Να τι πραγματικά συμβαίνει όταν μια μύγα κάθεται πάνω στο φαγητό μας

27 Απριλίου, 2017 12:44 ΠΜ
More videos

Σύμφωνα με τους ειδικούς ελέγχου παρασίτων, οι μύγες μεταφέρουν πάνω από 200 διαφορετικούς τύπους βακτηρίων.

Είναι εύκολο να διώξετε μακριά αυτά τα έντομα όταν φαίνονται να πλησιάζουν το φαγητό σας. Αλλά άλλες φορές, οι άνθρωποι που είναι συνηθισμένοι να βλέπουν μύγες, δεν μπορούν πλέον να ενοχλούνται από την παρουσία τους.

Αλλά και πάλι, μια μύγα είναι πιο επικίνδυνη από όσο νομίζετε. Οι περισσότεροι γνωρίζουν πως οι μύγες κάνουν εμετό στο φαγητό στο οποίο προσγειώνονται. Επειδή δεν μπορούν να μασήσουν, πρέπει να μαλακώσουν την τροφή τους και για αυτό κάνουν εμετό πάνω της πριν την φάνε.

Κάτι τέτοιο ίσως είναι το πιο εξωφρενικό πράγμα του να υπάρχει μια μύγα στο αγαπημένο σας κομμάτι του σνακ, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι υπεύθυνο για την εξάπλωση των ασθενειών.

Οι μύγες προσγειώνονται σχεδόν σε οτιδήποτε και αυτός είναι ένας τρόπος εξάπλωσης μικροβίων.

Pixabay

Τα πόδια των μυγών, καλύπτονται με μικροσκοπικές τρίχες που μεταφέρουν μικρόβια. Φυσικά τις έχουν ώστε να μπορούν να προσγειώνονται σχεδόν σε οτιδήποτε θέλουν, συμπεριλαμβανομένων των σκουπιδιών και των κοπράνων.

Φανταστείτε τα βακτηρίδια που προσκολλούνται στα πόδια τους και πως μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα προσγείωσης στο φαγητό σας, έχετε ήδη μολυσμένη τροφή.

Οι μύγες κάνουν εμετό στο φαγητό τους ώστε να το μαλακώσουν, αλλά τα τρόφιμα δεν μολύνονται λόγω αυτού.

Simon Berry/Flickr

Τα μικροσκοπικά πόδια μιας μύγας καλύπτονται με τρίχες που διασπείρουν βακτήρια στο φαγητό, όταν το έντομο το αγγίζει.

bp

Οι περισσότεροι υγιείς ενήλικες μπορούν να καταπολεμήσουν τις ασθένειες από τα βακτηρίδια, αλλά τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι ευαίσθητοι.

Ο Ρον Χάρισον, ένας ειδικός στην καταπολέμηση των παρασίτων, δηλώνει:

«Χρειάζεται μόνο να αγγίξουν το φαγητό για ένα δευτερόλεπτο με τα πόδια τους ή τις μικροσκοπικές τρίχες σε όλο τους το σώμα, για να μεταφέρουν μικρόβια από όλα τα άσχημα πράγματα που τρώνε, σε αυτό που θα φάτε.»

«Επειδή οι μύγες μπορούν να μεταφέρουν σοβαρές, μεταδοτικές ασθένειες όπως χολέρα, δυσεντερία και τυφοειδή πυρετό, είναι καλύτερα να αποφύγετε τα τρόφιμα που έχουν έρθει σε επαφή με τις μύγες.»

Έτσι, την επόμενη φορά που η μύγα θα αγγίξει το φαγητό σας, γνωρίζετε ήδη ότι το μέρος έχει μολυνθεί. Αντί να πετάξετε όλο το φαγητό, απλά κόψτε το τμήμα που έχει ακουμπήσει.