Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΝέα φωτογραφία από το μοιραίο σκάφος λίγο πριν βυθιστεί σε διεθνή ύδατα...

Νέα φωτογραφία από το μοιραίο σκάφος λίγο πριν βυθιστεί σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου

Στο φως της δημοσιότητας ήρθε νέα φωτογραφία από το γεμάτο μετανάστες σκάφος, πριν το ναυάγιο σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου.

Δείτε τη φωτογραφία

ploiario pylos 2

Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη διάσωση αγνοουμένων στη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου.

Δείτε φωτογραφία από τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης

pilos 1

Ο αριθμός των διασωθέντων παραμένει 104, ενώ 78 είναι οι σοροί που έχουν ανασυρθεί.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από το Λιμενικό, στην περιοχή επιχειρούν ένα περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού, μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, εννέα παραπλέοντα πλοία, ενώ από αέρος επιχειρούν ένα ελικόπτερο του Λιμενικού, ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Λιμενικού

Αναφορικά με την ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., γνωρίζεται ότι στην περιοχή επιχειρούν ένα (01) περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μία (01) φρεγάτα Π.Ν., εννέα (09) παραπλέοντα πλοία, ενώ από αέρος επιχειρούν ένα (01) ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.. και ένα (01) ελικόπτερο Π.Α. και ένα (01) ελικόπτερο Π.Ν.

Επίσης, γνωρίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 104 αλλοδαποί και έχουν ανασυρθεί 78 σοροί.

Στην Αθήνα οι 78 σοροί

Σήμερα, μεταφέρθηκαν στην Αθήνα οι 78 σοροί των μεταναστών, που έχασαν τη ζωη τους στο ναυάγιο. Τα θύματα της τραγωδίας μεταφέρθηκαν με φορτηγό ψυγείο σε ειδικό χώρο στο Σχιστό Κορυδαλλού, προκειμένου να αρχίσουν οι νεκροτομές για να διευκρινιστούν τα αίτια θανάτου.

nauagio 4 1 nauagio 1 1

Οι έρευνες θα γίνουν από τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες Αθηνών και Πειραιά, καθώς δεν υπάρχει η σχετική υποδομή στην Καλαμάτα.

Ο ναυαγοσώστης Δημήτρης Χαλιώτης, ο οποίος πήρε μέρος στην επιχείρηση διάσωσης, βρέθηκε κοντά στους διασωθέντες και τους πρόσφερε τις πρώτες βοήθειες. nauagio 2 1

«Ήμουν κοντά στους διαδωθέντες από την πρώτη στιγμή. Έβλεπα πρόσωπα σοκαρισμένα, παγωμένα, οι άνθρωποι σώθηκαν από βέβαιο πνιγμό. Είδαν τις οικογένειές τους, τα παιδιά τους να πνίγονται στη θάλασσα και είναι ερείπια. Μεγάλες οι απώλειες, έβλεπα μόνο άνδρες και καμία γυναίκα. Άνδρες από 15 ετών μέχρι 50 ετών που προσπαθούσαν να συνέλθουν από το σοκ που είχαν υποστεί. Τα γυναικόπαιδα ήταν κλειδωμένα στα αμπάρια και όπως καταλαβαίνετε όσο περνούν οι ώρες μειώνονται οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί. Είναι δραματική η κατάσταση» είπε χαρακτηριστικά στο protothema.gr.

Βρήκαν επτά από τους διακινητές – Είναι όλοι Αιγύπτιοι

Στον εντοπισμό επτά εκ των διακινητών που έβαλαν στο αλιευτικό σκάφος-«φέρετρο» τους μετανάστες και τους μετέφεραν μέχρι το πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου όπου σημειώθηκε το ναυάγιο στην Πύλο προχώρησε το λιμενικό.

Όπως αναφέρουν πηγές στο protothema.gr ο αριθμός των διακινητών δεν αποκλείεται και να αυξηθεί τις επόμενες ώρες. Κατά τις ίδιες πηγές και οι επτά διακινητές είναι Αιγύπτιοι.

Σύμφωνα με «κύκλους» του υπουργείου Ναυτιλίας ο αριθμός των επτά διακινητών δικαιολογείται από το ότι ένας τόσο μεγάλος αριθμός επιβατών -μεταναστών – μαρτυρίες μιλούν ακόμα και για 750 ανθρώπους μέσα στο αλιευτικό σκάφος – δεν μπορεί να ελεγχθεί και γι’ αυτό οι διακινητές ήταν περισσότεροι του ενός.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι λόγω της εμπειρίας τους οι διακινητές είναι οι πρώτοι που αντιλαμβάνονται ότι κάτι πηγαίνει στραβά και οι πρώτοι που εγκαταλείπουν τα σκάφη και διασώζονται.




Σε μια παράλληλη εξέλιξη, δε, ο αριθμός των νεκρών από το ναυάγιο στην Πύλο σύμφωνα με τις νεώτερες πληροφορίες είναι 78 και όχι 79 όπως είχε ανακοινωθεί το απόγευμα της Τετάρτης.

Η υπόθεση «δένεται» με καταθέσεις μεταναστών

Όπως αναφέρουν πηγές στο protothema.gr οι λιμενικές Aρχές Καλαματάς παίρνουν καταθέσεις προκειμένου να «δέσουν» την υπόθεση με τους διασωθέντες τους οποίους έχουν «λοκάρει» ως τους τουλάχιστον επτά διακινητές των μεταναστών που βρήκαν τραγικό θάνατο.

Πρόθεση των λιμενικών, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, είναι να συγκεντρώσουν περισσόερες από 10 καταθέσεις μεταναστών ώστε στη συνέχεια να φτιάξουν φάκελο τον οποίο θα συμπληρώσουν με αποδεικτικά στοιχεία.

Το επόμενο βήμα για τους λιμενικούς θα είναι να παραπέμψουν τον φάκελο και την υπόθεση στον εισαγγελέα προκειμένου αυτός με τη σειρά του να αποφασίσει αν θα διατάξει συλλήψεις.

Κατά τις εκτιμήσεις των πηγών που μίλησαν στο protothema.gr οι εξελίξεις όσον αφορά τις συλλήψεις διακινητών αναμένονται αύριο, Παρασκευή.

Δείτε φωτογραφίες:

ploio pylos arthro 1 ploio pylos 2 1 ploio pylos 1 1

Πλωτά νεκροταφεία

Στην εκπομπή της ΕΡΤ «Επίλογος» μίλησε ο ναύαρχος του Λιμενικού Σώματος εν αποστρατεία και διεθνής πραγματογνώμονας, Νίκος Σπανός, επισημαίνοντας πως «Οι έρευνες βάσει της νομοθεσίας πρέπει να συνεχιστούν για τουλάχιστον 72 ώρες από αέρα και θάλασσα, διότι πρέπει να καλύψουμε όλη την περιοχή σύμφωνα πάντα με τα ρεύματα».

Ο κ. Σπανός πρόσθεσε για το τραγικό ναυάγιο στην Πύλο πως «η ζωή είναι το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου και η προστασία της αποτελεί ένα ύψιστο καθήκον της πολιτείας μας αλλά και επιτακτική υποχρέωση όλων μας. Άρα η έρευνα και διάσωση επιβάλλεται από την Πολιτεία να είναι άμεση και να έχει τα αποτελέσματα που πρέπει. Σε αυτό λοιπόν το έργο με το δύσκολο έργο έρχεται το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης να συντονίσει οποιαδήποτε θαλάσσια προβλήματα υπάρχουν.

xarths ploio 1

H πορεία του αλιευτικού από το Τομπρούκ προς την Ιταλία (αριστερά) και το σημείο στο οποίο βυθίστηκε, όπου φαίνονται πλοία που έσπευσαν σε βοήθεια των ναυαγών (δεξιά)

Δείτε βίντεο από την προετοιμασία στην Καλαμάτα για την υποδοχή των μεταναστών

Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμη, μεταξύ άλλων:

«Η ζωή είναι το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου και η προστασία της αποτελεί ένα ύψιστο καθήκον της πολιτείας μας αλλά και επιτακτική υποχρέωση όλων μας. Άρα η έρευνα και διάσωση επιβάλλεται από την Πολιτεία να είναι άμεση και να έχει τα αποτελέσματα που πρέπει. Σε αυτό λοιπόν το έργο με το δύσκολο έργο έρχεται το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης να συντονίσει οποιαδήποτε θαλάσσια προβλήματα υπάρχουν.

(…) Οι έρευνες βάσει της νομοθεσίας πρέπει να συνεχιστούν για τουλάχιστον 72 ώρες από αέρα και θάλασσα, διότι πρέπει να καλύψουμε όλη την περιοχή σύμφωνα πάντα με τα ρεύματα. Πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά οι αρμόδιοι της επιχείρησης να ακολουθήσουν τι ρεύματα υπάρχουν εκεί μήπως βρούμε επιζώντες. Και το κακό βέβαια είναι ότι δεν είχαν σωσίβια».

Σχετικά με το αν υπάρχουν ελπίδες για επιπλέον διασωθέντες ο κ. Σπανός σημείωσε, «Οι πιθανότητες είναι μηδαμινές και θα σας πω για ποιο λόγο: Το σκάφος πρέπει να έφυγε εδώ και περίπου δύο ημέρες από το λιμάνι της Λιβύης, το Τομπρούκ βρέθηκε περίπου 47 μίλια βορειοδυτικά της Πύλου. Διένυσε περίπου 300 ναυτικά μίλια – άρα ήταν εντός Ελλάδας».

(…) Αυτά τα σκάφη δεν έχουν καθόλου πιστοποιητικά αξιοπλοΐας, δεν είναι αξιόπλοο δηλαδή είναι πλωτά -θα το πω πολύ απλά- “πλωτά νεκροταφεία”. Σε αυτή λοιπόν την περίπτωση φαίνεται ότι βρέθηκε σε πολύ σε δυσχερή θέση το σκάφος, έσβησαν οι μηχανές του γιατί πιθανόν να είναι μηχανική βλάβη ή από καύσιμα το πιθανότερο και επειδή είχε μεγάλο αριθμό. Εκεί εστιάζω εγώ ότι πρέπει να είχε πάρα πολλούς επιβαίνοντες και πιθανόν να είναι και γυναικόπαιδα στους εσωτερικούς χώρους του αλιευτικού. Ότι λόγω του μεγάλου βάρους που είχε το σκάφος – λόγω του μεγάλου αριθμού που έχει υπερβεί κατά 1000% περισσότερο από αυτό που προβλέπει το πρωτόκολλο του – αν υπήρξε πρωτόκολλο».

Τα πιο σημαντικά