Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024
εντόμαΝα γιατί δεν πρέπει ποτέ να σκοτώσετε μια σαρανταποδαρούσα μέσα στο σπίτι...

Να γιατί δεν πρέπει ποτέ να σκοτώσετε μια σαρανταποδαρούσα μέσα στο σπίτι σας

Μπορεί να είναι ενάντια στο ένστικτο και τη θέλησή σας, αλλά δεν πρέπει ποτέ να σκοτώνετε μια σαρανταποδαρούσα μέσα στο σπίτι σας.

Ακόμη κι αν έχετε την ευκαιρία, καλύτερα να το αποφύγετε. Υπάρχουν λίγα έντομα τόσο ανατριχιαστικά και γρήγορα στην κίνηση, όσο αυτές. Δύσκολα μπορεί κάποιος να αντισταθεί και να μην ανατριχιάσει ή φοβηθεί μπροστά τους.

Τα πράγματα γίνονται χειρότερα όταν ανακαλύπτετε τα αγαπημένα τους σημεία. Συνήθως είναι οι δροσερές γωνιές της τουαλέτας, αλλά και του υπόλοιπου σπιτιού. Αν δεν είστε αρκετά προσεκτικοί, ίσως εγκατασταθούν μόνιμα στους χώρους σας. Είναι λογικό να θέλετε να απομακρύνετε τα έντομα, αλλά αντισταθείτε στην επιθυμία να τα σκοτώσετε.

Ο λόγος είναι απλός: Δεν πρέπει να την σκοτώσετε, γιατί αυτό αποτρέπει την τουαλέτα σας από το να γεμίσει με άλλα πλάσματα.c4ca4238a0b923820dcc509a6f75849b 447

Wikimedia Commons

Γνωρίστε την σαρανταποδαρούσα σπιτιού (Οικιακή Σκουτιγκέρα).

Σε αντίθεση με τις άλλες σαρανταποδαρούσες, το συγκεκριμένο είδος έχει πιο κοντό σώμα και μοιάζει με μια ψεύτικη βλεφαρίδα. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να σκοτώσετε ένα έντομο σαν κι αυτό.c81e728d9d4c2f636f067f89cc14862c 217

Flickr / Greg Mote

Ενώ μπορεί να σας προκαλούν φόβο, αυτά τα πλάσματα είναι η καλύτερη άμυνα της φύσης ενάντια σε άλλα έντομα. Σκεφτείτε πως η σαρανταποδαρούσα είναι τρομακτική, αλλά καταναλώνει άλλους απρόσκλητους επισκέπτες. Οι αγαπημένες της τροφές είναι τα μυρμήγκια, οι αράχνες, οι κοριοί, οι κατσαρίδες και τα ασημόψαρα. Συγκεκριμένα, κάθε αρθρόποδο που βρίσκεται στο σπίτι σας, είναι ένα απόλυτο δείπνο για μια τέτοια σαρανταποδαρούσα.eccbc87e4b5ce2fe28308fd9f2a7baf3 203

Wikimedia Commons

Τα ασημόψαρα σαν αυτό της εικόνας και οι σαρανταποδαρούσες, απολαμβάνουν τις ίδιες περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως τις δροσερές και υγρές γωνιές.

Αν εντοπίσετε μια σαρανταποδαρούσα να βγαίνει από την αποχέτευση αλλά δεν υπάρχουν ασημόψαρα, τότε μπορείτε να την ευχαριστήσετε που τα εξολόθρευσε.a87ff679a2f3e71d9181a67b7542122c 193

Wikimedia Commons

Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να τις αφήσετε να κυκλοφορούν στο σπίτι. Έχουν μια κακή συνήθεια: εξαφανίζονται από τις κρυψώνες τους και προχωρούν πολύ γρήγορα.

Το 1902, ένας εντομολόγος από το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, τις περιέγραψε ως εξής: «Μπορεί συχνά να τις δείτε να διασχίζουν το πάτωμα με μεγάλη ταχύτητα, να σταματούν εντελώς να κινούνται και να συνεχίζουν με γρήγορους ρυθμούς τρέχοντας προς τους ενοίκους του σπιτιού. Αυτό προκαλεί μεγάλο τρόμο.»

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε.123f6b35aea3879b9334737d97cc8eb1

Wikimedia Commons

Αντί να σκοτώσετε την σαρανταποδαρούσα, μπορείτε να την κλείσετε σε ένα δοχείο και να την βγάλετε έξω σε περιοχές με βράχια και μούχλα, ώστε να μείνει εκεί.

Επίσης, μπορείτε να προσπαθήσετε να μειώσετε την υγρασία και τα σημάδια της στο υπόγειο και το μπάνιο σας, ώστε να αποθαρρύνετε τα έντομα από το να μείνουν εκεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν πρέπει να σκοτώσετε μια αράχνη, ρισκάρετε να απελευθερώσετε εκατοντάδες ζωντανά μωρά αράχνης. Απλά αφήστε τις σαρανταποδαρούσες να κάνουν τη δουλειά τους. Συγκεκριμένα, η μέση οικιακή σαρανταποδαρούσα, δεν μπορεί να κάνει πολλά για να σας βλάψει.17607395da7fc30e2a2e112d6859a218

Wikimedia Commons

Σε αντίθεση με τις άλλες σαρανταποδαρούσες, αυτό το είδος δεν είναι αρκετά ισχυρό για να δαγκώσει έναν άνθρωπο. Επίσης, δεν μπορούν να μεταφέρουν μικρόβια μέσα στο σπίτι σας, επειδή περνούν καθημερινά αρκετό χρόνο καθαρίζοντας τα πόδια τους.

Με άλλα λόγια, οι συγκεκριμένες σαρανταποδαρούσες θέλουν να φάνε τα άλλα έντομα που υπάρχουν στο σπίτι σας.

Τα πιο σημαντικά