Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024
υγείαMuρωδιά των οúρων: Τι σnμαίνει αν έχετε δúσοσμα οúρα; Πότε να συμβουλεuτείτε...

Muρωδιά των οúρων: Τι σnμαίνει αν έχετε δúσοσμα οúρα; Πότε να συμβουλεuτείτε γιατρό

Ούρα που μυρίζουν: Τα ούρα μας έχουν συνήθως δεν μυρίζουν ή έχουν την γνωστή ήπια μυρωδιά της αμμωνίας που μπορούμε να μυρίσουμε όταν πέσουν κίτρινα ούρα στο χαρτί. Δύσοσμα ούρα έχουμε συχνά στις ουρολοιμώξεις.

Ειδικά στις λοιμώξεις από πρωτέα, τα ούρα έχουν την χαρακτηριστική μυρωδιά του ψαριού. Όταν δεν πίνουμε πολύ νερό, τα ούρα συχνά είναι περισσότερο δύσοσμα. Διάφορα επίσης φάρμακα, όπως τα αντιβιοτικά και τα συμπλέγματα βιταμινών μπορούν να δώσουν μυρωδιά στα ούρα.

Η μυρωδιά των ούρων εξαρτάται από τη συγκέντρωση ουσιών που απελευθερώνονται από τα νεφρά μας.

Δείτε ποιες είναι αυτές και πότε πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό:

20210215 602ad86faf84e

Αφυδάτωση

Όταν δεν πίνετε αρκετό νερό τα ούρα έχουν σκούρο κίτρινο χρώμα και άσχημη μυρωδιά. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά τη διάσπαση των πρωτεϊνών, σχηματίζεται μια άχρωμη ουσία, η ουρία, η οποία αποβάλλεται από το σώμα μέσω των ούρων. Το νερό αραιώνει την ουρία. Όταν δεν πίνετε αρκετό, υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση ουρίας και τα ούρα είναι πιο σκούρα και με πιο έντονη μυρωδιά αμμωνίας. Μόλις πιείτε αρκετό, θα επανέλθει το φυσιολογικό ανοιχτό κίτρινο χρώμα και θα υποχωρήσει η οσμή.

20210215 602ad86fb6346

Διατροφή

Αν φάτε σπαράγγια, είναι πολύ πιθανό να παρατηρήσετε δυσοσμία στα ούρα σας. Αυτό οφείλεται σε μία θειώδη ένωση που βρίσκεται στο συγκεκριμένο λαχανικό. Δύσοσμα ούρα μπορεί να προκαλέσει επίσης το σκόρδο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το κάρυ.

20210215 602ad86fbd487

Καφές

Οι κόκκοι καφέ περιέχουν μια ένωση που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του ψησίματος, προκειμένου να αποκτήσει γεύση και το έντονο χαρακτηριστικό του άρωμα. Επειδή δεν διαλύεται στο νερό, αποβάλλεται αυτούσια από τα ούρα.
Αν πίνετε πολύ καφέ και ειδικά σε συνδυασμό με χαμηλή πρόσληψη νερού, τα ούρα έχουν υψηλές συγκεντρώσεις καφεΐνης και μυρίζουν.

20210215 602ad86fc1cd0

Λοίμωξη ουροποιητικού

Τα βακτήρια που αναπτύσσονται στο ουροποιητικό σύστημα, όταν υπάρχει λοίμωξη, αλλάζουν το χρώμα και τη μυρωδιά των ούρων σας. Μπορεί να παρατηρήσετε έντονη μυρωδιά αμμωνίας ή μια ασυνήθιστα γλυκιά οσμή. Μια λοίμωξη του ουροποιητικού μπορεί επίσης να κάνει τα ούρα θολά ή να παρατηρήσετε ότι έχουν αίμα. Η λήψη αντιβιοτικού μπορεί να καταπολεμήσει τα βακτήρια και την οσμή, είναι πιθανό όμως να παρατηρήσετε μια διαφορετική μυρωδιά λόγω του φαρμάκου.

20210215 602ad86fc8062

Φάρμακα

Κάποια φάρμακα, βιταμίνες και συμπληρώματα περιέχουν συστατικά που μπορεί να προκαλέσουν δυσοσμία ούρων.
Ειδικά όσοι παίρνουν πολυβιταμίνες που περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το διαπιστώνουν συχνά. Τα αντιβιοτικά μπορεί επίσης να προκαλέσουν δυσοσμία στα ούρα λόγω της πενικιλίνης που περιέχουν (μύκητες).

20210215 602ad86fd1814

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Κάποιες σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις είναι γνωστό ότι προκαλούν δύσοσμα ούρα. Τέτοιες είναι οι τριχομονάδες, τα χλαμύδια και η γονόρροια. Η αλλαγή οφείλεται στην αυξημένη παραγωγή αμμωνίας, την οποία το σώμα προσπαθεί να αποβάλει μέσω του ουροποιητικού. Η δυσοσμία των ούρων είναι το μοναδικό σύμπτωμα της λοίμωξης με τριχομονάδες.

20210215 602ad86fd9242

Πότε να δείτε γιατρό

Αν έχετε μόνο δύσοσμα ούρα, δεν είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε ουρολόγο. Αν όμως παρατηρήσετε και άλλα συμπτώματα όπως θολά ούρα ή ούρα με αίμα και ταυτόχρονα αισθάνεστε πόνο ή τσούξιμο κατά την ούρηση ή έχετε πυρετό και ρίγη, πρέπει να δείτε γιατρό.

Τα πιο σημαντικά