Το Ναύπλιο γέμισε με υπέροχα φλαμίνγκο και το θέαμα είναι μαγευτικό

2 Σεπτεμβρίου, 20178:28 ΠΜ
More videos

Μπορεί οι παραλίες φέτος να γέμισαν με φουσκωτά φλαμίνγκο, ωστόσο οι κάτοικοι του Ναυπλίου είχαν σήμερα τη δυνατότητα να απολαύσουν από κοντά αληθινά φλαμίνγκο.

Τουλάχιστον 100 φλαμίνγκο σταμάτησαν στον Υδροβιότοπο Ναυπλίου Νέας Κίου, τραβώντας τα βλέμματα των περαστικών. Τα πανέμορφα φλαμίνγκο θα παραμείνουν για λίγο διάστημα στον υδροβιότοπο για να ξεκουραστούν από το μεγάλο ταξίδι της φθινοπωρινής μετανάστευσης.

Σημειώνεται, ότι τα ροζ φλαμίνγκο διανύουν πολλά χιλιόμετρα από τη μακρινή Αφρική μεταναστεύοντας τους φθινοπωρινούς μήνες στη Μέση Ανατολή και σε άλλες αραβικές χώρες. Βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο και άφθονη τροφή στον υδροβιότοπο και συνεχίσουν το μεταναστευτικό τους ταξίδι. Τα φλαμίνγκο τρέφονται κυρίως με γαρίδες, άλγες, και υδρόβια φυτά. Ξεχωρίζουν για το χρώμα τους, που οφείλεται στις χρωστικές των τροφών που καταναλώνουν, αλλά και την ψηλόλιγνη σιλουέτα τους που φτάνει τα 1,30 μέτρα.

Το όνομα φλαμίνγκο προέρχεται από την ισπανική λέξη flamengo, που σημαίνει “αυτός που έχει το χρώμα της φλόγας”. Επίσης, παρόμοιο νόημα έχει και η ελληνική λέξη φοινικόπτερο, που σημαίνει “αυτός που έχει φτερά στο κόκκινο χρώμα του αίματος”.

Τα πανέμορφα πτηνά όταν ξεκουράζονται στέκονται στο ένα πόδι, ενώ όταν πετούν μοιάζουν με ένα μεγάλο και εντυπωσιακό ροζ σύννεφο που μαγνητίζει όλα τα βλέμματα.

Η συμπεριφορά τους δεν είναι δεν είναι πλήρως κατανοητή. Μία θεωρία είναι ότι με το να στέκονται στο ένα πόδι εξοικονομούν περισσότερη σωματική θερμότητα, δεδομένου ότι ξοδεύουν αρκετό χρόνο μέσα στο κρύο νερό. Ωστόσο, αυτή η συμπεριφορά συμβαίνει και στο ζεστό νερό και παρατηρείται στα πουλιά που τυπικά δεν στέκονται στο νερό. Μία εναλλακτική θεωρία είναι ότι με το στήσιμο στο ένα πόδι μειώνεται η ενέργεια που πρέπει να καταναλωθεί για την παραγωγή μυϊκής προσπάθειας ώστε το πουλί να σταθεί και να ισορροπήσει στο ένα πόδι.

Ο υδροβιότοπος γεμίζει με νερ’ο και τους χειμερινούς μήνες και φιλοξενεί εποχιακά τόσο φλαμίνγκο, όσο και άλλα 120 είδη πουλιών.

[tvxs]

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Tilestwra.com στο Google News