Να γιατί οι γιατροί τονίζουν στους γονείς να κρατούν τα πρώτα δόντια των παιδιών τους

6 Απριλίου, 20171:52 ΜΜ
More videos

Το χάσιμο των πρώτων δοντιών των παιδιών, είναι σαν μια ιεροτελεστία σε όλο τον κόσμο. Είναι σημάδι πως μεγαλώνουν και αναπτύσσονται. Για τα περισσότερα παιδιά, σημαίνει επίσης πως θα βρουν λίγα χρήματα κάτω από το μαξιλάρι τους το πρωί, από τη «νεράιδα των δοντιών».

Μπορεί να έχετε βιώσει αυτή την κατάσταση είτε ως παιδί, είτε αργότερα ως γονέας. Ωστόσο, τι κάνετε με τα δόντια; Κάποιοι τα κρατούν, ενώ ορισμένοι απλά τα πετούν.

Παρόλα αυτά, ένα παιδικό δόντι μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο.

Μια μελέτη του 2003, έδειξε πως τα παιδικά δόντια είναι πλούσια πηγή βλαστικών κυττάρων. Είναι σαν πρωτοκύτταρα και μπορούν να καλλιεργηθούν σε πολλαπλά είδη κυττάρων, αν χρειαστεί. Αυτό σημαίνει πως, αν αργότερα στη ζωή ένα παιδί χρειαστεί αντικατάσταση ιστών για οποιονδήποτε λόγο, τα βλαστικά κύτταρα από τα παιδικά του δόντια, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αυξηθεί ο απαραίτητος ιστός.

Πιθανότατα, η πρακτική της αποθήκευσης των δοντιών να σώσει τη ζωή του, θεραπεύοντας διάφορες παθήσεις. 

Wikimedia Commons

Όταν ένα παιδί χάνει τα πρώτα του δόντια ή τα νεογιλά όπως λέγονται αλλιώς, ακολουθεί κυρίως μια ιεροτελεστία. Οι περισσότεροι ίσως θυμούνται τη διαδικασία από τη στιγμή που ξεκίνησε να κουνιέται το πρώτο δόντι, ως την αντικατάστασή του με ένα νέο.

Τι θυμάστε όμως περισσότερο; Ίσως την ανταμοιβή σε χρήματα ή γλυκά από την καλή «νεράιδα των δοντιών».

Flickr/ Amber Strocel

Η ιστορία με αυτή τη νεράιδα, πάει πολλά χρόνια πίσω. Σχετίζεται με τον Σκανδιναβικό πολιτισμό, όπου τα δόντια του παιδιού θεωρούνταν καλή τύχη. Σε άλλους πολιτισμούς, υπάρχουν διαφορετικές παραδώσεις γι’ αυτό το θέμα.

Όπως αποδεικνύεται, τα δόντια μπορούν πραγματικά να είναι καλά, αλλά ως φαρμακευτικό είδος.

Flickr/ Ray Bouknight

Το 2003, μια μελέτη διαπίστωσε πως τα δόντια των παιδιών, περιέχουν βλαστικά κύτταρα που αν διατηρηθούν γρήγορα, μπορούν να αποθηκευτούν για χρόνια.

Μπορούν αργότερα να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση ιατρικών προβλημάτων.

Flickr/ Michael Bentley

Από αυτά, μπορεί να αναπτυχθεί οποιοδήποτε είδος ιστού, από καρδιακά ως εγκεφαλικά κύτταρα, και να επιδιορθωθεί ένας κατεστραμμένος ιστός.

Flickr/ Ross Griff

Ωστόσο, υπάρχει κάτι που θέλει προσοχή: τα δόντια πρέπει να διατηρούνται φρέσκα. Τα βλαστικά κύτταρα υποβαθμίζονται και χάνουν τις δυνατότητές τους με την πάροδο του χρόνου.

Έτσι, το να κρατήσετε απλά τα δόντια σε ένα κουτί, δε είναι αρκετό.

Flickr/ Shardayyy

Οι γονείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν διάφορες υπηρεσίες, όπως η «Store-A-Tooth», για να διατηρήσουν σωστά τα δόντια.

Τοποθετούνται σε έναν υγρό θόλο κρυοσυντήρησης αζώτου, όπου τα βλαστικά κύτταρα παραμένουν άθικτα και χρήσιμα για χρόνια.

Αργότερα, όταν το παιδί γίνει ενήλικο, ίσως τα χρειαστεί. Έτσι, τα δόντια βγαίνουν από τον χώρο αποθήκευσης και αποστέλλονται στον γιατρό.

Flickr/ Jinx!

Φαίνεται λοιπόν πως τα δόντια είναι ιδιαίτερα σημαντικά.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με όλα τα παραπάνω, επισκεφτείτε το «Store-A-Tooth».

[David Wolfe] [StemSave]

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News