Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024
χρήσιμαΜυρμήγκια: Κόλπα να τα εξαφανίσετε από το σπίτι και τη βεράντα σας...

Μυρμήγκια: Κόλπα να τα εξαφανίσετε από το σπίτι και τη βεράντα σας και συμβουλές για να μην ξαναεμφανιστούν

Τα μυρμήγκια μπορεί να είναι μικρά ζωάκια που κάθε άλλο παρα επικίνδυνα είναι ωστόσο, τείνουν πολλές φορές να ζουν μέσα στο σπίτι μας.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τα… φιλοξενούμε στο χώρο μας και να τα αφήνουμε να ζουν με το φαγητό της κουζίνας μας.

Η πρώτη λύση που έρχεται στο μυαλό όλων μας, όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με έντομα, είναι να τα ψεκάσουμε με κοινά εντομοαπωθητικά του εμπορίου. Σίγουρα, η μέθοδος αυτή μπορεί να εξολοθρεύσει τα ζωύφια που βρίσκονται εκείνη τη στιγμή στο χώρο.

Ωστόσο, δε λύνει μόνιμα το πρόβλημα και φυσικά, δεν είναι ωφέλιμη λύση για τη δική μας υγεία.

Χρειάζονται δραστικά μέτρα για να γλιτώσετε από τα μυρμήγκια μια και καλή. Τα μέτρα αυτά δεν περιλαμβάνουν απλά την εξόντωση τους, αλλά και μια σειρά από ενέργειες που θα τα εμποδίσουν να επιστρέψουν.

Απαραίτητες συμβουλές για να δίωξετε τα μυρμήγκια από κάθε χώρο του σπιτιού

Τα μυρμήγκια τείνουν να μας επισκέπτονται την άνοιξη και το καλοκαίρι. Καταφθάνουν από ανοιχτά παράθυρα, μπαλκονόπορτες και χαραμάδες που μπορεί να υπάρχουν στα κουφώματα.

Οι πιο συχνοί χώροι εμφάνισης τους είναι στην κουζίνα και στο μπαλκόνι, από όπου πολλές φορές μπαίνουν στο σαλόνι.Συνεπώς, μια προσωρινή λύση είναι να τοποθετήσεις σίτες στα κουφώματα του σπιτιού σου.

Σαλόνι και κρεβατοκάμαρα

Δε θεωρείται σύνηθες να κάνουν τα μυρμήγκια φωλιές στο σαλόνι, ή την κρεβατοκάμαρα. Ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχει τροφή σε αυτούς τους χώρους.

Αν, όμως, βλέπεις μυρμήγκια στους χώρους αυτούς, υπάρχουν πολύ απλές κινήσεις που πρέπει να κάνεις.

Βήμα 1: Βρες την είσοδο των μυρμηγκιών

Από πού ήρθαν τα μυρμήγκια; Υπήρχε κάποια ανοιχτή μπαλκονόπορτα, ή παράθυρο, ή μήπως όχι;

Στο σημείο αυτό, θα σου πούμε μόνο ότι αν έχεις συχνό πρόβλημα με την είσοδο εντόμων στο σπίτι, ίσως είναι ώρα να σκεφτείς να βάλεις σίτες στα κουφώματα του σπιτιού. Πραγματικά θα σε βοηθήσουν να λύσεις πολλά προβλήματα.

Αν δεν υπήρχαν ανοιχτά παράθυρα και πόρτες, τότε πρέπει, δυστυχώς, να μετακινήσεις τα έπιπλα και να ψάξεις για μια πιθανή τρύπα, από όπου ήρθαν τα μυρμήγκια στο σπίτι.

Αν όντως βρεις τρύπες, μια πρόχειρη λύση είναι να τις κλείσεις με πλαστελίνη, ενώ μετά την απολύμανση που θα ακολουθήσει πρέπει να τις κλείσεις με στόκο.

Βήμα 2: Απολύμανε το χώρο

Για να εξολοθρεύσεις τα μυρμήγκια στο σαλόνι και την κρεβατοκάμαρα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα φυσικό εντομοαπωθητικό από λευκό ξύδι, ή λεμόνι.

Αραίωσε ένα από τα δύο αυτά υλικά μαζί με ελάχιστο νερό και τοποθέτησε τα σε ένα μπουκάλι με ψεκαστήρι. Στη συνέχεια, ψέκασε απευθείας πάνω στους εισβολείς, ώστε να εξολοθρευτούν.

Κατόπιν, θα πρέπει να απολυμάνεις το πάτωμα, ώστε να μη θέλουν να επιστρέψουν στους χώρους αυτούς. Αυτό σημαίνει να σφουγγαρίσεις κανονικά, χρησιμοποιώντας ξύδι, αντί για σαπούνι.

Απλά βάζεις στον κουβά της σφουγγαρίστρας σου χλιαρό νερό και μπόλικο ξύδι και σφουγγαρίζεις καλά τα πατώματα και στις γωνίες και στο κέντρο. Η μυρωδιά θα είναι πλήρως απωθητική για τα μυρμήγκια.

Βήμα 3: Αρωμάτισε το χώρο

Σε περίπτωση που δεν έγινε ήδη σαφές, τα μυρμήγκια είναι πλάσματα που ακολουθούν την όσφρηση τους. Με άλλα λόγια, πηγαίνουν εκεί, όπου τους αρέσει η μυρωδιά.

Για το λόγο αυτό, σου προτείνουμε να αλλάξεις το αρωματικό χώρου σου. Χρησιμοποίησε αιθέρια έλαια από μέντα, δυόσμο, ή κανέλα για να φτιάξεις ένα φυσικό αρωματικό.

Η διαδικασία είναι απλή. Τοποθετείς λίγο νερό και λίγο αιθέριο έλαιο σε ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα και ανακινείς για να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα.

Εναλλακτικά, βράζεις σε μια μικρή κατσαρόλα με νερό 2 ξύλα κανέλας, ή λίγα φύλλα μέντας, ή δυόσμου και στη συνέχεια τοποθετείς το μείγμα στο μπουκάλι με ψεκαστήρα.

Αφού φτιάξεις το αρωματικό, ψεκάζεις το χώρο σου και ειδικά τα σημεία από όπου μπορούν να μπουν τα μυρμήγκια. Για σένα, το άρωμα θα είναι υπέροχο, αλλά τα μυρμήγκια θα απωθούνται αποτελεσματικά.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μπορείς να ακολουθήσεις τα ίδια βήματα για να απολυμάνεις το μπάνιο και να αποφύγεις μια έφοδο μυρμηγκιών.

Μυρμήγκια στο Μπαλκόνι

Τα μυρμήγκια μπορεί να έρθουν στο μπαλκόνι σου και να χτίσουν φωλιές στα φυτά σου. Αυτό, από μόνο του, μπορεί να γίνει ενοχλητικό, ειδικά αν φυτεύεις σπόρους σε γλάστρες. Είναι γεγονός, ότι τα μυρμήγκια μπορεί να πάρουν τους σπόρους και να τους μεταφέρουν στη φωλιά τους για τροφή.

Ωστόσο, υπάρχει κι άλλος λόγος για να διώξεις τα έντομα από το μπαλκόνι. Ο λόγος είναι ότι από εκεί μπορεί να βρεθούν πολύ γρήγορα στο εσωτερικό του σπιτιού.

Βήμα 1: Εξολόθρευσε τα μυρμήγκια

Στο μπαλκόνι είναι πιο εύκολο να εντοπίσεις τα μυρμήγκια. Αρκεί να κοιτάξεις το χώμα στις γλάστρες σου για να δεις πού μαζεύονται.

Ένας τρόπος που ενδείκνυται για να απαλλαγείς από ολόκληρες φωλιές, είναι να ρίξεις μέσα τριμμένο κόκκινο πιπέρι (πιπέρι καγιέν).

Επίσης, μπορείς να τα εξολοθρεύσεις φτιάχνοντας ένα απλό εντομοαπωθητικό από υγρό πιάτων, οινόπνευμα και λίγο νερό.

Απλά βάζεις σε ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα ίσες ποσότητες υγρού πιάτων και οινοπνεύματος και λίγο χλιαρό νερό. Ανακινείς καλά για να γίνουν ένα μείγμα και ψεκάζεις πάνω στη φωλιά.

Το ίδιο εντομοαπωθητικό μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και μέσα στο σπίτι, απλά δε σου το συστήνουμε, γιατί το οινόπνευμα δεν είναι κατάλληλο για εκτενή χρήση, λόγω της πολύ έντονης μυρωδιάς του.

Βήμα 2: Επένδυσε στα σωστά φυτά
Όπως αναφέραμε παραπάνω, ο δυόσμος και η μέντα έχουν άρωμα που δεν αντέχουν τα μυρμήγκια.

Λοιπόν, αν φυτέψεις μια γλαστρούλα από το καθένα στο μπαλκόνι σου, μειώνεις σημαντικά τις πιθανότητες να σε επισκεφθούν μυρμήγκια στο μπαλκόνι. Ταυτόχρονα, έχεις φρέσκια μέντα και δυόσμο για τη μαγειρική σου!

Επίσης, ο βασιλικός είναι ένα υπέροχο φυτό με εντομοαπωθητικές ιδιότητες. Μπορείς να φυτέψεις και ένα βασιλικό για να ενισχύσει τη δράση των άλλων δύο.

Τέλος, λέγεται ότι το κατακάθι του ελληνικού καφέ και του καφέ φίλτρου μπορεί να σε βοηθήσει. Αν θέλεις τα φυτά σου να απωθούν τα μυρμήγκια, χρησιμοποίησε λίγο κατακάθι από καφέ περιμετρικά σε κάθε γλάστρα. Κάπως έτσι, τα μυρμήγκια θα πρέπει να αποθαρρυνθούν από το να πλησιάσουν τα φυτά σου.

Κουζίνα

Βήμα 1: Εξαφάνισε κάθε πηγή τροφής
Κάτι που φαίνεται αμελητέο σε σένα μπορεί να είναι λιχουδιά για τα μυρμήγκια. Μην αφήνεις στον πάγκο, ούτε στο πάτωμα ψίχουλα και σταγόνες από ποτά. Επίσης, να χρησιμοποιείς συσκευασίες που κλείνουν ερμητικά για τη ζάχαρη, το αλεύρι, τα όσπρια και ότι άλλο μπορούν να κουβαλήσουν τα μυρμήγκια. Αν δε μυρίζουν τροφή, δε μπαίνουν στο χώρο. Αν πάλι μπουν, αλλά δε βρουν τίποτα, θα τα διώξεις πολύ πιο εύκολα.

Βήμα 2: Κλείσε τις πιθανές εισόδους
Όπως αναφέραμε παραπάνω, είναι πολύ σημαντικό να βρεις από πού μπαίνουν τα μυρμήγκια στο χώρο και να κλείσεις τις τρύπες. Μια πρόχειρη λύση για να κλείσεις μια μικρή τρύπα, ή ρωγμή, είναι με πλαστελίνη. Καλό είναι να τοποθετήσεις μέσα στην τρύπα λίγη σκόνη κανέλας, ή φρέσκα φύλλα δυόσμου, ή μέντας, προτού την κλείσεις. Αυτό θα βοηθήσει στο να απωθούνται ακόμα περισσότερο τα μυρμήγκια και να μην προσπαθούν να ανοίξουν ξανά την τρύπα. Ωστόσο, μια πιο μόνιμη λύση είναι το στοκάρισμα, ή η χρήση κόλλας με σιλικόνη.

Βήμα 3: Απολύμανε τις επιφάνειες
Βάλε στο πρόγραμμα σου τον καθαρισμό του πάγκου και των επιφανειών της κουζίνας με νερό και ξύδι, ή λεμόνι. Εκτός του ότι τα μυρμήγκια μισούν τη μυρωδιά του ξυδιού και του λεμονιού, τα υλικά αυτά βοηθούν και στην απολύμανση του χώρου με φυσικό τρόπο. Όσο πιο καθαρός ο χώρος της κουζίνας, τόσο πιο απίθανη η εισβολή εντόμων.

Επίσης, μπορείς να σφουγγαρίζεις συχνά με νερό και ξύδι, ώστε το πάτωμα σου να απωθεί από μόνο του τους ανεπιθύμητους επισκέπτες. Φυσικά, μπορείς και να αρωματίσεις το χώρο κατάλληλα, όπως περιγράφεται για το σαλόνι και το υπνοδωμάτιο.

Τα πιο σημαντικά