Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024
έρευνεςΝέα έρευνα δείχνει ότι οι σκύλοι και οι λύκοι έχουν την αίσθηση...

Νέα έρευνα δείχνει ότι οι σκύλοι και οι λύκοι έχουν την αίσθηση της δικαιοσύνης

Η αίσθηση της δικαιοσύνης είναι σημαντικό ανθρώπινο χαρακτηριστικό. Ωστόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα, αποτελεί βασικό στοιχείο συμπεριφοράς τόσο των σκύλων, όσο και των λύκων.

Σε πειράματα που έγιναν το 2008, όταν μεταξύ δύο σκύλων δινόταν μόνο στον έναν σημαντική αμοιβή, επειδή έκανε κάτι, ο άλλος αρνούνταν να κάνει οτιδήποτε.

Αρχικάυπήρχε η πεποίθηση ότι αυτή η απέχθεια προς την αδικία ήταν συμπεριφορά, που οι σκύλοι είχαν υιοθετήσει από τον άνθρωπο. Ωστόσο, παρατηρήσεις σε λύκους έδειξαν ότι αυτή η αίσθηση της δικαιοσύνης προηγείται της εξημέρωσης των σκύλων.

Αυτό δείχνει μια νέα μελέτη του 2017, ότι, δηλαδή, αυτή η αίσθηση βρίσκεται βαθιά ριζωμένη και στους λύκους. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διεξήγαν παρατηρήσεις σε σκύλους και λύκους, που ζούσαν σε αγέλες. Δύο ζώα από κάθε είδος τοποθετήθηκαν σε πλαϊνά κλουβιά, σε καθένα από τα οποία υπήρχε ένα κουμπί.

a48672c8679dde4e45bc432b6420e1ca

Όταν ο σκύλος ή ο λύκος πατούσε το κουμπί, και τα δύο ζώα, σε κάποιες περιπτώσεις, λάμβαναν αμοιβή. Άλλες φορές, δινόταν αμοιβή όχι στο ζώο που πατούσε το κουμπί, αλλά στο άλλο. Σύμφωνα με τα ευρήματα, όταν δινόταν σημαντική αμοιβή στο ζώο που δεν πατούσε το κουμπί, το άλλο ζώο (αυτό που το πατούσε) αρνούνταν να συνεχίσει να το κάνει.

«Όταν η αδικία ήταν πολύ μεγάλη, τότε σταματούσαν να ενεργούν», είπε η Jennifer Essler, από το University of Veterinary Medicine, στη Βιέννη. «Ορισμένα από αυτά αντιδρούσαν πολύ γρήγορα και έντονα. Ένας από τους λύκους σταμάτησε να ενεργεί μετά από την τρίτη προσπάθεια, κι αφού δεν έλαβε τίποτα, ενώ ο σύντροφός του έλαβε κάτι. Νομίζω πως ήταν τόσο απογοητευμένος που έσπασε τη συσκευή».

d3167672823c46d4d3a99c11af33c5ee

Τα πειράματα αυτά υποδεικνύουν ότι η συμπεριφορά αυτή είναι πιθανό να κληρονομήθηκε από έναν κοινό πρόγονο των σκύλων και των λύκων.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας ήταν ότι η θέση του ζώου στην ιεραρχία της αγέλης έπαιζε σημαντικό ρόλο στις αντιδράσεις του. Έτσι, εκείνα που βρίσκονταν υψηλότερα στην ιεραρχία, δυσφορούσαν ταχύτερα από τα υπόλοιπα.

Βέβαιαη ανθρώπινη επίδραση στους σκύλους δεν απουσιάζει εντελώς, αλλά, όπως παρατηρήθηκε, η συμβίωση με τους ανθρώπους έχει κάνει τους σκύλους πιο ανεκτικούς στην αδικία.

4cf21bc589a5c8b17e9a192ecdcbe120

[bbc] [indeepanalysis] [cell]

Τα πιο σημαντικά