Μυτιλήνη: Αφγανοί αρνήθηκαν καθαρισμό πλατείας και την σκούπισαν  με τις μπλούζες τους

Απρίλιος 20, 2018 7:25 ΜΜ
More videos

Σκηνές ροκ στη Λέσβο. Προ τριημέρου περί τους 200 Αφγανούς κατέλαβαν την κεντρική πλατεία Σαπφούς, άρχισαν να προσεύχονται και να διαδηλώνουν για την άμεση αποχώρησή τους από το νησί.

Παρότι ο δήμαρχος ζήτησε από την αστυνομία να εκκενωθεί η πλατεία για να καθαριστεί, δεν εισακούστηκε. Οι μετανάστες – πρόσφυγες συνέχισαν τον καταυλισμό τους.

Χθες ο δήμαρχος κ. Γαληνός με στελέχη της δημοτικής αρχής και συνεργεία καθαριότητας ζήτησαν από τους Αφγανούς να αποχωρήσουν για λίγο, προκειμένου να καθαριστεί ο χώρος, και στην συνέχεια να επιστρέψουν σε αυτή. Οι διαδηλωτές αρχικά αρνήθηκαν, και εις απάντησιν έβγαλαν τις μπλούζες τους και άρχισαν με αυτές… να σκουπίζουν τον χώρο! Τελικώς αποχώρησαν για λίγο από το κεντρικότερο σημείο της πλατείας.

Στην ένταση είχε συμβάλει και ο θάνατος 40χρονου ομοεθνή τους καρδιοπαθή, γιατί θεωρήθηκε ότι δεν έλαβε την κατάλληλη περίθαλψη στο νοσοκομείο, ενώ αυτός νοσηλευόταν στην εντατική μονάδα!

Ο δήμαρχος – ματαίως – τους ζήτησε να σέβονται τους νόμους και τους κανόνες της χώρας που τους φιλοξενεί, ενώ με δήλωσή του στο κρατικό Πρακτορείο τόνισε πως «Η τοπική κοινωνία πρέπει να επιστρέψει στην κανονικότητα και τέτοιες προκλητικές ενέργειες, που δεν έχουν καμία σχέση με την αλληλοβοήθεια, τον σεβασμό και την αλληλεγγύη. Αντίθετα υποδαυλίζουν την κοινωνική συνοχή και υπάρχει κίνδυνος να τροφοδοτήσουν επικίνδυνα κοινωνικά αντανακλαστικά».

Φυσικά αυτά είναι σκηνές από το μέλλον και για πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ότι εφεξής οι «μετανάστες» που φτάνουν στα νησιά και καταθέτουν αίτημα ασύλου, θα μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα στην ελληνική επικράτεια. Στο σκεπτικό του πρυτάνευσε είναι ότι δεν συντρέχουν λόγοι οι οποίοι να επιβάλουν τον γεωγραφικό περιορισμό τους στα νησιά, ενώ η επιβολή των περιορισμών στην κυκλοφορία έχει ως συνέπεια τον μη επιμερισμό σε ολόκληρη την επικράτεια, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση των νησιών.

Έτσι, οι συγκεντρώσεις μεταναστών υπό παρόμοιες συνθήκες θα εξαπλωθούν και σε κεντρικά σημεία πόλεων της ελληνικής ενδοχώρας, με δύο αρνητικά: Αφενός θα ενισχυθεί η δυσαρέσκεια των γηγενών (άλλη απαγορευμένη λέξη οι «γηγενείς» από τμήμα των «αλληλέγγυων», γιατί προδίδει… ρατσισμό και σοβινισμό, αφού πατρίδα μας είναι η γη!), αφετέρου θα δυσχεράνει τη ζωή των ίδιων των μεταναστών.

Οι πλατείες, τα κεντρικά σημεία των πόλεων, ή αυτές των υποβαθμισμένων συνοικιών, δεν διαθέτουν εκείνες τις δομές που θα καθιστούσαν υποφερτώς υγιεινή της ζωή τους. Για άνεση δεν το συζητάμε, ούτως οι άλλως ο διεθνιστικός ΣΥΡΙΖΑ που τους άνοιξε τις πύλες , τους άφησε στο έλεος του… δικού τους θεού, να ζουν σε φρικιαστικές συνθήκες στα Hot Spot.

 

Το πρόβλημα της επιστροφής τους στην Τουρκία θεωρητικά επιτείνεται, καθώς η γείτων δικαιούται να αρνηθεί την επιστροφή στο έδαφός της όσων αιτούνται άσυλο και βρίσκονται στην ελληνική ενδοχώρα! Η Ελλάδα έχει υποβάλει πολλές φορές σχετικό αίτημα, ο κ. Τσίπρας το έθεσε και στον Ερντογάν κατά την εδώ επίσκεψή του, αλλά η άρνηση παραμένει! (Γράψαμε «θεωρητικά επιτείνεται» γιατί ούτως ή άλλως από τα νησιά οι επιστροφές ως τώρα ήταν λίγες, σχεδόν συμβολικές).

Χθες κατατέθηκε το νομοσχέδιο το οποίο ενσωματώνει την πρόβλεψη κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα. Δεν είναι κακό, όσον αφορά στη μέριμνα για την ποιότητα ζωής των μεταναστών. Και δεν θα ήταν κακό γιατί είναι υλοποίηση κοινοτικής οδηγίας. Το βασικό πρόβλημα είναι πως είναι νομοσχέδιο… του ελληνικού κράτους, και ως εκ τούτου σε ζωτικά του σημεία θα μείνει ανενεργό!

Ένα κόμμα που είχε «φωτογραφίσει» την Αμυγδαλέζα ως τόπο Κολάσεως, επειδή κυβερνούσε ο Σαμαράς, και τελικά έκανε τα Hot Spot εκδοχές φρικιαστικότερες της Αμυγδαλέζας, πως θα «επανακαθορίσει» π.χ. ζητήματα σχετικά με τις συνθήκες κράτησης των αιτούντων (π.χ. χωριστές εγκαταστάσεις από κρατούμενους του κοινού ποινικού δικαίου);

Ο αρμόδιος υπουργός κ. Βίτσας έχει διακριθεί για οργανωτικές δυνατότητες, αλλά το διαχρονικώς υπολειτουργικό ελληνικό διοικητικό σύστημα δεν θα τον βοηθήσει. Τα πράγματα θα μείνουν ως έχουν, δηλαδή τραγικά.

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση με μια κυνική εκλογική εργαλειοποίηση των μεταναστών, τους μετατρέπει σε εκλογικό της σώμα. Το υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζει δραστικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, με τις οποίες απλουστεύεται η απόδοση ελληνικής ιθαγένειας, έως και σε 850.000 μετανάστες.

Για όποιον εκφράσει επιφυλάξεις, η κατηγορία περί ρατσισμού είναι στο τσεπάκι! Τη χρησιμοποίησε με ανακοίνωσή της η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα σχετικά δημοσιεύματα που αποκάλυπταν τις κυβερνητικές προθέσεις!

[liberal] [lesvosnews]

Ακολουθήστε μας στο facebook: