Να γιατί τα μεγαλύτερα παιδιά δεν θα πρέπει να νταντεύουν τα μικρότερα αδέρφια τους

Φεβ 3, 2017 4:51 ΜΜ
More videos

Μια ψυχολόγος από την Ρωσία έχει γράψει πως οι γονείς πρέπει να αποφεύγουν την μετατόπιση ευθύνης της φροντίδας των μικρότερων παιδιών από τα μεγαλύτερα.

Πολλές φορές ξεκινάει με κάτι μικρό: “Πρόσεχε λίγο τον μικρότερο αδερφό σου. Θα γυρίσω σύντομα”. Η μητέρα επιστρέφει αρκετά σύντομα, ώστε να δει αν έχει συμβεί τίποτα κακό. Το μωρό ξύπνησε, αλλά δεν έκλαψε. Ο μεγάλος αδερφός κούνησε την κουδουνίστρα και μιμήθηκε τη φωνή της μαμάς. Ο μεγάλος αδερφός είναι πολύ περήφανος για τον εαυτό του.

Αυτό οδηγεί στο επόμενο σενάριο. Η μαμά και τα παιδιά είναι στο πάρκο: “Πρόσεχε λίγο τον αδερφό σου μέχρι να πάω λίγο στο μαγαζί”. Όλα βαίνουν καλά την πρώτη φορά. Αλλά την επόμενη φορά, καθώς η μαμά γυρίζει βιαστική από το μαγαζί βλέπει το μικρότερο παιδί της να πέφτει κάτω από τα πατίνια του και να χτυπάει το κεφάλι του σε μια μεταλλική μπάρα. Ωστόσο, ο μικρός ηρέμησε γρήγορα και η μεγάλη αδερφή είναι συγκλονισμένη από αυτό που συνέβη. Τώρα, αρνείται κατηγορηματικά να ξαναπάει στο πάρκο.

© flickr

Το πρώτο μειονέκτημα του να αφήνετε τα μικρότερα παιδιά στην επίβλεψη των μεγαλύτερων αδερφών τους, είναι ότι αν η διαφορά ηλικίας είναι κάτω από 12 χρόνια, δε μπορούν να τα χειριστούν σωματικά.

Το να προσέχει ο μεγαλύτερος αδερφός τον μικρότερο όσο η μαμά μαγειρεύει, είναι αποδεκτό, αλλά το να τους αφήσουν ακόμα και για 5 λεπτά μόνους τους σπίτι χωρίς επίβλεψη, δεν είναι αποδεκτό.

Κάποιοι μπορεί να πουν: “Κάποτε βγάζαμε βόλτα τα μικρότερα αδέρφια μας και μέναμε μόνοι μαζί τους, χωρίς να πάθουμε τίποτα”. Έχω εργαστεί σε νοσοκομείο και το βραστό νερό, το πέσιμο από παράθυρο, το ζεστό σίδερο, η κατάποση μικρών παιχνιδιών και η τοποθέτηση μικρών αντικειμένων στην μύτη, είναι τα πιο συχνά ατυχήματα στα παιδιά.

Ένας 7χρονος δε μπορεί να προστατέψει έναν 5χρονο από πιθανούς κινδύνους και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις μπορεί και να τους διευκολύνει.

Nickelodeon Movies

Αν η διαφορά ηλικίας είναι πάνω από 12 χρόνια, τότε ο μεγαλύτερος αδερφός μπορεί να αναλάβει χρέη νταντάς, αλλά μόνο με την πλήρη συγκατάθεσή του και με μια μικρή αμοιβή.

Είναι άλλο πράγμα ο ένας αδερφός να θέλει να παίξει με τον μικρότερο αδερφό του και άλλο να τον κάνετε να αναλάβει την ευθύνη της ασφάλειας του αδερφού του, ειδικά αν κάνουν κάτι που δεν μπορούν να καταλάβουν. Ένας έφηβος συνήθως περνάει τον περισσότερο χρόνο του με τα μαθήματα για το σχολείο, την προσωπική του ζωή και άλλες δραστηριότητες. Οπότε, αν θέλετε να τον βάλετε να προσέχει τον μικρό του αδερφό, θα πρέπει να του δίνετε μια αμοιβή.

Εναλλακτικά, πολλοί έφηβοι αναλαμβάνουν να κάνουν μερικές δουλειές του σπιτιού και η φροντίδα του μικρότερου αδερφού θα μπορούσε να είναι μια από αυτές τις υποχρεώσεις. Αλλά θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο για πόσες ώρες και ποιες μέρες της εβδομάδας θα πρέπει να το κάνει αυτό.

© Nickelodeon Movies

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμούνται οι γονείς, είναι ότι δεν είναι υπαιτιότητα του μεγαλύτερου παιδιού το ότι οι γονείς του αποφάσισαν να κάνουν και άλλα παιδιά και τώρα δεν έχουν τη δύναμη ή τον χρόνο για το μεγάλωμα αυτών των παιδιών.

Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να βοηθήσουν και μπορεί να το κάνουν πρόθυμα, αλλά η ευθύνη συνεχίζει να είναι δική σας.

Πολλές φορές, βλέπω γονείς να μαλώνουν τα μεγαλύτερα παιδιά τους για τα προβλήματα που έχει το μικρότερο, λέγοντας ότι δεν ανταποκρίθηκαν στις ευθύνες τους, ενώ το μεγαλύτερο παιδί είναι μόλις 7 ετών και χρειάζεται και το ίδιο επίβλεψη.

Επίσης, συχνό είναι και το φαινόμενο των πολύ προστατευτικών μαμάδων, που καταλήγουν να “πνίγουν” τα παιδιά τους, εξαιτίας των άσχημων εμπειριών της δικής τους κακής παιδικής ηλικίας.

Οπότε, αν μια μέρα θέλετε εγγόνια, πρέπει να καταλάβετε ότι μόνο εσείς μπορείτε να έχετε την πλήρη ευθύνη των παιδιών σας.

[mel.fm]

Ακολουθήστε μας στο facebook: