«Φούντωσε» πάλι η συζήτηση για τα νέα μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η πανδημία του κορονοϊού με τη συζήτηση αν αφορά τα μέσα μεταφοράς και τη διπλή χρήση μάσκας, τα σούπερ μάρκετ, την υποχρεωτική τρίτη δόση και το πιστοποιητικό εμβολιασμού
Η επιμονή σε υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων, το αρνητικό ρεκόρ θυμάτων από κορονοϊό που ανακοινώθηκε την Κυριακή και η πίεση στο ΕΣΥ φέρνουν πιο κοντά το ενδεχόμενο αποφάσεων για νέα μέτρα όσον αφορά τον περιορισμό της πανδημίας μετά την ενδιάμεση προσαρμογή που έγινε με τα σούπερ μάρκετ το βράδυ της Παρασκευής.
Όπως είπε χαρακτηριστικά το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μεταφέροντας το πνεύμα και τη λογική που επικρατεί στην κυβέρνηση για τα νέα μέτρα, «οποιοδήποτε μέτρο όσο και περιοριστικό να είναι και αφορά τους μη εμβολιασμένους η κυβέρνηση θα το πάρει».
Με δεδομένο, μάλιστα, ότι η ισχύς της τρέχουσας ΚΥΑ για τα μέτρα λήγει στις 22 Νοεμβρίου, γίνεται σαφές ότι μετράει αντίστροφα για προσαρμογές με πρώτο και βασικότερο να είναι η χρήση διπλής μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Όσον αφορά τα σούπερ μάρκετ στα οποία έγινε η τελευταία προσαρμογή των μέτρων και ως προς τα είδη που πωλούν και ως προς τα τετραγωνικά ανά πελάτη ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης αν και ουσιαστικά «έδειξε» προς το να μην προχωρήσει πρόταση για rapid test για την είσοδο σε αυτές τις επιχειρήσεις, εντούτοις σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι «μόνο το ολικό lockdown αποκλείεται, όλα τα άλλα μπορεί η κυβέρνηση να τα προχωρήσει».
Εξήγησε, πάντως, ειδικά για τα σούπερ μάρκετ ότι «αν βάζαμε μέτρα στα σούπερ μάρκετ θα έχουμε τεράστιες ουρές» θέτοντας το ερώτημα: «αυτοί που αρνούνται και τα rapid test πρέπει να στερηθούν και τα αναγκαία αγαθά: Τα σούπερ μάρκετ έμειναν ανοιχτά επειδή εξυπηρετούν τη βασική αρχή ότι πωλούν προϊόντα που είναι αναγκαία για την επιβίωση». «Δεν θέλουμε να ευνοήσουμε τα σούπερ μάρκετ εκεί υπάρχουν πρακτικά και ηθικά ζητήματα. Επαναφέραμε τα τετραγωνικά στα σούπερ μάρκετ και όχι στο λιανεμπόριο επειδή είναι οι μόνοι χώροι που μπορεί να υπάρχει κοινή παρουσία εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων».
Τρίτο πεδίο προβληματισμού για τη λήψη νέων μέτρων είναι η περαιτέρω επιτάχυνση του εμβολιασμού ειδικά για την τρίτη δόση και ειδικά για τις μεγαλύτερες – άνω των 65 ετών – ηλικίες που είναι πιο ευάλωτες στον κορονοϊό. Μπορεί τις τελευταίες ημέρες να έχουν κλειστεί πάνω από 240.000 ραντεβού πρώτης δόσης για το εμβόλιο αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες ραντεβού για την τρίτη αναμνηστική δόση εντούτοις υπάρχει μια «δεξαμενή» που προβληματίζει.
Όπως έγραφε το πρωί της Δευτέρας το Newsbomb.gr φέρεται να έχει ληφθεί η απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 65 με την τρίτη δόση αν θέλουν να μπορούν να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους μόνο που το μέτρο αυτό δεν θα ισχύσει άμεσα, αλλά θα δοθεί ένας απαραίτητος χρόνος για τα διαδικαστικά καθώς τον Νοέμβριο κανονικά λήγει το 6μηνο από τη δεύτερη δόση για 800.000 πολίτες, τον Δεκέμβριο για μισό εκατομμύριο ενώ τον Ιανουάριο για 300.000.
Προβληματισμός και συζήτηση υπάρχει και για αλλαγές όσον αφορά τον χρόνο λήξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού όπου εδώ, όμως, υπάρχουν δύο κατηγορίες: από τη μια το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό για το οποίο, όπως εξήγησε ο Θάνος Πλεύρης, πρέπει να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή απόφαση και το ελληνικό πιστοποιητικό εμβολιασμού με τον ΓΓ Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους να δηλώνει την Παρασκευή ότι «αν δεν υπάρξει κοινή απόφαση τις επόμενες ημέρες μπορεί και η χώρα μας να προχωρήσει σε διαφορετική κατεύθυνση θα το δούμε αυτό».
Η πρόταση που, κατά πληροφορίες, υπάρχει στο τραπέζι είναι το πράσινο πιστοποιητικό να παύσει να ισχύει για όλους μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, σίγουρα πάνω από τους 6 ή 7 μήνες.