Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024
ΕλλάδαΝέα Σμύρνη: Μετά τον σάλο, ο ιδιοκτήτης της καφετέριας που έδιωξε τους...

Νέα Σμύρνη: Μετά τον σάλο, ο ιδιοκτήτης της καφετέριας που έδιωξε τους ηλικιωμένους προσκάλεσε… ΚΑΠΗ σε πάρτι με DJ

Σε μία τουλάχιστον περίεργη κίνηση προχώρησε ο ιδιοκτήτης της καφετέριας στην Νέα Σμύρνη, της οποίας το προσωπικό δεν επέτρεψε σε ηλικιωμένους να καθίσουν.

Όπως αναφέρει η εκπομπή της Ναταλίας Γερμανού στον Alpha, ο ιδιοκτήτης της καφετέριας τηλεφώνησε στο A’ ΚΑΠΗ της Νέας Σμύρνης και προσφέρθηκε να διοργανώσει πάρτι με δικό του DJ στην καφετέρια, μόνο για ηλικιωμένους, σε μία μάταιη προσπάθεια να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε.

Η συγκεκριμένη κίνηση προκάλεσε την ενόχληση της εκπομπής, λέγοντας πως “γίνεται όλο και χειρότερο”, ειδικά από την στιγμή που κανένας υπεύθυνος δεν δέχθηκε να μιλήσει στον αέρα για την απαράδεκτη συμπεριφορά που επιφύλαξαν στους ηλικιωμένους.

Πως εκτυλίχθηκε το ντροπιαστικό περιστατικό

Την καταγγελία έκανε στο Facebook ο Κωστής Πιερίδης, ο οποίος είχε πάει την Πέμπτη (10/11) στο συγκεκριμένο κατάστημα, όταν μπροστά του εκτυλίχθηκε μια αψιμαχία ενός ηλικιωμένου κυρίου και της σερβιτόρας.

“Πέμπτη 10/11 ώρα 11:00 κάθομαι για καφέ στην πλατεία Νέας Σμύρνης. Κάθομαι σε μαγαζί που δεν έχω ξανακάτσει. Συνειδητοποιώ ότι υπάρχει ένας ηλικιωμένος που μιλάει έντονα στη σερβιτόρα και κάτι λέει “θα φωνάξω την αστυνομία, αυτό που μου λες είναι παράνομο”. Ο διπλανός του εξίσου ηλικιωμένος προσπαθεί να τον ηρεμήσει -ουσιαστικά τον πείθει να φύγουν κ να πάνε αλλού. Αυτό κάνουν, φεύγουν, χωρίς να έχουν καν παραγγείλει”, αναφέρει στην ανάρτησή του και συνεχίζει:

“Ρωτάω τη σερβιτόρα τι συνέβη και στερεοτυπικά αν πρόκειται για συχνό φαινόμενο (μου φάνηκε ως κάτι που είχε ξανασυμβεί, είχε μια οικειότητα ο έντονος διάλογος τους). Παίρνω την εξής απάντηση: “ξέρετε είναι πολιτική του μαγαζιού να απαγορεύει σε ηλικιωμένους να κάθονται”.

Πώς λέει ο λαός μας “έμεινα με ανοικτό το στόμα”; Προφανώς και είμαι σε σοκ. Σκέφτομαι αν πρέπει να πληρώσω. Αν πρέπει να πάω μέσα να ζητήσω τον υπεύθυνο. Αν πρέπει να κάνω αυτό που κάνω τώρα -post στα SM. Πάντως από την ώρα που συνέβη δεν έχω σταματήσει να το σκέφτομαι.

Καφετέρια που διώχνει ηλικιωμένους πελάτες για τη μόστρα της. Μεταμοντέρνα ευγονική, γιατί προφανώς το μαγαζί “είναι για τη νεολαία” και κάνει ηλικιακό face control, βάζοντας τους εργαζόμενους να πουν σε κόσμο, “ξέρετε δεν μπορείτε να κάτσετε εδώ. Είναι πολιτική του μαγαζιού”.

Τι ακριβώς μας έχει συμβεί; Δικαίωμα του ιδιοκτήτη; Φαντάζομαι πως ναι. Και υποχρέωση της γειτονιάς μας αυτός ο άνθρωπος αν και όταν γεράσει να δει εμπράκτως τι σημαίνει συμπερίληψη των μεγάλων στην κοινωνικότητα. Μια ανθρώπινη ανάγκη απέναντι στη ματαιότητα. Εκεί που νόμιζα ότι είχα να κάνω με το κλασικό “γέρος-στρίντζης” εν τέλει έγινα αυτόπτης μάρτυρας μιας λογικής νόμων της Νυρεμβέργης, για έναν καφέ.

Φυσικά δεν πρόκειται να αφήσω ποτέ ούτε ευρώ στο συγκεκριμένο μαγαζί. Φυσικά θα το συζητήσω με όλους τους φίλους της γειτονιάς και τις συλλογικότητές της. Αν στο εν λόγω μαγαζί δεν πατήσει ψυχή για ένα μήνα, μετά θα συνεχίσει να διαλέγει ποιος θα κάτσει και ποιος όχι;

Πήρα ένα πολύ χρήσιμο μάθημα του τι σημαίνει “μάχη με τον φασισμό κάθε μέρα”. Στα πιο απλά, στα πιο ασήμαντα”.

Η απάντηση της επιχείρησης

Λίγες ώρες μετά την καταγγελία, η επιχείρηση Rusty Grail απάντησε μέσω της σελίδας της στα social media. Παραδέχτηκε το γεγονός, συμπληρώνοντας πως η αποτρόπαια και απαράδεκτη αυτή στάση ανήκε στον πρωινό υπεύθυνο του καταστήματος που είχε προσληφθεί πριν λίγες μέρες.

Στην απάντησή της η επιχείρηση αναφέρει:


“Καλησπέρα σας, με τεράστια έκπληξη διαπίστωσα ένα περιστατικό που συνέβη χθες στο μαγαζί μας. Πριν πω οτιδήποτε θέλω να πω πρώτα ένα τεράστιο συγγνώμη. Αυτό που συνέβη είναι απαράδεκτο και σε καμιά περίπτωση δεν συνάδει με την ηθική του μαγαζιού.


Πριν λίγες μέρες, προσλάβαμε έναν άνθρωπο σαν πρωινό υπεύθυνο στο μαγαζί μας, ο οποίος από ότι φάνηκε η νοοτροπία του ήταν να κρατάει μία εικόνα όπως αυτός πίστευε ότι θα ήταν καλύτερη γι’ αυτόν, χωρίς να γνωρίζει την περιοχή μας, παρά το ότι του είχα εξηγήσει ότι εδώ στη Νέα Σμύρνη είμαστε ενωμένοι σαν άνθρωποι και αγαπημένοι.

Έκανα μεγάλο λάθος που δεν τον έλεγξα, να δω ποιες ήταν οι εντολές που είχε δώσει. Επειδή ήμουν εκτός λόγω covid δεν είχα εικόνα. Οι κατευθύνσεις που είχε δώσει δε συνάδουν με την ηθική του μαγαζιού. Αν είναι δυνατόν. Δεν υπάρχει καμία τέτοια διάθεση από το κατάστημα μας.

Αυτός ο άνθρωπος απομακρύνθηκε με το που έμαθα το περιστατικό. Θέλω να σας ζητήσω και πάλι ένα τεράστιο συγγνώμη και όποτε θέλετε μπορείτε να ελέγξτε το κατάστημα να δείτε ότι δεν υπάρχει τέτοια διάθεση. Αλλά προς Θεού, είναι δυνατόν είναι δυνατόν να πει σε κάποιους ανθρώπους ότι η στρατηγική του καταστήματος είναι να μην κάθονται ηλικιωμένοι; Μα είναι δυνατόν να πω κάτι τέτοιο; Είναι εντελώς ανήθικο.

Δεν έχει καμία πραγματική υπόσταση σε κανένα τομέα. Χίλια συγγνώμη. Δεν υπάρχει περίπτωση να ξανά ακουστεί το κατάστημα μας για κάποιο τέτοιο περιστατικό και πάλι συγνώμη ειλικρινά”.Τα πιο σημαντικά