπώνουν το μέγεθος του τρόμου που βίωσαν, δύο εβδομάδες μετά.
“Νόμιζα ότι η γη θα άνοιγε κάτω από τα πόδια μου“, είπε κλαίγοντας η Μουνά Αλ Ομάρ καθώς κρατούσε τον 7χρονο γιο της στην αγκαλιά της. Βρισκόταν σε μια σκηνή, σε ένα πάρκο στο κέντρο της Αντιόχειας όταν το έδαφος άρχισε να σείεται ξανά.
Η δόνηση ήταν τόσο έντονη που μαρτυρίες αναφέρουν πως ο σεισμός έγινε αισθητός στην Αίγυπτο και τον Λίβανο. Έπληξε σε βάθος μόλις 2 χιλιομέτρων- σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC)- ενισχύοντας πιθανώς την επίδρασή του στο επίπεδο του εδάφους.
Αναφορές για νεκρούς και τραυματίες
Ο δήμαρχος του Χατάι, Λούτφου Σαβάς τόνισε στον τηλεοπτικό σταθμό HaberTurk ότι έλαβε αναφορές για ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια μετά τον τελευταίο σεισμό, ενώ ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι είπε ότι τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Στη συνέχεια η τουρκική Hurriyet παρέθεσε δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος ανέφερε ότι τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 213 έχουν τραυματιστεί.
“Λάβαμε την πληροφορία ότι τρεις πολίτες μας έχασαν τη ζωή τους, ένας στην Αττάλεια, ένας στην Ντεφνέ και ένας στη Σαμαντάγ. Σε τρεις περιοχές εκτελούνται επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε κτίρια. Λήφθηκαν 42 αναφορές. 213 από τους τραυματίες μας παραπέμφθηκαν σε νοσοκομεία” δήλωσε σχετικά.
“Μακριά από της ακτές”
Την ίδια ώρα η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών AFAD κάλεσε τους κατοίκους της επαρχίας Χατάι να μην πλησιάζουν στις ακτές, προειδοποιώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να ανέβει η στάθμη της θάλασσας μετά τους δύο ισχυρούς σεισμούς 6,4 και 5,8 βαθμών. Ο Φουάτ Οκτάι υποστήριξε όμως ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας σε ό,τι αφορά την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
Ο πρώτος σεισμός, μεγέθους 6,4 βαθμών, σημειώθηκε στις 19.04 (τοπική ώρα) και έγινε αισθητός σε μεγάλη απόσταση. Τρία λεπτά αργότερα ακολούθησε μια δόνηση 5,8 βαθμών, σύμφωνα με την AFAD, η οποία εξέφρασε τον φόβο ότι μπορεί να ανέβει η στάθμη της θάλασσας “μέχρι και 50 εκατοστά”.
“Πιο δυνατός από τους προηγούμενους”
Οι τουρκικές Αρχές έχουν καταγράψει περισσότερους από 6.000 μετασεισμούς από τότε που έγιναν οι φονικοί σεισμοί, ωστόσο η δημοσιογραφική ομάδα του BBC στην περιοχή, είπε ότι ο σημερινός ήταν πολύ πιο δυνατός από τους προηγούμενους μετασεισμούς.
Ασθενοφόρα και συνεργεία διάσωσης προσπαθούν να φτάσουν στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, όπου οι τοίχοι κτιρίων έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές ή έχουν πλήρως καταρρεύσει.
Εκτός από τα κτήρια που είχαν σοβαρές ζημιές από τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου και έχουν καταρρεύσει, έπεσε ολοσχερώς και μια γέφυρα, ενώ πολλές ρωγμές άνοιξαν σε δρόμους.
Αισθητοί οι σεισμοί στο Χαλέπι της Συρίας
Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν ότι οι σεισμοί έγιναν επίσης αισθητοί στο Χαλέπι, στη βορειοδυτική Συρία, όπου πανικόβλητοι κάτοικοι βγήκαν από τα σπίτια τους στον δρόμο. Ένας φωτορεπόρτερ είπε ότι είδε να πέφτουν τοίχοι κτιρίων τα οποία είχαν υποστεί ζημιές από τον μεγάλο σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου.
Η συριακή ομάδα πολιτικής άμυνας White Hermets είπε ότι αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν από πτώση κτιρίων, ενώ το Ίδρυμα Ιατρικής Εταιρείας δήλωσε ότι πέντε από τα νοσοκομεία του υποδέχθηκαν τουλάχιστον 30 άτομα με τραυματισμούς από τον τελευταίο σεισμό, προσθέτοντας ότι οι ζημιές στις ιατρικές εγκαταστάσεις του “φαίνεται ελάχιστες”.
Στην Αντιόχεια, ο σεισμός προκάλεσε επίσης πανικό στους κατοίκους. Σε μια πλατεία, ο Άλι Μαζλούμ, ένας 18χρονος Σύρος, είπε ότι βρισκόταν μαζί με τους διασώστες της AFAD που αναζητούσαν τα πτώματα των συγγενών του, όταν σημειώθηκε ο σεισμός: “Μας αιφνιδίασε, δεν ξέραμε τι να κάνουμε. Αρπαχτήκαμε ο ένας από τον άλλο και ακριβώς μπροστά μας οι τοίχοι άρχισαν να καταρρέουν. Νομίζαμε ότι η γη θα μας καταπιεί”.
Ο Άλι Μαζλούμ, που ζει στην Αντιόχεια εδώ και 12 χρόνια, αναζητά ακόμη το πτώμα της αδελφής του και της οικογένειάς της. Οι τουρκικές Ααρχές έχουν σταματήσει τις επιχειρήσεις διάσωσης εγκλωβισμένων σε όλες τις άλλες επαρχίες, εκτός από το Καχραμάνμαρας και το Χατάι, αφού οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες, 14 ημέρες μετά τον σεισμό, έχουν εξανεμιστεί.