Ο κοροναϊός Covid-19 όχι μόνο μεταδίδεται με τον αέρα, αλλά φθάνει σε απόσταση υπερδιπλάσια από αυτήν που θεωρείται ως απόσταση ασφαλείας, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.
Η μελέτη τους πραγματοποιήθηκε σε θάλαμο νοσοκομείου όπου νοσηλεύονταν δύο πάσχοντες από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κοροναϊός. Αναλύσεις σε δείγματα αέρα εντόπισαν αιωρούμενα αναπνευστικά σταγονίδια μολυσμένα με τον ιό, σε απόσταση αρκετών μέτρων από αυτούς, όπως αναφέρει το iatropedia.gr.
Μάλιστα ο ιός που έφεραν τα σταγονίδια θα μπορούσε να μολύνει όποιον ερχόταν σε επαφή μαζί του, λένε οι ερευνητές.
Τα νέα ευρήματα ενισχύουν εκείνα που υποδηλώνουν ότι η αερογενής μετάδοση αποτελεί σημαντικό τρόπο διασποράς του νέου κοροναϊού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να συμβαίνει αυτό. Ωστόσο εκτιμά ότι ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι η έκθεση στα μεγάλα, μολυσμένα, αναπνευστικά σταγονίδια που εκπέμπει όποιος βήχει ή φταρνίζεται.
Εν τούτοις, τόσο η νέα μελέτη, όσο και προγενέστερες δείχνουν ότι ο κοροναϊός μπορεί να μεταδοθεί και με τα μικροσκοπικά σταγονίδια που εκπέμπουμε όταν μιλάμε.
Έως και στα 4,8 μέτρα
Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο Shands του Πανεπιστημίου της Φλόριντα. Ο ένας από τους δύο νοσηλευόμενους ασθενείς είχε ενεργό λοίμωξη και ανιχνεύσιμο ιό στις μοριακές εξετάσεις. Όπως εξηγούν οι ερευνητές στο άρθρο τους, οι δύο ασθενείς νοσηλεύονταν στον ίδιο θάλαμο. Ανάμεσά τους υπήρχε διαχωριστικό, όπως φαίνεται και στο σκίτσο που παραθέτουν.
Πραγματοποιώντας αναλύσεις στον αέρα, εντόπισαν αιωρούμενα μολυσμένα σταγονίδια σε απόσταση 2 έως και 4,8 μέτρων από αυτούς. Η απόσταση αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη από τα 2 μέτρα που συνιστώνται ως όριο ασφαλείας.
Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές λένε ότι τα 2 μέτρα «δημιουργούν ψευδές αίσθημα ασφαλείας». Επομένως, μπορεί να οδηγήσουν στην έκθεση περισσότερων ανθρώπων στον επικίνδυνο ιό.
Τα σταγονίδια ήταν ικανά να μολύνουν όποιον έμπαινε στον θάλαμο χωρίς προφυλάξεις, υπογραμμίζουν οι ερευνητές στο άρθρο τους. Και αυτό, διότι η γενετική αλληλουχία του ιού σε αυτά ήταν η ίδια με εκείνη από τα δείγματα του ασθενούς με την ενεργό λοίμωξη.