Νέες έρευνες δείχνουν πως το παγόβουνο δεν ήταν η πραγματική αιτία βύθισης του Τιτανικού

5 Ιανουαρίου, 2017 5:35 ΜΜ
More videos

Ο Τιτανικός είναι το βασικό θέμα πολλών ντοκιμαντέρ, βιβλίων, ιστοριών και ταινιών. Ιστορικοί, ειδικοί της ναυτιλίας και θαυμαστές του Τιτανικού συμφωνούν στο ότι η τραγωδία αυτή προκλήθηκε από την πρόσκρουση του πλοίου με ένα παγόβουνο, σε συνδυασμό με την τρομερή έλλειψη σωσίβιων λέμβων που θα μπορούσαν να σώσουν περισσότερες ζωές.

Η βύθιση του Τιτανικού ίσως είναι μία από τις πιο δημοφιλείς ναυτικές τραγωδίες, με πολλές εμφανίσεις σε λογοτεχνία, κινηματογράφο και στην ποπ κουλτούρα.

Wikimedia

Όλοι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα πως η πρόσκρουση ευθύνεται για το τραγικό γεγονός, όμως προετοιμαστείτε να αλλάξετε όσα είχατε μάθει, αφού νέα στοιχεία μας δείχνουν πως μπορεί να μην είναι το παγόβουνο η πραγματική αιτία της βύθισής του!

Ο ειδικός του Τιτανικού Σίναν Μόλονι, ένας Ιρλανδός δημοσιογράφος που έχει ξοδέψει ολόκληρες δεκαετίες μελετώντας το καταδικασμένο πλοίο, υποστηρίζει πως η μοίρα του είχε οριστεί πολύ πριν την πρόσκρουση. Αντ’ αυτού, μία πυρκαγιά που ξέσπασε πολύ νωρίτερα φαίνεται να προκάλεσε το θάνατο του Τιτανικού.

Ο Μόλονι λέει: “Νέα στοιχεία ισχυρίζονται πως μία πυρκαγιά είχε ξεσπάσει στο σκελετό του πλοίου και έκαιγε για σχεδόν 3 εβδομάδες, χωρίς να την παρατηρήσει κάποιος. Μέχρι τη μοιραία αυτή νύχτα”.

Ο Μόλονι ισχυρίζεται ότι η φωτιά έκαιγε κοντά στα λεβητοστάσια, ύστερα κατέστρεψε τον σκελετό του πλοίου, προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημιά. Αυτό το κατέστησε και ευάλωτο στην πρόσκρουση με το παγόβουνο, αφού δεν είχε τη δομική ακεραιότητα για να επιβιώσει από τη σύγκρουση.

Titanic-titanic

Κατά τον Μόνολι, ένα ακόμη χειρότερο σενάριο, θα μπορούσε να αποτελεί η γνώση κάποιων για την εμφάνιση της πυρκαγιάς και της καταστροφής που είχε προκαλέσει και να επέλεξαν την αδράνεια όλων.

Wikimedia

Στο ντοκιμαντέρ με τίτλο “Titanic: The New Evidence” (Τιτανικός: Τα Νέα Στοιχεία), ο Μόνολι εξηγεί: “Είναι μία τέλεια καταιγίδα αξιοσημείωτων παραγόντων που συγκεντρώνονται: φωτιά, πάγος και εγκληματική αμέλεια. Ήξεραν για την πυρκαγιά, όμως την κάλυψαν. Το πλοίο δεν έπρεπε να βρίσκεται εν πλω.”