Κυριακή, 19 Μαΐου 2024
ΕλλάδαΣτο χορό των ρίχτερ σήμερα η Εύβοια – 12 σεισμοί σε...

Στο χορό των ρίχτερ σήμερα η Εύβοια – 12 σεισμοί σε 24 ώρες

Μια ακόμα σεισμική δόνηση ανησύχησε τους κατοίκους της βόρειας Εύβοιας.

Συνολικά 12 σεισμικές δονήσεις έχουν καταγράψει οι σεισμογράφοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στην περιοχή της βόρειας Εύβοιας το τελευταίο 24ωρο.

Η μεγαλύτερη δόνηση ήταν αυτή των 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και καταγράφηκε στις 05:23, με επίκεντρο δύο χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Βασιλικών Ιστιαίας.

screenshot 112

Νωρίτερα το Γεωδυναμικό είχε υπολογίσει τον σεισμό στα 4,4 Ρίχτερ με επίκεντρο στα 4 χιλιόμετρα ανατολικά νοτιοανατολικά των Βασιλικών Ιστιαίας καιεστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα.

mixcollage 13 apr 2024 05 34 am 3312

Μετασεισμική ακολουθία

Ωστόσο, ακολούθησαν άλλοι επτά σεισμοί, μικρότερης έντασης στην περιοχή, με τους επιστήμονες να εξετάζουν το ενδεχόμενο ο σεισμός των 4,5 βαθμών να ήταν ο κύριος σεισμός.

Άλλωστε, οι δονήσεις που κατεγράφησαν στη συνέχεια είχαν μικρότερη ένταση, με τους ισχυρότερους να φτάνουν στους 3,8 και 3,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, στις 06:14 και στις 06:36 αντίστοιχα.

Λέκκας: «Δεν μας περνάει απαρατήρητος – Η αίσθηση ήταν σαν 5 με 6 Ρίχτερ»

Τι ανέφερε ο Ευθύμης Λέκκας για τον σεισμό που σημειώθηκε στην Εύβοια

Σεισμός 4,6 ρίχτερ σημειώθηκε λίγο πριν από τις 5:27 τα ξημερώματα στη βορειοανατολική Εύβοια. Το επίκεντρο εντοπίζεται 2χλμ νότια, νοτιοανατολικά των Βασιλικών Ιστιαίας και το εστιακό βάθος στα 18,7χλμ.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ, «υπήρχαν δονήσεις αρκετή ώρα πριν, το επίκεντρο τοποθετείται στα Βασιλικά της Εύβοιας μεταξύ των δήμων Αιδηψού και Λίμνης.»

«Ο σεισμός ήταν έντονος, αλλά δεν προκάλεσε ζημιές»

Στην συνέχεια ανέφερε πως «Ο σεισμός ήταν έντονος, αλλά δεν προκάλεσε ζημιές, μόνο κάποιες πολύ μικρές ρωγμές, έγινε επικοινωνία με τους Δημάρχους Λίμνης και Αιδηψού, δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

Ο καθηγητής συμπλήρωσε ότι: «Ο σεισμός δημιούργησε την αίσθηση ότι ήταν μεγαλύτερος αλλά αυτό συνέβη γιατί οι περισσότεροι κάτοικοι κοιμούνταν εκείνη την ώρα και τον αντιλαμβάνονται πιο δυνατά. Δεν μας περνάει απαρατήρητος αυτός ο σεισμός, τον παρακολουθούμε γιατί η περιοχή έχει δώσει μεγαλύτερους σεισμούς και είναι μία ευαίσθητη περιοχή.

«Κάνουμε τα πάντα για την πρόληψη», τόνισε ο κ. Λέκκας και ανέφερε ότι θα γίνει μεγάλη άσκηση στην Κρήτη 22,23,24 του μήνα, με στόχο να προετοιμαζόμαστε για να είμαστε ασφαλής, αφού ο σεισμός δεν προβλέπεται.»

Δείτε το βίντεο
Τα πιο σημαντικά