“Νεκρή φάλαινα” στις Φιλιππίνες μας υπενθυμίζει ότι η μόλυνση των ωκεανών είναι εκτός ελέγχου

Μάιος 19, 2017 12:18 ΜΜ
More videos

Πριν λίγες μέρες, μία “νεκρή φάλαινα” σόκαρε χιλιάδες χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η ρεαλιστική αυτή διαφημιστική πινακίδα, που παρουσιάζει μία μπλε φάλαινα κατασκευασμένη από πλαστικό, είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των Greenpeace και Dentsu Jayme Syfu και θέλησε να μας ευαισθητοποιήσει σχετικά με τη μόλυνση των ωκεανών.

Πηγή της έμπνευσής της, ήταν οι 30 φάλαινες που ξεβράστηκαν στις ακτές τον περασμένο χρόνο. Μία από αυτές, βρέθηκε στη Σαμάλ του Νταβάο των Φιλιππίνων, τον περασμένο Δεκέμβρη.

Η τεράστια δημιουργία των 22×3 μέτρων, κατασκευάστηκε από τη δημιουργική ομάδα και ντόπιους καλλιτέχνες, από πλαστικά απόβλητα που βρέθηκαν στον ωκεανό. Σκοπός τους ήταν να εξασφαλίσουν ένα ρεαλιστικό αποτέλεσμα και να αναδείξουν κάθε λεπτομέρεια και υφή – τα γλοιώδη σπλάχνα που ξετυλίγονται από το υπογάστριό της, αποτελούνται από πλαστικές σακούλες, υπολείμματα πλαστικών δοχείων, σακουλάκια, μπουκάλια και άλλα.

Παρουσιάστηκε το πρωί της 11ης Μαΐου στο Sea Side Beach Resort στο Νάικ του Καβίτε. Φωτογραφίες και βίντεο της “νεκρής φάλαινας” έκαναν αμέσως το γύρο του διαδικτύου, ειδικά από χρήστες που έκαναν λάθος και την πέρασαν για πραγματική φάλαινα.

Ο Μάιος θεωρείται ο μήνας των ωκεανών και οι Φιλιππίνες ήταν ο φετινός επικεφαλής της Συνόδου ASEAN. Η Greenpeace εκμεταλλεύτηκε αυτή την ευκαιρία και έκανε έκκληση προς τους περιβαλλοντικούς ηγέτες του ASEAN, να λάβουν θεμελιώδη μέτρα κατά της πλαστικής ρύπανσης.

Μέσα σε 24 ώρες, η διαδικτυακή καμπάνια συγκέντρωσε 3.000 υπογραφές (ενώ μέχρι τότε οι υπογραφές ήταν μόλις 300) και πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης των Φιλιππίνων, αλλά και ολόκληρης της Ασίας, διέδωσαν την είδηση. Σήμερα, οι υπογραφές φτάνουν τις 6.000!

Η κατασκευή της νεκρής φάλαινας είναι το τέλειο σύμβολο της επικείμενης μοίρας των ωκεανών μας λόγω της πλαστικής ρύπανσης, που αναμένεται να αντισταθμίσει τη θαλάσσια ζωή μέχρι το 2050.

bp

bp

bp

bp

bp

bp

bp

[bataris]

Ακολουθήστε μας στο facebook: