Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024
ΕλλάδαΝέα εισαγγελική πρόταση για απαλλαγή Ριχάρδου και των συγκατηγορουμένων του

Νέα εισαγγελική πρόταση για απαλλαγή Ριχάρδου και των συγκατηγορουμένων του

Ακόμη, ο εισαγγελέας ζητεί από το συμβούλιο να διατάξει τη απόδοση των εγγυήσεων και να διατάξει την άρση των κατασχέσεων

Απαλλακτικός είναι πάλι ο εισαγγελέας Ι. Πιέρρος με πρότασή του προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, όσον αφορά στην υπόθεση Ριχάρδου. Ο κ. Πιέρρος ζητεί από τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου να απαλλάξουν από κάθε κατηγορία τον γνωστό ενεχυροδανειστή και τους 62 συγκατηγορουμένους του, επικαλούμενος συγκεκριμένα στοιχεία και γεγονότα.

Ειδικότερα, ο εισαγγελέας στην απαλλακτική πρότασή του αναφέρεται καταρχάς σε έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων της ΑΑΔΕ, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής: «Αν ο κάτοχος χρυσού δεν διαθέτει φορολογικά στοιχεία για τη νόμιμη κατοχή του χρυσού, δεν στοιχειοθετείται λαθρεμπορία, αλλά συντρέχει εν προκειμένω φορολογική παράβαση. Οι συγκεκριμένες κατασχέσεις δεν έχουν ως νομιμοποιητική βάση το αδίκημα της λαθρεμπορίας, αλλά φορολογικές παραβάσεις». Μάλιστα, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο έγγραφο αυτό είχε κλείσει προ ημερών η περαιτέρω ανάκριση που είχε διαταχθεί για το θέμα.

Επίσης, στην πρότασή του ο εισαγγελέας φέρεται να αναφέρει πως δεν προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις ενοχής για τους κατηγορούμενους και συγκεκριμένα δεν προέκυψαν ενδείξεις ότι διέπραξαν, κατά περίπτωση, τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, της λαθρεμπορίας και της πλαστογραφίας μετά χρήσεως.

Υπό τα δεδομένα αυτά ο εισαγγελέας προτείνει προς το συμβούλιο να μην υπάρξει κατηγορία σε βάρος όλων των κατηγορουμένων. Ακόμη, ο εισαγγελέας ζητεί από το συμβούλιο να διατάξει τη απόδοση των εγγυήσεων, να διατάξει την άρση των κατασχέσεων και την απόδοσή τους στους νόμιμους ιδιοκτήτες, να προχωρήσει σε άρση των δεσμευμένων τραπεζικών λογαριασμών κ.ά.

Τον τελικό λόγο έχει πλέον το δικαστικό συμβούλιο το οποίο θα αποφανθεί με βούλευμά του.Τα πιο σημαντικά